Prodaja plagiatov IFIMES-a koprski občini za policijo ni kaznivo dejanje

Inštitut IFIMES je koprski občini prodal za 69.000 evrov študij, ki so v veliki meri plagiat. A policiji se to ne zdi kaznivo.

Foto: Terra Libera/Flickr
Ena izmed študij IFIMES-a se je ukvarjala z možnostmi sodelovanja Luke Koper z iraškim pristaniščem Basra. Foto: Terra Libera/Flickr

Koprski policisti so preverili naše novembrsko poročanje o plagiatih, ki jih je Mednarodni inštitut za bližnjevzhodne in balkanske študije (IFIMES) prodal Mestni občini Koper. Ugotovili so, da pri tem ne gre za kazniva dejanja.

Novembra lani smo na podcrto.si razkrili, da je Mestna občina Koper od IFIMES-a med letoma 2011 in 2016 za 69.132 evrov kupila šest študij o možnostih gospodarskega sodelovanja z državami Balkana in Bližnjega vzhoda, beguncih albanskih družinah v občini in razvoju Luke Koper.

Vsebina študij je zelo splošna, saj namesto podrobnih analiz te ponujajo le splošne podatke o obravnavanih temah. Po naših ugotovitvah sta dve študiji skoraj v celoti plagiat, v še dveh študijah pa smo našli več strani dobesednih prepisov iz drugih virov.

Na podcrto.si smo ugotovili, da študije med drugim vsebujejo dobesedne prepise iz Wikipedije, avtorskih knjig, objav v medijih in s spletnih strani uradnih inštitucij ter dele magisterija Zijada Bećiroviča.

Zijad Bećirović, direktor IFIMES-a, je ugotovitve podcrto.si komentiral z izjavo, da so študije napisane na preprost način zaradi lažje razumljivosti in čim boljše uporabnosti. Ugotovljenih primerov plagiatorstva ni želel podrobneje komentirati.

Po ugotovitvah novinarke RTV Slovenija Evgenije Carl je IFIMES še eno študijo, ki je praktično v celoti plagiat, za 11.000 evrov prodal koprski komunali. Študija je govorila o pravilnemu izvajanju pokopov posameznikov glede na njihovo veroizpoved.

Na koprski občini so naročilo študije novinarki takrat upravičili z obrazložitvijo, da so se zaradi občutljivosti področja želeli še dodatno izpopolniti glede poznavanja pokopov. Predsednik Islamske skupnosti za slovensko Istro Nazme Šerifovski je za RTV Slovenija povedal, da pokojnike islamske veroizpovedi v Kopru že dolgo pokopavajo po njihovi tradiciji in  pri tem nikoli niso naleteli na težave. Povedal je še, da komunala pri pokopih le izkoplje grob in pripelje pokojnika. Obred in pokop opravijo v islamski skupnosti sami.

Policija ne vidi kaznivih dejanj

Kot je razvidno iz dokumentov, ki smo jih od policije dobili z zahtevo po dostopu do informacije javnega značaja, je policija  po objavah člankov na podcrto.si novembra lani pričela preiskovati prodajo študij koprski občini. Med drugim so od koprske občine pridobili študije, ki jih je občini prodal IFIMES.

Vendar kaznivega dejanja v tem primeru niso ugotovili. Na podlagi česa so na policiji zaključili, da prodaja plagiatov ni kaznivo dejanje, iz policijskih dokumetov ni razvidno. Na policiji so namreč v posredovanih dokumentih prekrili ključne dele, ki bi lahko pojasnili zakaj so primer zavrgli.

Je pa iz policijskih dokumentov razvidno, zakaj so zavrgli primer IFIMES-ove prodaje plagiata koprski komunali. Policija te študije od komunale niti ni zahtevala. V obvestilu tožilstvu so namreč zapisali: »Ker ni zadostne stopnje suma, da je Komunala Koper d. o. o. študijo neupravičeno naročila oziroma je celo verjeti, da je bila upravičena naročiti tako študijo, saj Komunala Koper d.o.o. izvaja tudi pogrebno pokopališko dejavnost, tako komunalno podjetje nismo pozvali na predložitev dokumentacije.«

Dopis policije tožilstvu v primeru študij inštituta IFIMES

Nastanek tega članka ste omogočili bralci z donacijami. Podpri Pod črto

Več o: #ifimes #občina koper

Deli zgodbo 0 komentarjevVeč iz teme: Nadzor nad javnim sektorjem

Kako dobro delujejo javna uprava in državna podjetja, ki jih plačujemo davkoplačevalci oziroma so odgovorni državljanom? Nadzorujemo zaposlovanje, učinkovitost in korupcijo v javnem sektorju.

92 prispevkov

Epizoda 27 – Skrita cena: kolo za 3 evre, oglasi za 22 let

Se sprašujete, zakaj je v Ljubljani vse več oglasov? V tokratni epizodi podkasta vas vabimo na kolesarjenje. Na kolesarski turi …

Tema: Nadzor nad javnim sektorjem, Podkast
Podcast,

Skrita cena izposoje koles v Ljubljani: oglasni plakati na vsakem koraku

Kako je ljubljanska občina v zameno za sistem BicikeLJ dovolila dodatne oglasne površine v z reklamami zasičenem mestu.

Tema: Nadzor nad javnim sektorjem
Članek,

0 komentarjev

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Zadnje objavljeno