April na Pod črto: nepravilnosti v Sovi, analiza Biciklja in evropske zgodbe

Aprila smo na podcrto.si razkrili nenavadno dogajanje v Sovi pod vodstvom njenega nekdanjega direktorja Podbregarja. Postali smo tudi del novega evropskega projekta za podatkovno novinarstvo.

Aprila smo s Pod črto postali del nove evropske mreže za podatkovno novinarstvo (EDJNet), ki bo zaživela letos jeseni. S tem se na Pod črto začenjamo usmerjati tudi v zgodbe, ki segajo prek meja naše države. Dogajanje v Sloveniji je namreč v mnogo primerih neločljivo povezano z dogajanjem v Evropi. Zato je nujno, da vzroke in odgovore na nepravilnosti ali pomanjkljivosti v slovenski družbi iščemo tudi zunaj meja naše države.

Prav to si bomo prizadevali v okviru konzorcija EDJNet, katerega del smo postali. V konzorciju trenutno sodeluje 16 partnerjev, projekt pa je finančno podprla evropska komisija. Seveda vsi sodelujoči mediji uživamo popolno uredniško neodvisnost. Pri Pod črto bomo sodelovali predvsem pri pripravi preiskovalnih zgodb. Naš namen je v okviru projekta v prihodnjih dveh letih objaviti vsaj dve vseevropski preiskovalni zgodbi.

Sodelujoči v Evropski mreži za podatkovno novinarstvo.
Partnerji novega evropskega projekta za podatkovno novinarstvo EDJNet.

Sodelovanje v projektu EDJNet pri Pod črto razumemo tudi kot potrditev našega dosedanjega dela. To pa seveda ne bi bilo mogoče brez podpore bralcev podcrto.si.

Ne spreglejte zgodb, ki smo jih aprila objavili na podcrto:

Analiza: kako zanesljiv je ljubljanski sistem za izposojo koles Bicikelj

V Ljubljani že od leta 2011 deluje sistem brezplačne izposoje mestnih koles. Kolesa si lahko uporabniki sistema izposodijo na nekaj deset postajah v mestu. Namenjena so predvsem prevozu iz ene postaje na drugo.

Na podcrto.si smo analizirali razpoložljivost koles in prostih mest za parkiranje kolesa na postajah v letu 2016. Ugotovili smo, da je bilo lani precej postaj sistema Bicikelj zaradi nerazpoložljivosti koles precej časa nefunkcionalnih. Sistem bi lahko izboljšali  z več premeščanji koles med postajami.

Podrobnejše rezultate analize smo predstavili na zemljevidih funkcionalnosti sistema Bicikelj.

Nepravilnosti v Slovenski obveščevalno-varnostni agenciji

(VSEBINA JE UMAKNJENA V SKLADU Z ODREDBO OKROŽNEGA SODIŠČA V LJUBLJANI ŠTEVILKA Zg 33/2017)

Prodaja plagiatov IFIMES-a koprski občini za policijo ni kaznivo dejanje

Na podcrto.si smo novembra lani poročali, da je Mestna občina Koper od IFIMES-a med letoma 2011 in 2016 kupila šest študij v vrednosti 69.132 evrov. Vsebina študij je zelo splošna, saj namesto podrobnih analiz te ponujajo le splošne podatke o obravnavanih temah. Po naših ugotovitvah sta dve študiji skoraj v celoti plagiat, v še dveh študijah pa smo našli več strani dobesednih prepisov iz drugih virov. Policija je ugotovila, da pri prodaji plagiatov ne gre za morebitna kazniva dejanja.V še enem primeru prodaje študije, ki naj bi bila plagiat, o katerem smo poročali aprila lani, je urad za nadzor proračuna podal ovadbo zaradi suma goljufije.

Gašpar Mišić stanovanje prodal domnevnemu članu češkega podzemlja

Albin Arifovič je na Češkem osumljen podkupovanja policistov. Povezan naj bi bil tudi s trgovino z drogo. Od leta 2008 je lastnik stanovanja v Luciji, ki mu ga je prodal nekdanji državni sekretar v vladi Alenke Bratušek Gašpar Gašpar Mišić. Mišić je zatrdil, da Arifoviča osebno ne pozna. Arifovič pa nam je povedal, da se z Mišičem poznata že od leta 2002.

Primer Tetra: Urednik Portala Plus kršil slovenski novinarski kodeks

Novinarsko častno razsodišče je odločilo, da je urednik Portala Plus Dejan Steinbuch z objavo nepreverjenih informacij v članku, ki je problematiziral poročanje podcrto.si o primeru Tetra, kršil novinarski kodeks.

Finančno poročilo za april 2017:

V aprilu je delovanje podcrto.si z donacijo podprlo podjetje Zombodroid. Bralci ste naše delo podprli s skupno 545 evri donacij.

Donacije bralcev: 545 EUR

Donacije podjetij: 600 EUR

Stroški dela: 6247,50 EUR

Provizije, davek, administracija in ostalo: 370,07 EUR

Nastanek tega članka ste omogočili bralci z donacijami. Podpri Pod črto

Deli zgodbo 0 komentarjevVeč iz teme: Mesečna poročila

V zameno za vašo podporo smo se zavezali k transparentnosti našega delovanja. Zato vas mesečno obveščamo o našem delu, novih zgodbah, razvoju zgodb in poslovanju medija Pod črto.

91 prispevkov

Začetek leta na Pod črto: Spremembe omejitev onesnaženosti zraka na ravni EU, popoplavna obnova in mednarodne preiskave

Za vas smo pripravili pregled našega dela v januarju in februarju. Hvala vsem, ki ste že podprli delovanje Pod črto …

Tema: Mesečna poročila
Sporočilo uredništva,

November in december na Pod črto: Štiri nove teme in začetek kampanje #PodpriPodČrto

Hvala vsem, ki ste bili v preteklem letu z nami. Za vas smo pripravili pregled, kaj vse smo objavili z …

Tema: Mesečna poročila
Sporočilo uredništva,

0 komentarjev

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Zadnje objavljeno