Portal podcrto.si išče zagonski kapital

Projekt podcrto.si išče zagonski kapital. Cilj je zbrati 20.000 evrov, za dosego tega nam jih manjka še 15.000.

Kakovostno novinarstvo stane. Pri portalu podcrto.si smo ga sicer poskusno izvajali z minimalnimi stroški, ki smo jih pokrivali s prihranki avtorja člankov in dobro voljo vseh, ki so pomagai pri razvoju portala. Tako smo ustvarili pilotni projekt, s katerim lahko bralcem in potencialnim podpornikom pokažemo smisel našega dela. Prihranki avtorja se bodo kmalu izčrpali, prav tako pa portal ne dolgoročno ne more delovati kot one man band, zato prehajamo v naslednjo fazo delovanja, ki bo terjala tudi denaren vložek v portal.

Naš namen je zbrati 20.000 evrov, s katerimi bi portal lahko deloval pol leta in zagotovil objavo treh člankov na teden, kot predvideva poslovni načrt. Slednji sicer predvideva 60.000 evrov zagonskih sredstev, a jasno nam je, da je ta cilj za začetek preoptimističen. V času prvega pol leta se bo tudi pokazalo, ali je lahko delovanje portala samozadostno. Portal namerava postati samozadosten z donacijami bralcev ter prijavami na razpise in financiranja iz ostalih sredstev, na primer od prodaje člankov ostalim medijem. Cilj portala je, da se v večiinski meri financira od donacij bralcev. Natančnejša strategija je opisana v omenjenem poslovnem načrtu.

Portalu se bodo zelo kmalu pridružili tudi drugi pisci, v okviru zmožnosti pa delamo tudi na izboljšanju zunanje podobe portala, začenši z logotipom. Članki bodo še naprej poglobljeni, analitični oziroma preiskovalni in družbeno koristni. Tak je tudi celoten projekt portala podcrto.si – v kolikor nam uspe zbrati zastavljeno višino sredstev bomo ustanovili nevladno organizacijo–zavod, saj verjamemo, da je lahko kakovostno in novinarstvo, ki bralce ozavešča o dogajanju v družbi, le neprofitno. Da takega medija ni možno ustvarjati kot profitno dejavnost, kažejo izkušnje po vsem svetu.

Trenutno si želimo od podjetij ali posameznikov, ki so pripravljeni prispevati zagonska sredstva, le resno namero po prispevanju sredstev. V kolikor bomo dobili za 20.000 evrov namer, bomo ustanovili zavod in nato tudi zaprosili za dejanski vložek. Do danes smo od treh podjetij in enega posameznika zbrali za 5500 evrov namer – torej nam do izpolnitve zastavljenega cilja manjka še 14.500 evrov.

Zavedamo se, da v zameno za vložek podjetjem in posameznikom neposredno ne moremo ponuditi prav veliko. Seveda jih bomo na vidnem mestu na spletni strani navedli kot podpornike portala. Vendar si želimo, da bi projekt podcrto.si podprli, ker si želijo svežega medija, ki se bo vsebin loteval na drugačen način od tega, kar trenutno ponujajo slovenski mediji. In ker si lahko tako podporo tudi privoščijo. Trenutno je portal podcrto.si edini, ki take vsebine ponuja. Vsi, ki bodo prispevali sredstva, pa morajo spoštovati kodeks delovanja portala, ki med drugim prepoveduje vmešavanje v uredniško politiko portala.

Načeloma si želimo, da bi nas zainteresirana podjetja in posamezniki podprli po svojih zmožnostih. Okvirno si želimo, da podpora iz posameznega naslova ne bi bila manjša od 1000 evrov, vendar bomo veseli vsakega prispevka. Podpornike bomo tudi sproti obveščali o razvoju projekta.

Seveda ta zapis ne pomeni, da bo avtor portala zdaj sedel križem rok in čakal, da se mu podporniki javijo sami od sebe. Seveda se tega ne bi branili – v kolikor se najde kakšen tak podpornik, ga prosimo, da nas kontaktira na elektronski naslov info@podcrto.si. Seveda nam lahko pišete tudi, v kolikor vas podrobneje zanimajo nadaljnji načrti razvoja portala ali karkoli drugega. Z naslednjim tednom pa bomo pričeli z aktivnim iskanjem donatorjev, zato naj ta zapis služi predvsem za razjasnitev naših nadaljnjih namer. Kot rok za pridobitev zagonskih sredstev si postavljamo dva meseca – v kolikor nam v tem času ne bo uspelo zbrati 14.500 evrov, kolikor nam še manjka za dosego cilja, bomo morali s projektom žal zaključiti.

podcrto112

Nastanek tega članka ste omogočili bralci z donacijami. Podpri Pod črto

Deli zgodbo 0 komentarjev