Februar na Pod črto: dolgovi SDS medijev in spremembe na bolje

Februarja smo razkrili, kako so se medijski projekti stranke SDS praviloma končali z dolgovi. Naši članki o medijskem sistemu SDS so bili podlaga za razpravo v državnem zboru.

V današnji poplavi podatkov se pri Pod črto trudimo, da v vsakem članku podamo točne, relevantne in razumljive informacije.

To smo želeli doseči tudi z našimi članki o medijskem sistemu stranke SDS, ki so del širšega projetka o medijskem lastništvu v Sloveniji. V njih smo predstavili zgodovino razvoja medijev stranke SDS, politični vpliv na njihovo delovanje, sporne poslovne prakse, sistematično politično propagando in objavljanje lažnih novic in njihov negativen učinek na demokracijo.

V tem smo bili, kot kaže, tako uspešni, da so naši članki predstavljali večino gradiv, ki so bila podlaga za parlamentarno razpravo na temo medijev SDS. Konec februarja je namreč odbor za kulturo v državnem zboru več kot šest ur razpravljal o delovanju teh medijev. Na seji smo sodelovali tudi s Pod črto. Poslance smo opozorili na negativne posledice delovanja medijskega sistema SDS. Pomembno se nam zdi, da naše vsebine prispevajo k razpravam odločevalcev.

Še ena sprememba na bolje na področju, ki ga preiskujemo: pogrebnica podjetij Barbara Podlogar je bila v začetku februarja zaradi pomoči pri oškodovanju upnikov nepravnomočno obsojena na leto dni zapora. Gre se za primer oškodovanja upnikov podjetja Inometal, ki smo ga lani obširno preiskali pri Pod črto.

Če ostanemo pri pogrebnikih podjetij: prejšnji mesec smo preverili, kako se davčna uprava bori proti najbolj iznajdljivim davčnim skrivačem. Lani smo v okviru projekta »Pogrebniki podjetij« opisali priljubljene načine izogibanja plačilu davka, ki jih uporabljajo nepošteni podjetniki ali posamezniki. Finančna uprava nam je zagotovila, da je danes veliko bolj učinkovita v boju z njimi. Naša analiza kaže, da je finančna uprava res pridobila nova pooblastila in kadre za preganjanje davčnih skrivačev. In da finančni inšpektorji ta pooblastila tudi uporabljajo. Opozarjamo pa, da sistematično ne spremljajo, kako učinkoviti so.

S svojim preiskovalnim delom že več let opozarjamo na  neučinkovite kazenske postopke v primeru gospodarskega kriminala in korupcije. Februarja je ugotovitvam Pod črto v zvezi s kazenskimi postopki pritrdil tudi predsednik vrhovnega sodišča Damijan Florjančič. Na javnem dogodku ob odprtju sodnega leta je poudaril, da so sodne preiskave v kazenskih postopkih neučinkovite.

Sodna preiskava je nekakšno sojenje pred sojenjem, samemu postopku ne koristi in ga le podaljšuje, že vrsto leto opozarjamo pri Pod črto. Zaradi tega je v veliki večini ostalih evropskih držav bodisi ne poznajo bodisi jo ukinjajo. Florjančič se je zavzel za prenos sodne preiskave na policijo in tožilstvo. Upamo, da bodo takšni javni pozivi predstavnikov sodstva pripomogli k izvedbi nujnih reform kazenskih postopkov na področju gospodarskega kriminala in korupcije.

Fotografija in oblikovanje: Metod Blejec

Članki, ki smo jih februarja objavili na Pod črto:

Zgodovina milijonskih dolgov medijev SDS

Pretekli poskusi stranke SDS v ustanovitvi lastnih medijev so se praviloma končali z dolgovi in opeharjenimi upniki. Medije so v nekaterih primerih vodili slamnati lastniki, poganjali pa so jih sporni denarni viri.

Celotno zgodovino delovanja medijev pod okriljem SDS si preberite v članku Medijski sistem SDS: zgodovina milijonskih dolgov strankarskih medijev

Častni meščani branijo župana Jankovića, mi jim odgovarjamo

Častni meščani Ljubljane so sredi januarja v javnem pismu izrazili ogorčenje nad stalnimi napadi na Zorana Jankovića. A podpisniki javnega pisma si zatiskajo oči pred številnimi spornimi posli župana. Namesto pisem podpore bi bilo bolje, če bi častni meščani svoj položaj in ugled v družbi izkoristili za to, da od Jankovića zahtevajo jasne odgovore o njegovih spornih poslih, čemur se Janković že vrsto let izogiba.

Naš odgovor si preberite v mnenju Zatiskanje oči častnih meščanov pred spornimi posli župana Jankovića

Nezakoniti vpogledi policistov v policijske kartoteke

V preteklih letih so se v javnosti pojavili očitki, da naj bi zaposleni v policiji vpogledovali v policijske evidence politikov in njihovih družinskih članov z namenom dostavljanja informacij njihovim političnim nasprotnikom. Pri Pod črto smo ugotovili, da policisti predvsem zaradi voajerizma še kar redno nezakonito vpogledujejo v osebne podatke posameznikov. Dokazov, da bi vohljali za politiki, pa za zdaj ni.

Več o tem v članku Nezakonitih vpogledov policistov v osebne podatke precej, dokazov o vohljanju za politiki za zdaj ni

Spremembe na bolje v letu 2019

Katere spremembe so se na področjih, ki jih pokrivamo pri Pod črto, zgodile v preteklem letu in katere bi se še morale?

Preberite v prispevku Leto 2019: sedem sprememb na bolje in tri, ki bi se morale nujno zgoditi

Ilustracije: Matija Medved, Oblikovanje: Metod Blejec

Nova epizoda podkasta: Kdo so lastniki medijskega sistema SDS

Tudi tema februarskega podkasta so bili mediji stranke SDS. V njem smo povzeli celotno zgodovino tej medijev in opisali njihovo trenutno delovanje. Tisti, ki raje poslušate, kot berete, boste v 45 minutah izvedeli vse, kar morate vedeti o tej temi. Vabljeni k poslušanju: Epizoda 21: kdo so lastniki medijskega sistema SDS

Finančno poročilo za februar 2020

Februarja so nas z donacijo podprla podjetja Datalab, Vahta in Niteo.

Donacije bralcev: 1479 EUR

Donacije podjetij in podjetnikov: 5100 EUR

Stroški dela: 5114.58 EUR

Provizije, davek, administracija in ostalo: 576.65 EUR

Nastanek tega članka ste omogočili bralci z donacijami. Podpri Pod črto

Deli zgodbo 0 komentarjevVeč iz teme: Mesečna poročila

V zameno za vašo podporo smo se zavezali k transparentnosti našega delovanja. Zato vas mesečno obveščamo o našem delu, novih zgodbah, razvoju zgodb in poslovanju medija Pod črto.

92 prispevkov

Marec in april na Pod črto: Prvi Teden preiskovalnega novinarstva, začetek praznovanja 10. obletnice in nove preiskave

Izvedli smo prvi Teden preiskovalnega novinarstva in tako otvorili praznovanje 10. obletnice Pod črto, pripravljali nove preiskave in gostovali v …

Tema: Mesečna poročila, O Pod črto
Sporočilo uredništva,

Začetek leta na Pod črto: Spremembe omejitev onesnaženosti zraka na ravni EU, popoplavna obnova in mednarodne preiskave

Za vas smo pripravili pregled našega dela v januarju in februarju. Hvala vsem, ki ste že podprli delovanje Pod črto …

Tema: Mesečna poročila
Sporočilo uredništva,

0 komentarjev

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Zadnje objavljeno