Pod črto: kdo smo in kaj nas žene pri našem delu

Ljudje za Pod črto: predstavljamo vam uredništvo v sliki in besedi.

Fotografije: Lenart J. Kučić in Taja Topolovec; oblikovanje: Metod Blejec

Na začetku je bil Anže. Anžeta je nekaj motilo. Zato je pričel pisati blog. Nato se mu je pridružila Taja, ki je vedela, kako se da iz bloga razviti prepoznaven spletni medij. Kasneje je prišla Tanja, ki je za Pod črto pisala o socialni problematiki, za kar je prejela nagrado za novinarsko debitantko leta. Kmalu za njo se je Pod črto pridružil Rok, ki je začel skrbeti za odnose z uspešnimi slovenskimi podjetji. Zadnji se je priključil Lenart, že takrat en najbolj prepoznavnih slovenskih novinarjev. Ob članih uredništva Pod črto ves čas soustvarja več kot deset rednih sodelavcev oblikovalcev, fotografov, spletnih razvijalcev in spremlja več podjetnikov in strokovnjakov za medijska in pravna vprašanja.

In zraven ste bili ves čas tudi vi, bralci, ki ste že na samem začetku s svojo podporo omogočili, da se je Pod črto iz bloga preobrazil v prvi slovenski medij za preiskovalno novinarstvo. Predvsem smo ponosni na mnogo razkritij in zgodb, ki so povzročile že marsikatero spremembo na bolje.

Tokrat za spremembo ne bomo govorili o vsebinah, ampak o tem kdo smo danes tisti, ki skrbimo, da lahko na Pod črto vsak teden preberete nekaj svežih člankov ali prisluhnete podkastu. In tudi – kaj nas žene pri našem delu.

Predstavljamo vam uredništvo Pod črto:

Fotografija: Lenart J. Kučić, oblikovanje Metod Blejec

»Glavna motivacija za moje delo je obstoj nepoštenosti. Obstoj močnejših, ki za svojo dobrobit izkoriščajo šibkejše – na katerem koli področju. Razkrivanje in boj proti tej nepoštenosti je tisto, zaradi česar z veseljem opravljam delo na Pod črto. Menim, da je preiskovalno novinarstvo najboljši način za boj proti nepravičnemu izkoriščanju šibkejših – in s tem boj za boljšo družbo.”

Anže Voh Boštic, ustanovitelj in odgovorni urednik

Ob urejanju vsebin Anže pripravlja članke s področja nadzora nad delovanjem javnih institucij, porabe javnih sredstev, zdravstva, nadzora nad delovanjem policije, Sove in sodstva. Je avtor naših najbolj odmevnih preiskovalnih zgodb, kot so primer Ornig, primer Tetra in razkritje spornih poslov družine Janković. Vodi tudi naše mednarodno sodelovanje z Evropsko mrežo za podatkovno novinarstvo, v okviru katere bomo vsebine pripravljali in objavljali tudi v letu 2019. Za vas pripravlja tudi redna mesečna poročila o našem delu. Trivia: meni, da bi morala zakonodaja EU nujno določiti minimalno sprejemljivo količino nadeva v rogljičkih (pri čemer je minimalna sprejemljiva količina neprimerno večja od te, ki je trenutno prisotna v večini na trgu prosto dostopnih rogljičkov).

Fotografija Lenart J. Kučić, oblikovanje Metod Blejec

“Čeprav živimo v do sedaj tehnološko, politično, gospodarsko in družbeno najbolj naprednem obdobju, smo hkrati priča krhanju demokratičnih standardov, zlorabam položajev in moči in krčenju svobode posameznikov. Menim, da ob tem ne moremo skomigniti z rameni in reči “tako pač je”. Pod črto ustvarjam kot prostor, kjer se lahko poglobljeno lotevamo pomembnih vprašanj. In kjer lahko javno, jasno in argumentirano napišemo to, za kar mnogi upajo, da bo javnosti ostalo neznano.”

Taja Topolovec, ustanoviteljica in direktorica

Taja vodi strategijo in razvoj našega medija. Ukvarja se tudi z razvojem naših digitalnih produktov in komunikacijske strategije, vzpostavitvijo uredniških postopkov ter vodi naš program pridobivanja sredstev za naše delo. Načrtovala in vodila je razvoj trenutne spletno strani podcrto.si. Ob digitalnem razvoju skrbi tudi za vizualno identiteto projekta Pod črto, ki sta jo razvila skupaj z oblikovalcem Metodom Blejcem. Za vas v sodelovanju pripravljata tudi vse kreativne kampanje #PodpriPodCrto. Z Lenartom Kučićem že drugo sezono pripravljata tudi Pod črto podkast. Trivia: izmed vseh članov uredništa se trenutno najbolj nagiba proti veganstvu in (pre)pogosto uporablja izraz resursi.

Fotografija: Lenart J. Kućić, oblikovanje Metod Blejec

“Pod črto soustvarjam, ker bivam v preseku treh množic: A) rad imam dolge zgodbe, B) ni mi čisto vseeno, C) verjamem, da gredo stvari z nekoliko naprezanja tudi navzgor.”

Rok Grča, fundraising

Rok se je ekipi Pod črto  pridružil v začetku leta 2016. V osnovi je zadolžen za naš program sodelovanja s podjetji, ki podpirajo naše delo z donacijami. Občasno uredi redni mesečni pregled izbranih zgodb iz tujih medijev Pod črto priporoča, spiše kakšno razpisno prijavo ali poročilo, preveri računovodske zadeve, plača račune, uredi novičnik za naše donatorje in še kaj bi se našlo. Trivia: nima pametnega telefona in ne mara izraza resursi.

Fotografija: Taja Topolovec, oblikovanje Metod Blejec

“Novinarstvo je prvi osnutek zgodovine. Če ga nočem pokvariti z neresnicami in neznanjem, potrebujem čas, možnost preverjanja informacij in podporo sodelavcev, ki jih družijo podobne vrednote. Vse to mi omogoča delo pri Pod črto.”

Lenart J. Kučić, novinar

Lenart za Pod črto pripravlja članka s področja medijev, prekarnega dela, okolja in novih tehnologij. Rad ima epske uvode v članke – edini v našem uredništvu je sposoben članek o sodobni tematiki začeti v 19. stoletju, ne da bi pri tem bralca izgubil nekje daleč v zgodovini. S Tajo skrbi za redno produkcijo Pod črto podkasta. V prihajajočem letu bo nadaljeval z delom na preseku novih tehnologij, medijev in ekonomij. Trivia: sam menjuje gume na avtu.

V letu 2019 se bomo na Pod črto osredotočili na iskanje najboljših načinov, kako naše novinarsko delo čim bolj učinkovito usmeriti v konkretne spremembe na bolje. In zato še vedno potrebujemo vašo podporo. Zbiramo 25.000 evrov donacij bralcev. Vsak evro šteje, hvala. Podpri Pod črto >>

Nastanek tega članka ste omogočili bralci z donacijami. Podpri Pod črto

Več o: #kdo smo Pod črto #uredništvo

Deli zgodbo 2 komentarjaVeč iz teme: O Pod črto

Kaj, kako in zakaj delamo na Pod črto.

50 prispevkov

Pregled leta 2023: Kaj vse smo preiskali z vašo pomočjo?

Pet novih tem, sodelovanje pri mednarodnih preiskavah in nova sistemska sprememba na bolje.

Tema: O Pod črto
Sporočilo uredništva,

Praznični paket s Pod črto: Tri nove teme

Za začetek leta smo za vas pripravili zajeten paket branja in poslušanja, ne spreglejte pa tudi naše videoprodukcije.

Tema: O Pod črto
Sporočilo uredništva,

2 komentarja

Irena Ložar 26. 2. 2019, 10.33

Odlično delo!
Super zanimive teme, prikazane objektivno. To je zame pravo novinarsko delo. Čeprav se pa pri prekarcih ne strinjam popolnoma z vsem, kar se piše. Ti ljudje so se tudi sami zavestno podali v to in nasprotujem, da se jih prikazuje kot žrtve nekoga drugega. Tudi sama sem samozaposlena z vsemi slabostmi, vendar sem se pred nekaj leti odločila, da ni vredno mojih živcev in da nočem več kupa šefov nad sabo. Da mi ni treba vsak dan zgubljati čas v prometnih konicah, je pa super dodatni bonus, ki odtehta nekaj evrov manj plačila.

Lp

Anže Voh Boštic 26. 2. 2019, 10.59

Spoštovani,

Najlepša hvala za pohvale!

Glede prekarcev pa bi radi še enkrat poudarili, da nikakor ne želimo problematizirati tistih, ki so se prostovoljno odločili za to vrsto delo. Problematiziramo le tisti del, ko je nekdo primoran npr. odpreti s.p. in nato za delodajalca delati na način, kot da bi bil redno zaposlen (8-urni delavnik, stalna prisotnost na delu, itd.).

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Zadnje objavljeno