Kdo smo Pod črto?

Pod črto sta septembra 2014 ustanovila Anže Voh Boštic in Taja Topolovec. V prvih treh letih je naša osrednja ekipa zrasla in trenutno šteje pet članov. Predstavljamo vam uredništvo Pod črto v sliki in besedi.

Z vašo podporo in podporo prvih donatorjev smo septembra 2014 ustanovili prvi neodvisen in neprofiten medij za preiskovalno novinarstvo v Sloveniji.

Na začetku je bil naš projekt majhen eksperiment v slovenskem medijskem prostoru, v uspeh katerega mnogi niso verjeli. Vendar smo bili pri Pod črto prepričani, da do nobene spremembe ne pride, če sediš in čakaš nanjo. Brez vas, ki ste bili pred več kot tremi leti pripravljeni podpreti zamisel o Pod črto z donacijo, pa vse skupaj ne bi bilo mogoče.

Z ustanovitvijo Pod črto smo želeli najti način, kako v Sloveniji medije delati drugače, kako pisati poglobljene članke o kompleksnih temah in z njimi nagovoriti bralstvo. Predvsem pa smo hoteli ustvariti neodvisen medij, znotraj katerega bo mogoče pripravljati in objavljati poglobljene, argumentirane in z dejstvi podprte vsebine ter naše novinarsko delo usmerjati v spremembe na bolje.

Z leve proti desni: Tanja Pirnat, Lenart J. Kučić, Rok Grča, Taja Topolovec, Anže Voh Boštic. (Fotografije: Lenart J. Kučić in Taja Topolovec)

Po treh letih osrednjo ekipo za projektom Pod črto sestavlja uredništvo s petimi člani, ki jih predstavljamo danes. Članke, fotografije, ilustracije, podkaste, podatkovne baze, stripe, e-novice, dogodke in vsebine na socialnih omrežjih pa za vas ustvarja razširjena ekipa več kot desetih sodelavcev projekta, s katerimi sodelujemo.

V predhodni objavi smo že napovedali, katerih tematik se bomo lotili v prihajajočem letu, sedaj pa predstavljamo še, kdo smo avtorji, ki bomo o njih pisali:

 

Anže Voh Boštic je ustanovitelj in odgovorni urednik podcrto.si. Prvo verzijo spletne strani podcrto.si je zagnal že leta 2013, na njej je takrat objavljal svoje članke, ki jih je pisal za druge medije. Ob urejanju vsebin pripravlja članke s področja nadzora nad delovanjem javnih institucij, porabe javnih sredstev, zdravstva, nadzora nad delovanjem policije, Sove in sodstva.

Je avtor naših najbolj odmevnih preiskovalnih zgodb, kot so primer Ornig, primer Tetra in letošnje razkritje spornih poslov družine Janković. Vodi tudi naše mednarodno sodelovanje z Investigate Europe in Evropsko mrežo za podatkovno novinarstvo, v okviru katere bomo vsebine pripravljali in objavljali v letu 2018.

Anže Voh Boštic je z vztrajnim delom na področju pridobivanja informacij javnega značaja glavni krivec, da je uredništvo Pod črto leta 2016 prejelo nagrado Ambasador transparentnosti. Za vas pripravlja tudi redna mesečna poročila o našem delu in organizira open data srečanja. Preiskovalno delo ga zlakotni, zato v potek dela na podcrto.si vedno vključimo tudi zgodnje kosilo.

 

Taja Topolovec je so-ustanoviteljica in direktorica Pod črto. Vodi strategijo in razvoj našega medija. Ukvarja se tudi z razvojem naših digitalnih produktov in komunikacijske strategije, vzpostavitvijo uredniških postopkov ter vodi naš program pridobivanja sredstev za naše delo.

Njena osrednja naloga v zadnjih treh letih in pol je bila vzpostaviti medij Pod črto. Leta 2015 je za svoje delo na področju razvoja inovativnih medijskih modelov prejela podporo Fundacije Shuttleworth.

Povzročila je prehod podcrto.si v barve. Načrtovala in vodila je namreč razvoj trenutne spletno strani podcrto.si. Ob digitalnem razvoju skrbi tudi za vizualno identiteto projekta Pod črto, ki sta jo razvila skupaj z oblikovalcem Metodom Blejcem. Za vas v sodelovanju pripravljata tudi vse kreativne kampanje #PodpriPodCrto.

Vodi tudi naša mednarodna sodelovanja, kot je članstvo v Globalni mreži za preiskovalno novinarstvo. Za našo prepoznavnost doma in v tujini skrbi s predstavitvami in predavanji na okroglih mizah in mednarodnih konferencah. Z Lenartom Kučićem od jeseni za vas pripravljata tudi Pod črto podkast. V prihajajočem letu se namerava posvetiti predvsem pripravi novih vsebin. V večini zadev bo imela zadnjo besedo, razen pri pripravi tega opisa, v katerem vam bomo brez njene vednosti na skrivaj zaupali … – no, ali pa tudi ne.

 

Tanja Pirnat je prve članke na podcrto.si objavila že leta 2015, uredništvu pa se je kot novinarka pridružila leto kasneje.

Za Pod črto pokriva socialno tematiko in okolje, za serijo člankov o revščini v Sloveniji je leta 2016 prejela nagrado Društva novinarjev Slovenije za debitantko leta.

Letos je preiskovala problem neenakosti v zdravju v Sloveniji in kakovost oskrbe v domovih za starejše v Sloveniji. Kot boste lahko bralci v kratkem, se rada loteva preiskovanja tematik, za katere je izredno težko zbrati podatke. Ko v rednih tedenskih e-novicah ni polinkano nobeno ločilo, ste lahko prepričani, da jih je pripravljala prav Tanja.

Edina v našem uredništvu zna stati na glavi, kar ji vsi ostali seveda zavidamo.

 

Rok Grča se je ekipi Pod črto  pridružil v začetku leta 2016. Zadolžen je za naš program sodelovanja s podjetji, ki podpirajo naše delo z donacijami. Za vas ureja tudi posebne tematske številke, ki jih objavimo v obliki elektronske revije Turtl in pošiljamo našim bralcem in donatorjem. Vsak mesec bralcem in donatorjem pošilja poročila o našem delu, za vas je letos prevedel tudi interaktivno igro Dobri,  umazani in računovodja.

Skrbi za humorne komentarje k resnim preiskovalnim temam. V sodelovanju z Luko Kravanja tako pripravljata satirični strip #Očrtano, ki ste ga lahko našli v člankih, objavljenih novembra in decembra.

Ponavadi je edini v uredništvu, ki povsem stoično prenese naše najbolj napete sestanke.

 

Lenart J. Kučić se je uredništvu Pod črto pridružil septembra 2017, vendar z nami kot član Sveta zavoda Pod črto sodeluje že od vsega začetka.

Za Pod črto pripravlja članka s področja medijev, prekarnega dela in novih tehnologij. S Tajo Topolovec pripravljata tudi Pod črto podkast. Rad ima epske uvode v članke – edini v našem uredništvu je sposoben članek o sodobni tematiki začeti v 19. stoletju, ne da bi pri tem bralca izgubil nekje v daljni zgodovini.

V prihajajočem letu bo preiskoval področje medijskega lastništva v Sloveniji ter presek novih tehnologij in ekonomij.

 

Vsebine na Pod črto za vas ustvarjamo, ker verjamemo v moč novinarstva, potrebo po transparentno delujoči demokratični družbi in v spremembe na bolje. Prepričani smo, da do resničnih sprememb pride samo z vztrajnostjo. Zato z vašo pomočjo že tri leta pišemo zgodbo za zgodbo.

V prihodnjem letu nameravamo nadaljevati s preiskovanjem več kot dvajsetih tem, ki jih pokrivamo do sedaj, odprli pa bomo tudi nova področja. Pomagajte nam pri našem delovanje v 2018 in nas podprite z donacijo.

 

Nastanek tega članka ste omogočili bralci z donacijami. Podpri Pod črto

Deli zgodbo 2 komentarjaVeč iz teme: O Pod črto

Kaj, kako in zakaj delamo na Pod črto.

50 prispevkov

Pregled leta 2023: Kaj vse smo preiskali z vašo pomočjo?

Pet novih tem, sodelovanje pri mednarodnih preiskavah in nova sistemska sprememba na bolje.

Tema: O Pod črto
Sporočilo uredništva,

Praznični paket s Pod črto: Tri nove teme

Za začetek leta smo za vas pripravili zajeten paket branja in poslušanja, ne spreglejte pa tudi naše videoprodukcije.

Tema: O Pod črto
Sporočilo uredništva,

2 komentarja

Primož R. 24. 1. 2018, 14.20

Pozdravljeni,

glede na to, da na vaši spletni stani ne najdem e-naslova na katerega bi lahko poslal vprašanje, se obračam na vas preko komentarja. Ali je možno dostopati do vaših objav preko RSS feeda in ne preko naročila na e-novice?

Hvala in lep pozdrav!

Taja Topolovec 24. 1. 2018, 14.41

Pozdravljeni,

naše objave je mogoče spremljati tudi preko RSS feeda: https://podcrto.si/feed/

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Zadnje objavljeno