Rok Furlan obtožen utaje davka pri uvozu bark

Furlana je do danes že vsaj devetkrat obravnavala policija. V sedmih do zdaj končanih postopkih je primer bodisi zastaral ali pa so tožilci odstopili od pregona.

Barka Princess V58-Devotion II, pri uvozu katere naj bi obtoženci utajili 174.000 evrov davka. Foto: getmyboat.com

Koprsko tožilstvo je v začetku julija letos proti ljubljanskemu poslovnežu Roku Furlanu, ki se ga je zaradi lastništva betonarn prijel vzdevek »ljubljanski kralj betona«, in še sedmim osumljencem na koprsko okrožno sodišče vložilo obtožnico zaradi suma storitve kaznivega dejanja zatajitve finančnih obveznosti. Kot so nam sporočili s koprskega sodišča, obtožnica še ni pravnomočna.

Furlan je osumljen, da je s še sedmimi osebami v letih od 2005 do 2007 sodloval v shemi utaj davka na dodano vrednost (DDV) pri uvozu motornih plovil v Slovenijo, je razvidno iz policijske ovadbe in sklepa o uvedbi sodne preiskave, ki smo jo od koprskega tožilstva pridobili z zahtevo po dostopu do informacije javnega značaja.

Po ugotovitvah podcrto.si je policija tožilstvu v preteklosti podala že vsaj devet kazenskih ovadb proti Furlanu zaradi suma utaje davka, oškodovanja upnikov, goljufije, ponareditve poslovnih listin in celo napada na policista. Šest izmed njih je bodisi zastaralo bodisi je tožilstvo odstopilo od pregona. V enem primeru je sodišče postopek ustavilo v fazi sodne preiskave. V primeru suma oškodovanja upnikov je postopek še odprt. V devetem primeru, sumu utaje davka pri uvozu motornih vozil, pa je, kot rečeno, tožilstvo vložilo obtožnico.

Izmed vseh je to torej prvi postopek proti Furlanu, ki je prestal sodno preiskavo in v katerem bi se lahko v primeru pravnomočnosti obtožnice pričelo sojenje. Obtožnice nam s koprskega sodišča niso želeli posredovati, saj ta še ni pravnomočna.

Sum utaje DDV

V sodni preiskavi v primeru suma utaje DDV pri uvozu plovil je tožilstvo Roka Furlana navedlo kot prvoobdolženega, je razvidno iz zahteve za sodno preiskavo. Furlan naj bi tako v sodelovanju s še sedmimi osebami zasnoval oziroma sodeloval v shemi preprodajanja motornih plovil, s katero so domnevno utajili 634.443 evrov davka. V zadevi sta med drugimi obtoženi še dve medijsko znani osebi – podjetnika Aleš Čepin in Andrej Jeršič, ki zaradi nepovezanega primera utaje davkov pri uvozu avtomobilov že prestaja zaporno kazen.

Obtoženi naj bi davek utajili z uvozom šestih motornih plovil v Slovenijo, vrednih od dobrih 300.000 evrov do slabih 900.000 evrov. Na koncu so lastniki plovil, ki so jim obtoženi omogočili izognitev plačila DDV, postali sorodniki nekaterih izmed obtoženih – med drugimi tudi oče Roka Furlana, Igor Furlan.

Operacija utaje davkov je po ugotovitvah policije in tožilstva potekala na sledeč način. Najprej so se nekateri izmed obtoženih s podjetji, ki se ukvarjajo s prodajo plovil, dogovorili, da bo plovilo kupila ena izmed treh družb, ustanovljenih izven Evropske unije – Electric Technology Company (ETC) iz Švice, Alfa Marine LLC iz ZDA ali Platz Limited iz Gibraltarja. Nato so te družbe plovilo prodale bodisi  družbi Europrojekt, d. o. o. bodisi družbi Sap Komerc, d. o. o. Europrojekt in Sap Komerc sta nato podpisala deklaracijo, da plovilo v Slovenijo uvažata z namenom komercialne uporabe plovila, torej dajanja plovila v najem. V takšnem primeru je bil namreč uvoznik plovila v Slovenijo oproščen plačila DDV na kupljeno plovilo. Vendar pa Sap Komerc in Europrojekt plovil nista uporabila v komercialne namene, temveč so lastniki teh plovil nato postali družinski člani nekaterih obtoženih. Zato bi Sap Komerc in Europrojekt morala plačati tudi DDV na kupljeno plovilo.

Poglejmo primer uvoza najdražjega plovila v Slovenijo, motornega čolna znamke Princess V58, ki je v Sloveniji nosilo ime Devotion II. Kot gre sklepati iz dokumentov tožilstva, se je Rok Furlan s češkim podjetjem Slot game a.s. v decembru 2006 domnevno dogovoril, da bo plovilo namesto njega osebno formalno kupilo podjetje Electric Technology Company iz Švice. ETC je marca 2007 nato vozilo prodal podjetju Sap Komerc za 870.000 evrov. Sap Komerc je carini ob tem posredoval izjavo, da bo vozilo uporabljal za komercialno dejavnost, torej dajanje v najem. Zato je bilo podjetje oproščeno plačila DDV. Vendar pa je podjetje Sap Komerc le nekaj dni po nakupu plovilo prodalo Igorju Furlanu, očetu Roka Furlana. Ker je plovilo preprodalo fizični osebi, bi moralo podjetje Sap Komerc ob tem plačati 174.000 evrov davka na dodano vrednost  – a tega ni storilo.

Poleg Igorja Furlana, očeta Roka Furlana, naj bi bili končni kupci plovil, pri katerih je bil domnevno utajen DDV, še oče, mama, dva bratranca in stric treh soobtoženih v zadevi.

Petsto evrov za slamnatega direktorja

Kot je razvidno iz tožilske dokumentacije, naj bi bili podjetji Sap Komerc in Europrojekt ustanovljeni prav z namenom utaje DDV. Direktorja in lastnika podjetij Sap Komerc in Europrojekt, Peter O. in Primož B., ki sta po naših informacijah prav tako med obtoženimi, naj bi ti dve podjetji ustanovila na podlagi navodil nekaterih ostalih članov združbe. Peter O. naj bi tako za ustanovitev Sap Komerca dobil 500 evrov. Primož B. pa naj bi v zameno za ustanovitev podjetja Europrojekt dobil službo v podjetju MP3, d. o. o., z mesečno plačo takratnih 130.000 tolarjev. Družbo MP3 je soustanovil Andrej Jeršič.

Ključne dokaze, da sta Peter O. in Primož B. le slamnata direktorja družbe, je po tožilskih dokumentih sodeč policija našla pri enem izmed obtoženih v zadevi – po naših podatkih v enem izmed prebivališč družine Andreja Jeršiča. Policija je med hišno preiskavo v kurilnici pod pečjo našla več USB-ključkov, ki so vsebovali dokumentacijo, povezano z uvozom plovil. Ta dokumentacija naj bi bila med drugim eden izmed dokazov, da poslovanja družb Sap Komerc in Europrojekt in s tem celotne sheme domnevne utaje DDV v resnici nista vodila njena formalna direktorja. Po naših informacijah naj bi shemo po prepričanju tožilstva v resnici vodila Rok Furlan in Andrej Jeršič.

Za komentar obtožnice smo prosili Roka Furlana, Andreja Jeršiča, pa tudi Aleša Čepina. Rok Furlan se na našo prošnjo za komentar ni odzval. Nam je pa že letos spomladi povedal, da ovadb proti sebi ne želi komentirati. Prošnjo za komentar smo zaprtemu Andreju Jeršiču posredovali prek uprave za izvrševanje kazenskih sankcij. Z uprave so nam sporočili, da Jeršič zadeve ne želi komentirati. Aleš Čepin pa nam je povedal, da je le kupec enega izmed čolnov, za katerega davek ni bil poravnan. Toda davka ni poravnalo podjetje, zato ne bi smeli obtožiti njega. Meni, da se je v kazenskem postopku znašel le zato, ker je medijsko znana oseba.

Za komentar smo želeli prositi tudi uradna direktorja Sap Komerca in Europrojekta, Petra O. in Primoža B. Njunih kontaktov nismo našli. Peter O. je sicer za Delo že leta 2012 pojasnil, da so mu ukradli identiteto in z njegovimi podatki ustanovili podjetje Sap Komerc. Primož B. pa je novinarki Dela Anuški Delić v zvezi s primerom leta 2013 povedal, da »ga novinarji po krivem vlačijo naokoli«, kot je Delić zapisala v članku.

Pripravljeni na nove zgodbe? Zbiramo sredstva za delovanje v prihodnjem letu, v katerem bomo nadaljevali s preiskovanjem uspešnosti dela organov pregona in finančne uprave. Podprite naše delo v 2018 z donacijo.

Dolgotrajen postopek

Postopek v primeru suma utaje DDV pri uvozu plovil sicer traja že vrsto let. Kot rečeno, so bila domnevna kazniva dejanja storjena med letoma 2005 in 2007. Sporne posle je nato zaznala carina, ki je policiji v letih 2010 in 2011 posredovala dve ovadbi in dopolnitve ovadb v omenjenem primeru.

Kriminalisti koprske policijske uprave so nato zadevo preiskali relativno hitro in oktobra 2012 na koprsko tožilstvo poslali kazensko ovadbo, v kateri so nezakonitih dejanj v zvezi z utajo davka pri uvozu plovil osumili kar 18 oseb.

Tožilstvo je nato marca 2013 na okrožno sodišče v Kopru proti le še devetim obdolženim poslalo zahtevo za sodno preiskavo v primeru. Sklep o preiskavi pa je sodišče izdalo šele dve leti in pol pozneje – novembra 2015. Pred izdajo sklepa mora sicer preiskovalni sodnik po zakonu opraviti razgovore z vsemi obdolženimi.

Kot so nam sporočili s koprskega tožilstva, so 4. julija letos proti osmim obdolženim v tem primeru na okrožno sodišče v Kopru vložili obtožnico. S sodišča pa so nam sredi oktobra sporočili, da so obtoženci na obtožnico podali ugovore. O ugovorih bo odločil izvenobravnalni senat sodišča. »Ker gre za obsežno zadevo, odločitve senata ni pričakovati v krajšem času,« so še zapisali na sodišču.

Preberite še: Zakaj pišemo o poslih Roka Furlana

Nastanek tega članka ste omogočili bralci z donacijami. Podpri Pod črto

Več o: #Rok Furlan

Deli zgodbo 1 komentar

Objavljeno tudi v: FinanceVeč iz teme: Kriminal

S pomočjo podatkov policije in reportaž s terena analiziramo kriminal v Sloveniji.

76 prispevkov

Vladavina prava: poročilo evropske komisije citira naše ugotovitve o medijih

Poročilo opozarja na neučinkovit kazenski pregon korupcije ter netransparentno lastništvo in financiranje medijev v Sloveniji.

Tema: Kriminal, Mediji
Članek,

Dolg Jureta Jankovića prek Hongkonga plačal hrvaški odvetnik Plišo

Podjetje Big Step iz Hongkonga je leta 2013 plačalo 1,2 milijona evrov dolga Jureta Jankovića. Končni lastnik podjetja je hrvaški …

Tema: Kriminal
Članek,

1 komentar

Nino Dvoršak 3. 1. 2018, 17.05

Preveč predolgih člankov. Sploh nisem imel volje prebrati več kot prvih 10% članka.
3/10

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Zadnje objavljeno