Januar na Pod črto: preplačila plina, kakovost v UKC Ljubljana, hude napake policije pri hranjenju DNK profilov

Januarja se je zgodilo več sprememb na bolje, povezanih z delom Pod črto. Preiskali smo preplačila za plinske omrežnine in kakovost zdravljenja v ljubljanskem kliničnem centru.

Prejšnji mesec se je zaradi našega dela zgodila pomembna sprememba na bolje.

Lani smo pri Pod črto razkrili, da je zaradi napak pri hrambi DNK profila v policijskih bazah na sodišču padel postopek proti osumljencu posilstva. Slednjega so s pomočjo sledov na žrtvi identificirali v policijski bazi DNK profilov. A ker je policija izgubila dokumentacijo, s katero bi dokazala zakonito hrambo DNK profila osumljenca v svojih bazah, je sodišče DNK profil označilo za neveljaven dokaz. Osumljenec je tako odkorakal na prostost. Policija je na podlagi poročanja Pod črto o tem primeru uvedla nadzor nad delom nacionalnega forenzičnega laboratorija, ki hrani DNK profile posameznikov. Odkrili so hude nepravilnosti pri hranjenju kar 6001 DNK profilov. Kot kaže, je zaradi tega moral oditi direktor nacionalnega forenzičnega laboratorija. Uvedli so tudi ukrepe za preprečevanje nadaljnjih nepravilnosti.

Še ena sprememba na bolje: po predlogu stranke Nova Slovenija konec lanskega leta so poslanci tudi uradno odprli parlamentarno preiskavo delovanja slabe banke. Kot razlog zanjo so citirali tudi ugotovitve Pod črto iz leta 2016 o tem, kako so takratni vodilni v slabi banki poskušali obiti zakonske omejitve višine plač direktorjev podjetij v lasti slabe banke. Zaradi tega našega razkritja je konec leta 2016 odstopil predsednik upravnega odbora slabe banke Marko Simoneti. Parlamentarna preiskava pa bi lahko javnosti dala dodaten uvid v poslovanje slabe banke in razkrila nove nepravilnosti. Slaba banka in ministrstvo za finance namreč pomembne informacije o slabi banki skrbno skrivata.

Premika se tudi v zadevi Rok Furlan. Kot smo poročali, je bil ta razvpiti ljubljanski podjetnik v zadnjih 20 letih že devetkrat obravnavan zaradi suma najrazličnejših kaznivih dejanj. V sedmih primerih je postopek bodisi zastaral bodisi je tožilstvo odstopilo od pregona. Zdaj pa je v zadevi suma utaje davkov pri uvozu plovil v Slovenijo Furlan končno stopil pred sodišče. Sojenje se je na koprskem sodišču začelo 23. decembra lani.

Spremembe na bolje pri Pod črto dosegamo s pomočjo donacij bralcev. Naše preiskovano delo namreč ne bi bilo mogoče brez vaše podpore in podpore donatorjev.  Vsem, ki ste že podprli naše delovanje v letu 2019, se najlepše zahvaljujemo. K boljšemu delovanju države in družbe v tem letu lahko še vedno pripomorete po svojih zmožnostih. Vsak evro šteje: https://podcrto.si/podpri 

Ilustracija: Una Rebič; Oblikovanje: Metod Blejec; Kreativa: Taja Topolovec

Teme, s katerimi smo se januarja ukvarjali pri Pod črto:

Kakovost oskrbe v ljubljanskem kliničnem centru

V UKC Ljubljana je bilo spremljanje kakovosti obravnave bolnikov v precej oddelkih na stranskem tiru. Zdaj se to spreminja. Zaradi relativno preprostih izboljšav pri zdravljenju možganske kapi uspejo letno rešiti nekaj deset življenj več kot v preteklosti. Z dr. Markom Nočem, pionirjem zdravljenja srčnega infarkta pri nas, smo se pogovarjali o tem, kaj je potrebno za dosego vrhunskih rezultatov pri zdravljenju bolezni, ki ogrožajo življenje. Več o tem v dveh člankih:

Kako so v UKC Ljubljana uspeli zmanjšati število umrlih po možganski kapi

Dr. Marko Noč: Zakaj smo pri zdravljenju infarkta med najboljšimi v svetu (intervju)

Drage plinske omrežnine

Gospodinjstva, ki uporabljajo zemeljski plin za ogrevanje in kuhanje, so s svojim denarjem vrsto let pokrivala neučinkovitost upravljalcev plinskih omrežij. Več o tem v članku: Uporabniki plina plačujemo za neučinkovitost upravljavcev omrežij.

Kazenski postopki Roka Furlana

Razvpiti ljubljanski poslovnež Rok Furlan je bil v zadnjih 20 letih že devetkrat obravnavan na policiji. Januarja pa je v javnosti odjeknila novica, da ga policija zaradi sume utaje davka pri uvozu avtomobilov v Slovenijo preiskuje že desetič. Več o nenavadnih postopkih proti Furlanu preberite v članku: Primer Rok Furlan: sramota slovenskega pravosodja.

Priprava na posledice podnebnih sprememb

Podnebni scenariji kažejo, da bodo prihodnja desetletja toplejša. Kar v Sloveniji pomeni več vročinskih valov, poplav in skrajnih vremenskih pojavov. Kako bi se morala na to pripraviti slovenska mesta? Več o tem v mnenjskem tekstu: Globalne podnebne spremembe zahtevajo tudi lokalne ukrepe.

Revščina v Sloveniji: kje smo danes

Gospodarske krize je v Sloveniji konec, stopnja revščine v državi pa ni bistveno padla. Kakšne so trenutne razmere na področju revščine pri nas? Preberite v mnenjskem tekstu: Revščina v Sloveniji: kje smo danes.

Pod črto in spremembe na bolje

Katere spremembe na bolje smo dosegli z našim delom v letu 2018? Katere spremembe so se zgodile na področjih, ki jih pokrivamo? Katere spremembe se še niso zgodile, pa bi se morale čimprej? Preberite v zapisu: Teme na Pod črto: Šest sprememb na bolje.

Uredništvo Pod črto. Fotografije: Lenart J. Kučić in Taja Topolovec, oblikovanje Metod Blejec

Kdo ustvarja Pod črto?

Si želite vedeti, kdo smo posamezniki, ki ustvarjamo Pod črto? Kdo se pritožuje nad premalo čokoladnega nadeva v rogljičkih, kdo obožuje besedo resursi in kdo se vztrajno otepa pametnih telefonov? Vse o tem v zapisu: Pod črto: kdo smo in kaj nas žene pri našem delu.

K boljšemu delovanju države in družbe v tem letu lahko še vedno pripomorete z donacijo po svojih zmožnostih. Vsak evro šteje: https://podcrto.si/podpri 

Finančno poročilo

Januarja nas je podprlo podjetje Modra jagoda.

Donacije bralcev: 2975 EUR

Donacije podjetij in podjetnikov: 10200 EUR

Prihodki od razpisov: 0 EUR

Stroški dela: 22704,47 EUR (*stroški dela vključujejo stroške, ki računovodsko spadajo v december 2018, ko smo zaključevali daljše projekte preteklega leta in avtorjem in sodelavcem projekta nakazali preostanke honorarjev za leto 2018.)

Provizije, davek, administracija in ostalo: 767,27 EUR

Nastanek tega članka ste omogočili bralci z donacijami. Podpri Pod črto

Več o: #mesečno poročilo

Deli zgodbo 0 komentarjevVeč iz teme: Mesečna poročila

V zameno za vašo podporo smo se zavezali k transparentnosti našega delovanja. Zato vas mesečno obveščamo o našem delu, novih zgodbah, razvoju zgodb in poslovanju medija Pod črto.

91 prispevkov

Začetek leta na Pod črto: Spremembe omejitev onesnaženosti zraka na ravni EU, popoplavna obnova in mednarodne preiskave

Za vas smo pripravili pregled našega dela v januarju in februarju. Hvala vsem, ki ste že podprli delovanje Pod črto …

Tema: Mesečna poročila
Sporočilo uredništva,

November in december na Pod črto: Štiri nove teme in začetek kampanje #PodpriPodČrto

Hvala vsem, ki ste bili v preteklem letu z nami. Za vas smo pripravili pregled, kaj vse smo objavili z …

Tema: Mesečna poročila
Sporočilo uredništva,

0 komentarjev

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Zadnje objavljeno