Gašpar Mišić stanovanje prodal domnevnemu članu češkega podzemlja

Albin Arifovič je na Češkem osumljen podkupovanja policistov. Povezan naj bi bil tudi s trgovino z drogo. Od leta 2008 je lastnik stanovanja v Luciji, ki mu ga je prodal Gašpar Gašpar Mišić.

park lucija
Kompleks Rezidenca Park Lucija, v katerem je stanovanje kupil Albin Arifovič. Foto: Eugenija Carl

Luksuzni stanovanjski kompleks Rezidenca Park Lucija je v Luciji pri Portorožu leta 2005 zgradila družba Gasspar Invest, ki je v lasti Gašparja Gašparja Mišića, nekdanjega državnega sekretarja vlade Alenke Bratušek. Eno izmed stanovanj je v lasti Bosanca Albina Arifoviča, ki domuje na Češkem.

Trenutno je Arifovič na Češkem obtožen podkupovanja policistov, smo ugotovili v sodelovanju z dvema češkima novinarjema. Obenem je z domnevnim izsiljevanjem čeških poslovnežev zaslužil okoli deset milijonov evrov. Po pričanju enega izmed obsojenih zaradi trgovanja z drogo je bil Arifovič domnevno tudi vodja združbe, ki se je ukvarjala s trgovino z drogo. Arifovič je obenem povezan s člani češke poslovne elite. Kot lastnik stanovanja v Luciji je v zemljiško knjigo vpisan od leta 2008.

Za podcrto.si je Arifovič potrdil, da je obtožen podkupovanja policistov, zanikal pa je ostala očitana mu kazniva dejanja.

Lastnik družbe Gasspar Invest Gašpar Gašpar Mišić je za podcrto.si povedal, da z Arifovičevim delovanjem na Češkem ni seznanjen. Do stanovanja naj bi Arifovič po Mišićevih besedah prišel prek oglasa nepremičninske agencije. Mišić je za podcrto.si zatrdil tudi, da Albina Arifoviča osebno ne pozna. V Slovenijo naj bi Arifovič z družino po vedenju Mišića prihajal le enkrat do dvakrat na leto. Ko pride, pa se drži zase, je povedal Mišić.

Po našem pogovoru z Mišićem nas je po telefonu poklical tudi Arifovič. Povedal je, da mu je Mišić poslal našo telefonsko številko in sporočil, da se zanj zanimamo. Arifoviču smo nato poslali pisna vprašanja. Arifovič je v odgovorih podcrto.si zapisal, da Mišića pozna od leta 2002, spoznala sta se »prek oglasa« in da se poznata že 15 let. Zapisal je, da že dvajset let letuje v Portorožu, vsako leto pride za okoli dva tedna.

Mišić obogatel s projektom

Kot je razvidno iz zemljiške knjige in podatkov geodetske uprave je podjetje Gašparja Gašparja Mišića Gasspar Invest stanovanjski kompleks na naslovu Obala 144 v Luciji pri Portorožu zgradilo leta 2005. Mišić nam je potrdil, da je eno izmed stanovanj prodal Arifoviču.

Arifovič oziroma njegovo podjetje Istra Glass se je kot lastnik stanovanja v zemljiško knjigo vpisal marca 2008. Skupaj z balkonom in shrambo je stanovanje veliko 73 kvadratnih metrov in naj bi bilo po ocenah geodetske uprave trenutno vredno dobrih 190.000 evrov.

Arifovič je bil do junija 2013 lastnik stanovanja prek svojega podjetja Istra Glass. Takrat je stanovanje prepisal nase osebno.

Lastnik družbe Gasspar Invest Gašpar Gašpar Mišić, ki je stanovanje Arifoviču prodal, je širši javnosti najbolj znan kot politik. Bil je podpornik ljubljanskega župana Zorana Jankoviča in nekdanji član Jankovičeve stranke Pozitivna Slovenija. Na listi te stranke je leta 2011 postal poslanec državnega zbora, nato pa državni sekretar v vladi Alenke Bratušek. Septembra 2013 je postal predsednik uprave Luke Koper, aprila 2014 pa je bil razrešen s tega položaja. Trenutno je direktor javnega komunalnega podjetja Marjetica Koper.

Po poročanju medijev je Gašpar Gašpar Mišić obogatel prav z gradnjo Rezidence Park Lucija. Celoten kompleks obsega 109 nadstandardnih stanovanj. Kompleks je za Mišića zgradilo gradbeno podjetje Kraški zidar. Kot plačilo pa se je Mišić po poročanju Dela zavezal, da bo na podjetje Kraški zidar prenesel 67 stanovanj v kompleksu in jih nato za to družbo tudi prodal. Ostala stanovanja pa je obdržal Mišić. Vendar pa Mišić svoje obveze do Kraškega zidarja ni izpolnil, zato je Kraški zidar leta 2009 vložil tožbo proti Mišiću. Mišič in stečajna upraviteljica Kraškega zidarja sta se nato lani poravnala. Mišić je moral v poravnavi gradbincu plačati 340.000 evrov.

Rezidenca Park Lucija

Arifovič obtožen podkupovanja policistov

S pomočjo dveh čeških preiskovalnih novinarjev, Jana Kroupe s Češkega javnega radia in Pavle Holcove s češkega Centra za preiskovalno novinarstvo, smo pridobili podatke o Arifovičevih dejavnostih na Češkem.

Albin Arifovič, s stalnim bivališčem v Brnu na Češkem, je bil oktobra 2015 obtožen podkupovanja dveh policistov. Obtožbo proti Arifoviču je podala češka generalna inšpekcija varnostnih služb, ki je pristojna za preiskovanje kaznivih dejanj, v katera so vpleteni policisti. Obtožba Arifoviča med drugim bremeni, da je policista Ludeka Vokala v letu 2014 ali 2015 podkupil s torbico Louisa Vuittona, spomladi leta 2015 pa mu je Arifović kupil še avto Škoda Octavia. Policist Ludek Vokal je delal za posebno enoto policije za boj proti mafiji.

Arifovič naj bi od policije pridobival obremenjujoče podatke o znanih poslovnežih. Njegov»poslovni model« naj bi bil sledeč: najprej si je od določenih poslovnežev sposodil denar, nato pa svojega dolga ni odplačal. Na ta način naj bi po izračunih novinarja Jana Kroupe v nekaj letih zaslužil okoli deset milijonov evrov. Kroupa je za podcrto.si pojasnil, da je te informacije dobil v pogovorih z osebami, ki so Arifoviču posodile denar.

Ko so poslovneži od Arifoviča zahtevali vračilo denarja, naj bi jim Arifovič zagrozil, da ima o njih zbrane obremenjujoče informacije. Nato naj bi jim Arifovič obljubil, da bo pridobil informacije o policijskih postopkih, ki potekajo proti njim, ali celo ustavil preiskavo proti njim. Te grožnje naj bi delovale, saj so poslovneži, ki naj bi jih izsiljeval Arifovič, delovali na robu zakona. Večinoma so bili odvetniki ali lobisti. Zato je po mnenju novinarja Jana Kroupe dejansko možno, da jih je policija tudi v resnici preiskovala.

Albi Arifovič, producent sportovních utkání hvězd NHL, a přítelkyně a finalistka Miss 2002 Lucie Marková na večírku Miss ČR 2006 v brněnském Boby Centru
Albin Arifovič leta 2006, na fotografiji s finalistko miss Češke 2002 Lucie Marková. Vir: reportermagazin.cz, Foto: ČTK

V raciji naj bi Arifoviču zasegli interne policijske dokumente

Arifovičeve trditve poslovnežem naj bi bile zanesljive zato, ker naj bi bil Arifovič že vrsto let tajni informator enote češke policije za boj proti mafiji.

Kmalu po obtožbi proti Arifoviču jeseni 2015 so policisti pri njem izvedli hišno preiskavo. V Arifovičevi hiši so policisti našli dokumente s policijskimi informacijami o čeških kriminalcih, politikih in poslovnežih. Večina dokumentov je bila originalno ustvarjenih v policijski enoti za boj proti mafiji, nam je povedal novinar Jan Kroupa.

Arifovič osebno pozna nekdanjega vodjo enote za boj proti mafiji Roberta Slachto. Slachta je namreč novinarju Kroupi poznanstvo z Arifovičem potrdil. Spoznala naj bi se leta 1999, najverjetneje zato, ker je Arifovič že takrat kot tajni informator sodeloval s policijo. Slachta je takrat preiskoval trgovino z drogo in Arifovič naj bi bil po pričanju Vladimirja Moltasa vodja ene izmed združb, ki so na Češkem trgovale z drogo.

Vladimir Moltas je bil lastnik enega izmed čeških klubov, v katerem je preprodajal drogo. Okoli leta 2000 je bil Moltas zaradi tega tudi obsojen na dolgoletno zaporno kazen. V svojem pričanju je povedal, da je bil podrejen Arifoviču, slednji pa je vodil kriminalno združbo. Kot nam je pojasnil novinar Jan Kroupa, je tudi iz zbranih dokazov v primeru razvidno, da je bil Arifovič eden ključnih kontaktov v trgovini z drogo.

Arifoviča policija v zvezi s trgovino z drogo ni preiskovala. Po trditvah Vladimirja Moltasa je bilo to zato, ker je preiskavo vodil Robert Slachta. Slachta je to zanikal.

Arifovič naj bi bil po ugotovitvah novinarja Jana Kroupe povezan tudi z Baskijem Kjazimijem z vzdevkom Bojan, ki naj bi bil največji trgovec z drogo na Češkem. Kjazimija je policija med drugim ovadila zaradi izsiljevanja čeških poslovnežev. Kroupa nam je pojasnil, da je iz kazenske ovadbe zoper Bojana razvidno, da naj bi izsiljevanje organiziral prav Arifovič. Kroupa je za podcrto.si povedal, da mu je Kjazimi v pogovoru priznal, da pozna Arifovića in da se je z njim srečal, a obenem zatrdil, da je vedel za Arifovičevo sodelovanje s policijo in mu zato ni zaupal.

Arifovič je povezan tudi z nekaterimi vidnimi poslovneži in politiki na Češkem. Eden izmed njih je Frantisek Janu. Med letoma 2000 in 2002 je bil podpredsednik največjega kmetijskega podjetja na Češkem, Agroferta. Lastnik Agroferta je Andrej Babiš, drugi najbogatejši človek na Češkem, ki je trenutno tudi češki minister za finance. Janu in Arifovič sta bila pred okoli desetletjem solastnika jahte po imenu Frankie, ki je bila zasidrana v Portorožu.

Arifovič je jahto nato prodal lobistu Edvardu Udzeniji. Udzenija je tudi mož Aleksandre Udzenija, ki je podpredsednica češke desnosredinske parlamentarne stranke ODS. Udzenija naj bi po ugotovitvah novinarja Jana Kroupe z nakupom jahte želel pomagati Arifoviču, saj je slednji potreboval denar.

Kot nam je pojasnil novinar Jan Kroupa, se Albin Arifovič v kazenskem postopku zaradi podkupovanja policistov brani s prostosti.

Arifovič očitke zanika

O njegovih dejavnostih na Češkem smo povprašali tudi Arifoviča. Poslali smo mu natančen popis očitkov proti njemu in prošnjo za komentar vsakega posameznega očitka o njegovih domnevno kriminalnih poslih.

Arifovič nam je potrdil, da od leta 2015 proti njemu teče preiskava zaradi domnevnega podkupovanja »njegovega prijatelja gospoda Vokala« in da se do današnjega dne s preiskavo »nič ne zgodi«. Arifovič je zatrdil, da policistu Vokalu avtomobila ni kupil, temveč posodil, in da je avtomobil še danes v lastništvu njegovega podjetja.

Ostale očitke je Arifovič komentiral v nekaj stavkih. Očitki o deset milijonskih posojilih ga »spominjajo na risanko,« in ti očitki naj bi bili laž. Zatrdil je še, da nima dolgov. Zapisal je, da so »vse trditve novinarja Kroupe laži, ki jih je plačala določena skupina ljudi, ki me izkoriščajo za borbo proti elitnemu policistu Robertu Slachti, saj [Slachto] poznam od njegovega delovanja v Brnu«.

Arifovič je še zapisal, da ni policijski informator in da nima »nikakršnih izkušenj z drogo«, saj se je do 35. leta starosti aktivno ukvarjal s športom, mamil pa da ni še nikoli niti videl.

Arifovič je potrdil lastništvo barke Frankie in povedal, da jo je prodal pred devetimi leti, saj se mu je takrat rodil sin in je zato ni uporabljal.

Arifovič je še zapisal, da je lastnik podjetja, ki zaposluje okoli 120 ljudi. To trditev smo želeli preveriti. Ko smo ga prosili, če nam lahko posreduje naziv in naslov podjetja, je zapisal, da nam je povedal več kot dovolj in da zaključuje s komunikacijo z nami.

Arifovič (skrajno levo) na ladji Frankie. Foto: reportermagazin.cz
Arifovič (skrajno levo) na ladji Frankie. Foto: reportermagazin.cz

Nastanek tega članka ste omogočili bralci z donacijami. Podpri Pod črto

Več o: #Albin Arifovič #Gašpar Gašpar Mišić

Deli zgodbo 0 komentarjevVeč iz teme: Kriminal

S pomočjo podatkov policije in reportaž s terena analiziramo kriminal v Sloveniji.

76 prispevkov

Vladavina prava: poročilo evropske komisije citira naše ugotovitve o medijih

Poročilo opozarja na neučinkovit kazenski pregon korupcije ter netransparentno lastništvo in financiranje medijev v Sloveniji.

Tema: Kriminal, Mediji
Članek,

Dolg Jureta Jankovića prek Hongkonga plačal hrvaški odvetnik Plišo

Podjetje Big Step iz Hongkonga je leta 2013 plačalo 1,2 milijona evrov dolga Jureta Jankovića. Končni lastnik podjetja je hrvaški …

Tema: Kriminal
Članek,

0 komentarjev

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Zadnje objavljeno