Plagiat tudi študija, ki jo je IFIMES za 11.000 evrov prodal koprski komunali

Inštitut IFIMES je študijo o pravilnih pokopih ljudi različnih verstev koprski komunali prodal za 11.000 evrov. Po ugotovitvah novinarke RTV Slovenija je tudi ta študija v veliki meri plagiat.

Foto: Evgenija Carl
Foto: Evgenija Carl

Na podcrto.si smo prejšnji mesec poročali o šestih študijah, ki jih je Mednarodni inštitut za bližnjevzhodne in balkanske študije (IFIMES) med leti 2011 in 2016 za 69.132 evrov prodal koprski občini. Po naših ugotovitvah so bile študije napisane zelo preprosto, velik del študij pa so obsegali dobesedni prepisi iz javno dostopnih virov. Med drugim iz Wikipedije, sporočil za javnost policije in slovenske vlade in iz avtorsko zaščitene knjige.

Po ugotovitvah novinarke RTV Slovenija Evgenije Carl pa je plagiat tudi študija, ki jo je IFIMES lani prodal koprski komunali Marjetica Koper.

Študijo s polnim naslovom »Pravilno ravnanje in izvajanje pogrebnih svečanosti glede na različne veroizpovedi, običaje in tradicije in sicer za pripadnike judovske, pravoslavne in muslimanske veroizpovedi« je koprska komunala naročila septembra 2015. Končana je bila mesec pozneje, Marjetica Koper je zanjo plačala 10.858 evrov. Marjetico Koper vodi nekdanji državni sekretar nekdanje premierke Alenke Bratušek, Gašpar Gašpar Mišić.

Študija obsega 28 strani – brez naslovne strani, uvoda in zaključka ter seznama virov pa 22 strani. Po ugotovitvah Evgenije Carl so v študiji dobesedni prepisi iz Wikipedije in javno dostopnih spletnih strani, ki opisujejo načine pogrebov. Nekateri deli študije pa so prevodi takšnih spletnih strani v Srbohrvaščini. Prepisane naj bi bilo vsaj okoli tri četrtine študije.

Primerjava dela študije IFIMES-a in Wikipedije. Vir: Eugenija Carl/RTV Slovenija
Primerjava dela študije IFIMES-a in Wikipedije. Vir: Evgenija Carl/RTV Slovenija. Za povečavo klikni na sliko.

»Študija je predvsem strokovno gradivo, podlaga za uslužbence v pogrebni dejavnosti, v našem podjetju smo našli veliko korist v tej študiji, cena pa je primerna, saj gre za avtorsko delo, ki je ovrednoteno po določenih pravilih,« so Evgeniji Carl naročilo študije utemeljili na koprski komunali.

Direktorja IFIMES-a Zijada Bećirovića smo že novembra vprašali, zakaj njegov inštitut naročnikom prodaja plagiate. Med drugim nam je odgovoril, da študij ne piše le on, temveč tudi ostali sodelavci inštituta. Obenem pa Bećirović ne preverja vsebine prodanih študij, saj je za kaj takega preveč zaposlen.

 

Zgodbe na Pod črto omogočate bralci z donacijami. Želim podpreti vaše delo v 2017.

PodCrto_Design_Podpri_Cam#4_Banner_960x360_Strap # WebButton

Nastanek tega članka ste omogočili bralci z donacijami. Podpri Pod črto

Deli zgodbo 0 komentarjevVeč iz teme: Nadzor nad javnim sektorjem

Kako dobro delujejo javna uprava in državna podjetja, ki jih plačujemo davkoplačevalci oziroma so odgovorni državljanom? Nadzorujemo zaposlovanje, učinkovitost in korupcijo v javnem sektorju.

92 prispevkov

Epizoda 27 – Skrita cena: kolo za 3 evre, oglasi za 22 let

Se sprašujete, zakaj je v Ljubljani vse več oglasov? V tokratni epizodi podkasta vas vabimo na kolesarjenje. Na kolesarski turi …

Tema: Nadzor nad javnim sektorjem, Podkast
Podcast,

Skrita cena izposoje koles v Ljubljani: oglasni plakati na vsakem koraku

Kako je ljubljanska občina v zameno za sistem BicikeLJ dovolila dodatne oglasne površine v z reklamami zasičenem mestu.

Tema: Nadzor nad javnim sektorjem
Članek,

0 komentarjev

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Zadnje objavljeno