Pogrebniki podjetij: finančni upravi uspelo zaseči nepremičnine Igorja Furlana

Igor Furlan, oče razvpitega Roka Furlana, je zaseg nepremičnin poskušal preprečiti z njihovim prepisom na podjetja z neznanimi lastniki. Zdaj mu je sodišče pravnomočno prekrižalo načrte.

Ljubljansko višje sodišče je prejšnji mesec pravnomočno ugotovilo ničnost prodaje več sto tisoč evrov vrednih nepremičnin Igorja Furlana podjetju Carlton Invest in s tem finančni upravi omogočilo, da si z njihovo prodajo delno poplača več kot milijon evrov davčnega dolga Furlana.

Igor Furlan se je s prenosom dela svoje družinske hiše, stanovanj v Ljubljani in Luciji na podjetje z neznanimi lastniki domnevno poskušal izogniti zasegu nepremičnin zaradi davčnega dolga, ki mu ga je davčna uprava odmerila leta 2011. Furlan namreč davčni upravi takrat ni znal prepričljivo pojasniti, od kod je dobil 870.000 evrov za nakup jahte. Davčna uprava mu je nato izdala odločbo za plačilo davka na premoženje nepojasnjenega izvora.

Igor Furlan (skrajno desno) na novinarski konferenci leta 2009 pred slovesnostjo ob ruski kapelici na Vršiču. Foto: Marjana Ahačič/Gorenjski glas

Sporen nakup jahte

Začetek zgodbe sega v 2007, ko je Igor Furlan, sicer nekdanji predstavnik družbe Smelt v Rusiji, za 870.000 evrov kupil jahto z imenom Devotion II. Zaradi te prodaje jahte se je v kazenskem postopku znašel tudi njegov sin, Rok Furlan. Tožilstvo namreč sumi, da je pri prodaji jahte svojemu očetu Rok Furlan kot posrednik pri tem poslu utajil za 174.000 evrov davka na dodano vrednost.

Dobra tri leta po nakupu jahte, septembra 2010, je takrat še davčna uprava Igorju Furlanu izročila sklep o pričetku davčnega inšpekcijskega nadzora. Davčno upravo naj bi zmotil predvsem nakup jahte. Ni bilo namreč jasno, od kod Igorju Furlanu več kot 800.000 evrov za nakup Devotion II.

Maja 2011 so Igorju Furlanu nato izdali odločbo, s katero so mu naložili plačilo 800.274 evrov dodatnega davka na premoženje nepojasnjenega izvora.

Barka Princess V58-Devotion II Foto: getmyboat.com

Skrivanje premoženja

Toda kmalu po pričetku davčnega nadzora je decembra 2010 in januarja 2011 Igor Furlan s tremi pogodbami svoje nepremičnine v skupni vrednosti nekaj manj kot 700.000 evrov prenesel na podjetje Carlton Invest. Tako se je izognil rubežu nad nepremičninami zaradi neplačanih davkov. Lastnik Carlton Investa je družba Bellsario LLC iz ameriške zvezne države Delaware. Lastniki Bellsaria niso znani.

Gre za stanovanje v ljubljanski Zeleni jami, veliko 172 kvadratnih metrov, ki je po oceni geodetske uprave vredno okoli 334.000 evrov; hišo na Brezovici, veliko 160 kvadratnih metrov, vredno okoli 175.000 evrov; in 55 kvadratnih metrov veliko stanovanje v Luciji, vredno okoli 183.000 evrov.

Finančna uprava je decembra 2013 vložila tožbo za ničnost pogodb o prodaji nepremičnin. Na finančni upravi so v tožbi zatrjevali, da je Furlan nepremičnine na podjetje Carlton invest prenesel brezplačno, da bi se izognil zasegu nepremičnin zaradi neplačanega davka. Prodaja stanovanj Carlton Investu je bila tako po mnenju davčne uprave le fiktivna.

Kompleks Rezidenca Park Lucija. Foto: Eugenija Carl

Zadeva pravnomočna po šestih letih pravdanja

Julija 2016 je okrožno sodišče zavrnilo zahtevo finančne uprave po odvzemu premoženja. A to je storilo iz postopkovnih razlogov. Višje sodišče je nato februarja 2017 ugodilo pritožbi finančne uprave in sodbo okrožnega sodišča razveljavilo. Ob tem je višje sodišče okrožnega spet opozorilo, da mora v tem primeru odločati vsebinsko – torej ugotovili, ali se je Igor Furlan s prenosom stanovanj na podjetje Carlton Invest želel izogniti rubežu.

Aprila lani je nato okrožno sodišče ugodilo zahtevi finančne uprave, sodbo pa je oktobra letos nato potrdilo še višje sodišče. Odločitev sodišč je tako pravnomočna, zastopnik Carlton Investa pa lahko na vrhovno sodišče vloži zahtevo za revizijo.

A ta zahteva ne more preprečiti zasega stanovanja in nato njihove prodaje. Glede na to, da je bil Furlan dolžan 800.000 evrov davka, nepremičnine pa so vredne okoli 700.000 evrov, bi lahko finančna uprava s prodajo nepremičnin dosegla poplačilo večine davčnega dolga Furlana.

Kot kaže, se je Furlanu poskus skritja nepremičnin pred finančno upravo, ki ga je s prenosom premoženja v davčno oazo  izvedel leta 2011, ponesrečil.

Več o spornih poslih Igorja in Roka Furlana si preberite v članku Igor in Rok Furlan: množica sodnih postopkov, nobenega epiloga

Nastanek tega članka ste omogočili bralci z donacijami. Podpri Pod črto

Več o: #Igor Furlan #pogrebniki podjetij

Deli zgodbo 0 komentarjevVeč iz teme: Kriminal

S pomočjo podatkov policije in reportaž s terena analiziramo kriminal v Sloveniji.

76 prispevkov

Vladavina prava: poročilo evropske komisije citira naše ugotovitve o medijih

Poročilo opozarja na neučinkovit kazenski pregon korupcije ter netransparentno lastništvo in financiranje medijev v Sloveniji.

Tema: Kriminal, Mediji
Članek,

Dolg Jureta Jankovića prek Hongkonga plačal hrvaški odvetnik Plišo

Podjetje Big Step iz Hongkonga je leta 2013 plačalo 1,2 milijona evrov dolga Jureta Jankovića. Končni lastnik podjetja je hrvaški …

Tema: Kriminal
Članek,

0 komentarjev

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Zadnje objavljeno