April na Pod črto: nepravilnosti v Sovi, analiza Biciklja in evropske zgodbe

Aprila smo na podcrto.si razkrili nenavadno dogajanje v Sovi pod vodstvom njenega nekdanjega direktorja Podbregarja. Postali smo tudi del novega evropskega projekta za podatkovno novinarstvo.

Aprila smo s Pod črto postali del nove evropske mreže za podatkovno novinarstvo (EDJNet), ki bo zaživela letos jeseni. S tem se na Pod črto začenjamo usmerjati tudi v zgodbe, ki segajo prek meja naše države. Dogajanje v Sloveniji je namreč v mnogo primerih neločljivo povezano z dogajanjem v Evropi. Zato je nujno, da vzroke in odgovore na nepravilnosti ali pomanjkljivosti v slovenski družbi iščemo tudi zunaj meja naše države.

Prav to si bomo prizadevali v okviru konzorcija EDJNet, katerega del smo postali. V konzorciju trenutno sodeluje 16 partnerjev, projekt pa je finančno podprla evropska komisija. Seveda vsi sodelujoči mediji uživamo popolno uredniško neodvisnost. Pri Pod črto bomo sodelovali predvsem pri pripravi preiskovalnih zgodb. Naš namen je v okviru projekta v prihodnjih dveh letih objaviti vsaj dve vseevropski preiskovalni zgodbi.

Sodelujoči v Evropski mreži za podatkovno novinarstvo.
Partnerji novega evropskega projekta za podatkovno novinarstvo EDJNet.

Sodelovanje v projektu EDJNet pri Pod črto razumemo tudi kot potrditev našega dosedanjega dela. To pa seveda ne bi bilo mogoče brez podpore bralcev podcrto.si.

Ne spreglejte zgodb, ki smo jih aprila objavili na podcrto:

Analiza: kako zanesljiv je ljubljanski sistem za izposojo koles Bicikelj

V Ljubljani že od leta 2011 deluje sistem brezplačne izposoje mestnih koles. Kolesa si lahko uporabniki sistema izposodijo na nekaj deset postajah v mestu. Namenjena so predvsem prevozu iz ene postaje na drugo.

Na podcrto.si smo analizirali razpoložljivost koles in prostih mest za parkiranje kolesa na postajah v letu 2016. Ugotovili smo, da je bilo lani precej postaj sistema Bicikelj zaradi nerazpoložljivosti koles precej časa nefunkcionalnih. Sistem bi lahko izboljšali  z več premeščanji koles med postajami.

Podrobnejše rezultate analize smo predstavili na zemljevidih funkcionalnosti sistema Bicikelj.

Nepravilnosti v Slovenski obveščevalno-varnostni agenciji

Objavili smo tudi serijo člankov o nepravilnostih v Sovi, v obdobju ko je slednjo vodil njen nekdanji direktor Iztok Podbregar:

Bivši vodja Sove Podbregar: Zdravljenje Drnovška je financirala CIA: Tožilstvo je Iztoku Podbregarju očitalo, da je Sova pod njegovim vodstvom plačala letalsko vozovnico indijskemu zdravilcu Sadanandu Sardeshmukhu, ki naj bi se srečal z nekdanjim predsednikom Slovenije Janezom Drnovškom. Ker plačilo vozovnice po mnenju tožilstva ni bilo povezano z obveščevalno dejavnostjo Sove, naj bi Podbregar zlorabil svoj položaj. Podbregar pa je na sodišču zatrdil, da mu je ameriška CIA naročila rekrutacijo zdravilca za obveščevalne namene. Tožilec je nato umaknil obtožnico proti Podbregarju.

Sojenje Podbregarju: ključna priča obsojena zaradi izdaje tajnih podatkov: Denis Poljak, ki je potrdil navedbe bivšega vodje Sove Podbregarja o vpletenosti CIA v zdravljenje Drnovška, je bil pred tem obsojen zaradi izdaje uradne tajnosti. To pod vprašanje postavlja kredibilnost njegovega pričanja.

Pričanje: Bivši direktor Sove Ferš pod krinko OVSE vohunil v Bosni: Podbregarju je tožilstvo zlorabo položaja očitalo tudi, ker je Sova nekdanjemu direktorju Sove Dragu Feršu denar za delo v Bosni izplačevala »na roke« iz tajnega sklada. Ferš je pod okriljem Organizacije za varnost in sodelovanje v Evropi (OVSE) uradno v Bosni nadzoroval reformo obveščevalnih služb v državi. Z izplačilom 126.300 evrov Feršu na roke, ki ga je v času vodenja Sove odobril Podbregar, naj bi ta državni proračun oškodoval za 41.470 evrov davkov in prispevkov. Ferš je na sodišču zatrdil, da je pod krinko delovanja v OVSE vohunil za Sovo. Tožilec je na podlagi njegovega pričanja umaknil obtožnico proti Podbregarju.

Nenavadne odločitve tožilstva v sodnem postopku proti Podbregarju: Tožilstvo je na ljubljanskemu okrožnemu sodišču proti Podbregarju vložilo obtožnico zaradi šest primerov suma zlorabe uradnega položaja, vsi postopki so že zaključeni. V vseh primerih je tožilstvo pred ali med sojenjem obtožnico umaknilo. Vzroki za umik obtožnice pa so nenavadni.

Prodaja plagiatov IFIMES-a koprski občini za policijo ni kaznivo dejanje

Na podcrto.si smo novembra lani poročali, da je Mestna občina Koper od IFIMES-a med letoma 2011 in 2016 kupila šest študij v vrednosti 69.132 evrov. Vsebina študij je zelo splošna, saj namesto podrobnih analiz te ponujajo le splošne podatke o obravnavanih temah. Po naših ugotovitvah sta dve študiji skoraj v celoti plagiat, v še dveh študijah pa smo našli več strani dobesednih prepisov iz drugih virov. Policija je ugotovila, da pri prodaji plagiatov ne gre za morebitna kazniva dejanja.V še enem primeru prodaje študije, ki naj bi bila plagiat, o katerem smo poročali aprila lani, je urad za nadzor proračuna podal ovadbo zaradi suma goljufije.

Gašpar Mišić stanovanje prodal domnevnemu članu češkega podzemlja

Albin Arifovič je na Češkem osumljen podkupovanja policistov. Povezan naj bi bil tudi s trgovino z drogo. Od leta 2008 je lastnik stanovanja v Luciji, ki mu ga je prodal nekdanji državni sekretar v vladi Alenke Bratušek Gašpar Gašpar Mišić. Mišić je zatrdil, da Arifoviča osebno ne pozna. Arifovič pa nam je povedal, da se z Mišičem poznata že od leta 2002.

Primer Tetra: Urednik Portala Plus kršil slovenski novinarski kodeks

Novinarsko častno razsodišče je odločilo, da je urednik Portala Plus Dejan Steinbuch z objavo nepreverjenih informacij v članku, ki je problematiziral poročanje podcrto.si o primeru Tetra, kršil novinarski kodeks.

Finančno poročilo za april 2017:

V aprilu je delovanje podcrto.si z donacijo podprlo podjetje Zombodroid. Bralci ste naše delo podprli s skupno 545 evri donacij.

Donacije bralcev: 545 EUR

Donacije podjetij: 600 EUR

Stroški dela: 6247,50 EUR

Provizije, davek, administracija in ostalo: 370,07 EUR

Nastanek tega članka ste omogočili bralci z donacijami. Podpri Pod črto

Deli zgodbo 0 komentarjev