Pogrebnica podjetij Barbara Podlogar po sedmih dneh izpuščena iz zapora

Vrhovno sodišče je pogrebnici podjetij Barbari Podlogar ustavilo prestajanje triletne zaporne kazni zaradi verjetnosti, da bo razveljavilo sodbo v primeru oškodovanja podjetja Elektrooptika.

Barbara Podlogar (desno spredaj). Foto: Robert Balen/Večer

Potem ko je višje sodišče julija letos pogrebnico podjetij Barbaro Podlogar za več kot tri leta poslalo v zapor, je zdaj sledil preobrat: Podlogar so konec oktobra po le sedmih dneh prestajanja zaporne kazni na podlagi odločbe vrhovnega sodišča izpustili na prostost.

Barbara Podlogar nastopa v več zgodbah o pogrebnikih podjetij, ki smo jih letos objavili na Pod črto. Podlogar naj bi bila ključna operativka v tako imenovani mreži Orion, saj naj bi ustanavljala oziroma vodila podjetja v davčnih oazah, prek katerih so različni podjetniki domnevno skrivali premoženje pred upniki. Podlogar se je zaradi tega znašla v več kazenskih postopkih, končan ni še niti eden.

Je pa bila Podlogar julija letos pravnomočno obsojena v tako imenovanem primeru Elektrooptika. Podlogar naj bi z nekdanjim direktorjem Elektrooptike Gregorjem Jezo leta 2013 to državno podjetje oškodovala za skoraj milijon evrov. Podlogar naj bi v imenu podjetja Atractor Project Management iz Londona vložila lažno izvršbo proti podjetju Elektrooptika zaradi dolga v višini 931.499 evrov. Čeprav Elektrooptika Atractorju tega denarja v resnici ni bila dolžna, je Gregor Jeza dopustil izplačilo Elektrooptike Atractorju.

Okrožno sodišče je Podlogarjevo in Jezo na zaporne kazni obsodilo že leta 2017. Zapor je za oba julija letos potrdilo tudi višje sodišče: Jezi je prisodilo tri leta in deset mesecev zapora, Podlogarjevi pa šest mesecev manj.

Po podatkih, ki smo jih pridobili, je Podlogar kazen pričela prestajati 21. oktobra letos. A že sedem dni kasneje, 28. oktobra, je bila po navodilu vrhovnega sodišča izpuščena na prostost. Vrhovno sodišče je namreč ugodilo zahtevi zagovornikov Podlogarje za revizijo sodbe višjega sodišča in presodilo, da obstaja velika verjetnost, da bo sodbo razveljavilo. V takšnem primeru vrhovno sodišče ukaže prekinitev prestajanja zaporne kazni.

Podobno je Gregorju Jezi vrhovno sodišče odložilo pričetek prestajanja zaporne kazni.

Sojenje Barbari Podlogar je tako še en primer, ki pokaže na težave slovenskega kazenskega sistema pri sankcioniranju gospodarskega kriminala. Postopki se vlečejo tudi po desetletje ali dlje, sodbe nižjih sodišč pa nato pogosto padejo na višjih instancah.

Nastanek tega članka ste omogočili bralci z donacijami. Podpri Pod črto

Več o: #Barbara Podlogar #pogrebniki podjetij

Deli zgodbo 0 komentarjevVeč iz teme: Kriminal

S pomočjo podatkov policije in reportaž s terena analiziramo kriminal v Sloveniji.

76 prispevkov

Vladavina prava: poročilo evropske komisije citira naše ugotovitve o medijih

Poročilo opozarja na neučinkovit kazenski pregon korupcije ter netransparentno lastništvo in financiranje medijev v Sloveniji.

Tema: Kriminal, Mediji
Članek,

Dolg Jureta Jankovića prek Hongkonga plačal hrvaški odvetnik Plišo

Podjetje Big Step iz Hongkonga je leta 2013 plačalo 1,2 milijona evrov dolga Jureta Jankovića. Končni lastnik podjetja je hrvaški …

Tema: Kriminal
Članek,

0 komentarjev

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Zadnje objavljeno