Bralci, podprite portal podcrto.si z donacijo

V kolikor so vam vsebine všeč, vas prosimo, da za zagon portala donirate po svojih zmožnostih.

Portal podcrto.si zbira začetni kapital. Naš cilj je od podjetij in posameznikov zbrati 20.000 evrov. V kolikor so vam vsebine na portalu všeč, lahko poljubno vsoto donirate tudi vi. Ker še nimamo ustanovljene pravne osebe, zbiramo namere po donacijah. Če želite prispevati k delovanju portala nam pošljite elektronsko sporočilo z vašim imenom, priimkom in višino nameravane donacije na donacije@podcrto.si. Prosimo pa vas, da je vaša namera resna. V kolikor nam uspe doseči zastavljen cilj vas bomo pozvali k dejanskemu vplačilu donacije. Več podrobnosti pa je spodaj.

Na (ne)odvisnost medija najbolj vpliva en faktor: vir financiranja. Najbolj neodvisni so lahko tisti mediji, ki jih podpirajo bralci. Bralci, ki berejo in cenijo vsebine medija.

Naklade slovenskih tiskanih medijev že več let strmo padajo. Razlog za to niso le brezplačne novice na svetovnem spletu, temveč tudi vedno manj kakovostno, površinsko ali celo zavajajoče poročanje, za katerega bralci niso več pripravljeni plačati.

Projekt spletnega portala podcrto.si je nastal kot odgovor na to stanje. Bralcem želimo ponuditi poglobljene analitične in preiskovalne članke.

To lahko storimo le z lastnim medijem. Velike medijske hiše zaradi stalnega rezanja stroškov in pomanjkanja vizije za take vsebine namreč nimajo posluha.

Pilotna verzija portala podcrto.si je že bila aktivna lani jeseni, ponovno pa smo ga začeli ustvarjati decembra. Na portalu lahko najdete članke, ki jih lahko od nas pričakujete tudi v prihodnosti. V kolikor portala do zdaj niste poznali oziroma ga niste redno spremljali, vam spodaj ponujamo »jagodni izbor« člankov.

Preiskovalno novinarstvo:

Trije članki o županih (prvi, drugi, tretji), ki so občinske posle nezakonito dali sebi, občinskim svetnikom, sorodnikom

Razkritje, da policija nezakonito od slovenskih spletnih portalov pridobiva podatke o bralcih portalov in piscih komentarjev

Razkritje da so inšpektorji vedeli za nevarno letenje balonarja, ki je povzročil hudo balonarsko nesrečo poleti 2012, a niso ukrepali

Nespametno ukinjanje laboratorija za nadzor nad varnostjo zdravil

Podatkovno novinarstvo:

Razkrite podjetij, ki služijo z državnimi posli, a ne plačujejo davkov

Razkritje najhujših kršiteljev tržne zakonodaje (prvi, drugi članek)

Analitično novinarstvo:

Članek o izbiri, s katero se sooča Slovenija: prebojem v visokotehnološko gospodarstvo ali drsenjem v bedo

Analiza odzivnosti državnih institucij na zahteve po informacijah javnega značaja, ki je pokazala ignoranco državnih ustanov na vprašanja državljana (prvi, drugi članek)

Mnenja:

Lenart J. Kučić o tem, zakaj so slovenski dnevni časopisi slabi in dolgočasni

Obenem portal tudi javno objavlja pridobljene zbirke podatkov

Zdaj s portalom stopamo v drugo fazo, v kateri bi radi portalu zastavili trajnejšo pot. Zato se že aktivno obračamo na slovenska podjetja s prošnjo za donacije. Do konca maja bi namreč radi zbrali 20.000 evrov zagonskega kapitala. Do danes smo od treh podjetij in enega posameznika zbrali za 5500 evrov obljub za financiranje.

S prošnjo za podporo pa se zdaj obračamo tudi na vas, dragi bralci. V kolikor so vam vsebine na portalu všeč in bi nas pri našem delu podprli, lahko to storite z namero po doniranju. V kolikor bomo z namerami gospodarstvenikov in vas skupno zbrali 20.000 evrov, bomo ustanovili zavod in pod njegovim okriljem še naprej ustvarjali kakovostne novinarske vsebine.

Seveda je treba razložiti, kako nameravamo denar porabiti. Z 20.000 evri bi lahko portal redno ustvarjali trije ljudje. Ocenjen strošek za »preživetje« treh avtorjev je približno 2700 evrov na mesec. Nadaljnjih 300 evrov bo šlo za administrativne stroške, predvsem za plačilo računovodskega servisa in bančnih stroškov.

Za šestmesečno delovanje bi tako rabili 3000 evrov na mesec. Zakaj jih želimo zbrati 20.000? Preostalih 2000 evrov bi bila rezerva za nepredvidene stroške. Obenem pa bi radi z njimi podprli občasne pisce prispevkov za portal. S tem želimo dati možnost vsem, ki si želijo ustvarjati poglobljene vsebine, a jih pod okriljem ostalih medijskih hiš ne morejo.

Kot smo zapisali v kodeksu delovanja portala in še podrobneje v poslovnem načrtu (slednji predvideva 60.000 evrov zagonskega kapitala, a zavedamo se, da bi bilo to vsoto nemogoče zbrati), je cilj portala financiranje iz donacij bralcev, ob tem pa lahko portal izkoristi še druge vire, kot so na primer projektna sredstva. A le, če s tem portal ne bi kršil kodeksa delovanja portala.

Cilj za prvega pol leta delovanja je torej objaviti najmanj tri kakovostne članke na teden in s tem dobiti čim večje število bralcev, ki bi bili portal pripravljeni podpreti z mesečno donacijo v povprečni višini 10 evrov. Obenem bomo še naprej iskali tudi druge vire financiranja, torej projektno financiranje, donacije podjetij in prodajo vsebin medijskim hišam.

Kot rečeno vas vse tiste, ki vam je naše delo všeč in bi želeli, da portal obstaja še naprej, prosimo za donacijo, s katero bi zbrali omenjeni zagonski kapital. V zameno vam zagotavljamo, da bo portal deloval še najmanj pol leta.

Ker še nismo ustanovili zavoda in obenem ne vemo, ali nam bo uspelo zbrati želeno višino sredstev, vas trenutno prosimo le za namero za doniranje. To storite tako, da nam na spletni naslov donacije@podcrto.si sporočite vaše ime, priimek, in višino (za začetek) enkratne donacije, ki ste jo pripravljeni dati portalu. V kolikor bomo do konca maja zbrali za 20.000 evrov namer, vas bomo o tem obvestili in vas prosili, da nam denar tudi dejansko nakažete. Prosimo pa vas, da je vaša namera resna; precej nerodno bi namreč bilo, če bi računali z vašim prispevkom, nato pa ga po odprtju zavoda ne bi dobili. S tem bi na cedilu pustili vse nas, ki smo precej časa (in prihrankov) porabili za ta projekt.

Vaših podatkov ne bomo posredovali nikomur – imeli jih bomo le za lastno evidenco (razen če boste donirali več kot 100 evrov). Na vaš spletni naslov pa bomo pošiljali izključno sledeča sporočila:

– V naslednjih dveh mesecih vam bomo vsak teden poslali poročilo o višini namer za donacijo, ki smo jih že zbrali, torej vas bomo obveščali o poteku akcije

Mesečno poročilo o delovanju portala

– Večer pred objavo novega članka na podcrto.si vam bomo poslali kratek povzetek tega članka

– Poziv za dejansko vplačilo donacije, v kolikor nam uspe zbrati za 20.000 evrov namer.

Kakšno višino donacije pričakujemo od vas? Donirate nam lahko toliko, kolikor želite oziroma kolikor si lahko privoščite. Spodaj pa vam le kot orientacijo podajamo naslednje predloge:

– V kolikor ste (tudi finančno) zelo uspešni, je omejitev odvisna le od vas. Vendar pa vas moramo opozoriti na sledeče: v kolikor boste donirali več kot 100 evrov, bomo v skladu s kodeksom delovanja portala zaradi zagotavljanja transparentnosti financiranja javno objavili vaše ime in priimek.

– V kolikor ste finančno uspešni: 50 evrov

– V kolikor ste finančno dobro stoječi: 20 evrov

– V kolikor vam ne gre slabo: 10 evrov

– V kolikor si večje donacije ne morete privoščiti, nam lahko donirate simboličen evro.

– V kolikor nimate prihodkov, pa bi vseeno na vaš elektronski naslov želeli prejemati zgoraj našteta poročila, nam lahko vašo moralno podporo izkažete tako, da nam na donacije@podcrto.si sporočite, da bi želeli biti vključeni na našlo mailing listo.

Če imate dodatna vprašanja o projektu podcrto.si, vas prosimo, da ne oklevate in nam jih zastavite spodaj – kot komentar na naš poziv. Tako bodo vsa vprašanja in naši odgovori javni in s tem vidni vsem ostalim, ki jih zanima podobno kot vas.

Seveda pa bi bili zelo hvaležni, če bi lahko povezavo na ta poziv poslali tudi vsem ostalim, za katere menite, da bi jih zanimale vsebine na portalu podcrto.si!

Kot smo že zapisali v prvem mesečnem poročilu o delovanju portala, bo v naslednjih dveh mesecih večina naše aktivnosti namenjena iskanju zagonskih sredstev. Zato frekvenca objav novih člankov ne bo tako pogosta. Vseeno pa trenutno delamo na par zanimivih vsebinah, ki nam jih bo po vsej verjetnosti uspelo objaviti še v prihodnjih dveh mesecih.

poslovni načrt

Pink Piggy Bank
Foto: Ken Teegardin

Nastanek tega članka ste omogočili bralci z donacijami. Podpri Pod črto

Deli zgodbo 1 komentarVeč iz teme: Splošno

82 prispevkov

Join our first Investigative Journalism Week in collaboration with international experts in investigative journalism

The application deadline for online workshops is April 2nd 2024 (we still have some spots available).

Tema: Splošno
Sporočilo uredništva,

Začenjamo praznovanje 10. obletnice: Prijave na Teden preiskovalnega novinarstva odprte

Prijave lahko pošljete do 2. aprila 2024, na voljo je še nekaj mest.

Tema: Splošno
Sporočilo uredništva,

1 komentar

Gregor Hribar 9. 4. 2014, 11.30

Vaše delo skrbno spremljam in ga bom tudi podprl.
Z razpršitvijo financiranja na male donatorje boste pridobili tudi večjo neodvisnost - bralci bomo vedno zainteresirani za resnico in celotno zgodbo - večji donatorji mogoče ne.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Zadnje objavljeno