Primer Tetra: Urednik Portala Plus kršil slovenski novinarski kodeks

Novinarsko častno razsodišče: Urednik Portala Plus Dejan Steinbuch je z objavo nepreverjenih informacij v članku, ki je problematiziral poročanje podcrto.si o primeru Tetra, kršil novinarski kodeks.

Novinarsko častno razsodišče (v nadaljevanju NČR) je na seji 4. aprila 2017 v primeru Anže Voh Boštic proti odgovornemu uredniku Portala Plus Dejanu Steinbuchu in nepodpisanemu avtorju članka razsodilo, da je urednik Portala Plus kršil novinarski kodeks.  Z objavo članka »Tetra-biznis: Zakaj hočejo Američani poslušati našo policijo, posredniki pa zapravljati vaš denar«, ki je bil brez navedbe avtorja 10. januarja 2017 objavljen na spletnem portalu Portal Plus, je urednik po sklepu NČR kršil 1. in 3. člen Kodeksa novinarjev Slovenije.

Fotografija: Incase, objavljena pod CC licenco
Fotografija: Incase, objavljena pod CC licenco

Urednik Portala plus ni preveril resničnosti trditev

Anže Voh Boštic se je pritožil na sledeči zapis v članku Portala Plus:

Po naših preverjenih informacijah odgovorni na MNZ natančno vedo, kaj se je v primeru Ornig dogajalo, ko gre za domnevni vdor v omrežje tetra, prav tako jim je zelo jasna vloga novinarja Anžeta Voha Boštica (Portal Pod črto); v odgovorih, ki smo jih z MNZ dobili na Portalu PLUS, je jasno, da policisti vedo, da se je o sodni preiskavi o vdoru študenta Orniga pisalo nepravilno in zavajajoče. In že bežen pregled novinarskih objav (kliping) pokaže, da je najbolj sistematično, podrobno in s kirurško natančnostjo o primeru Ornig-tetra pisal in še piše novinar Voh Boštic. Komu koristi takšno kaotično stanje na MNZ in v medijih? (Portal Plus, 10. 1. 2017)

Pritožnik Anže Voh Boštic, odgovorni urednik podcrto.si in avtor razkritij o primeru Tetra na podcrto.si, je trdil, da sta nepodpisani avtor prispevka Tetra-biznis in odgovorni urednik spletnega portala Portal Plus z objavo članka kršila 1., 2., 3. in 4. člen novinarskega kodeksa. V skladu s temi členi kodeksa mora novinar zagotoviti točnost informacij, se izogibati nekorektnemu in žaljivemu predstavljanju podatkov in dejstev, pridobiti odzive tistih, ki jih obtožbe zadevajo, in ne zamolčati informacij, ki so ključne za razumevanje obravnavane teme.

Nepodpisani avtor članka  »Tetra-biznis: Zakaj hočejo Američani poslušati našo policijo, posredniki pa zapravljati vaš denar« v prispevku, ki je predmet spora, navaja, da je bilo poročanje urednika podcrto.si Anžeta Voha Boštica o Tetri oziroma Ornigu v medijih nepravilno in zavajajoče. Pri tem se sklicuje na dopis Ministrstva za notranje zadeve ki ga odgovorni urednik Steinbuch ni predočil NČR. 

NČR je tako ugotovil, da Portal Plus ne postreže z ničemer, kar bi dokazovalo obstoj in resničnost vsebine tega domnevnega dopisa. Glede na pritožnikovo izpodbijanje resničnost navedenih trditev, ki jih v članku navaja novinar Portala Plus,  je NČR ugotovil, da je novinar v članku Tetra-biznis kršil 1. člen kodeksa, saj z ničemer ne dokazuje točnosti v članku navedenih trditev v zvezi s poročanjem Voha Boštica o Tetri.

Prav tako je NČR sklenil, da sta avtor in urednik Portala Plus kršila 3. člen novinarskega kodeksa, saj je v članku Voha Boštica obtoževal nepravilnega in zavajajočega poročanja, ne da bi pridobil njegov odziv na svoje navedbe. Po sklepu NČR gre za hude obtožbe, sploh glede na to, da je tudi pritožnik novinar. Ker avtor članka ni pridobil odziva na te hude obtožbe, ki jih navaja v članku, je kršil 3. člen novinarskega kodeksa.

Odgovorni urednik Portala Plus Dejan Steinbuch ni razkril identitete avtorja članka, zato je kot urednik prevzel odgovornost za očitane mu kršitve. Novinarsko častno razsodišče je tako sklenilo, da je z objavo obravnavanega članka o primeru Tetra urednik Portala Plus Dejan Steinbuch kršil 1. in 3. člen novinarskega kodeksa, ni pa kršil 2. in 4. člena.

Nastanek tega članka ste omogočili bralci z donacijami. Podpri Pod črto

Več o: #Portal plus #tetra

Deli zgodbo 1 komentarVeč iz teme: Splošno

82 prispevkov

Join our first Investigative Journalism Week in collaboration with international experts in investigative journalism

The application deadline for online workshops is April 2nd 2024 (we still have a few spots available).

Tema: Splošno
Sporočilo uredništva,

Začenjamo praznovanje 10. obletnice: Prijave na Teden preiskovalnega novinarstva odprte

Prijave lahko pošljete do 2. aprila 2024, na voljo je še nekaj mest.

Tema: Splošno
Sporočilo uredništva,

1 komentar

rok2 26. 4. 2017, 20.26

In v čem je smisel razsodbe? Ali bo moral portal plus vsaj objaviti, da je nekorektno poročal? Če ne, potem je NČR samo brezzobi tiger, ki samo rjove, gristi pa ne more.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Zadnje objavljeno