Pogrebnica podjetij Barbara Podlogar obsojena na leto dni zapora

Barbara Podlogar je bila včeraj nepravnomočno obsojena zaradi pomoči pri oškodovanju upnikov v primeru podjetja Inometal.

Barbara Podlogar (desno spredaj). Foto: Robert Balen/Večer

Barbara Podlogar je bila v četrtek na mariborskem okrožnem sodišču zaradi pomoči pri oškodovanju upnikov obsojena na leto dni zaporne kazni, poroča časnik Dnevnik. Njen soobtoženi, Zoran Trifunović, je zaradi oškodovanja upnikov podjetja Inometal v višini skoraj 600.000 evrov dobil dve leti zapora. Oba se lahko na sodbo pritožita.

O oškodovanju upnikov v primeru mariborskega podjetja Inometal smo lani na Pod črto že obširno poročali. Ko je Inometal leta 2011 zašel v poslovne težave, sta nekdanja lastnika podjetja Rudolf Prevolšek in Nevenka Sagadin lastništvo prenesla na Trifunovića.

Po obtožnici tožilstva sodeč je praktično takoj po prevzemu podjetja Trifunović pričel umikati premoženje iz Inometala. Celotno shemo umikanja premoženja in oškodovanja upnikov pa je po prepričanju tožilstva zanj pripravila pogrebnica podjetij Barbara Podlogar.

Delovanje pravne države spremljamo z vašo pomočjo. Podprite nas v 2020!

Oškodovanje upnikov Inometala

Med avgustom 2011 in januarjem 2012 je Trifunović posle in delavce Inometala prenesel na svoje hčerinsko podjetje Inometal ABC. Na Inometal ABC je prenesel tudi 450.000 evrov vredne proizvodne prostore v lasti Inometala. Prav prenos prostorov je Inometalu ABC omogočil, da je nadaljeval posle nekdanjega Inometala.

Obtožnica Trifunoviću še očita, da je prednostno poplačal nekatere upnike Inometala, druge pa pustil na cedilu. Inometal je bil upnikom skupno dolžan 2,8 milijona evrov. Izbranim upnikom je Trifunović prek asignacij in cesij poplačal 132.000 evrov, ostali upniki pa niso dobili nič.

Med izbranci, ki so dobili poplačan dolg, je bilo tudi podjetje I-Mont plus v lasti nekdanjih lastnikov Inometala – Rudolfa Prevolška in Nevenke Sagadin. I-Mont plus je dobil poplačanih za nekaj 10.000 evrov dolga. Med tistimi, ki jih Trifunović ni poplačal, pa so med drugim ostali tudi delavci Inometala.

Zoran Trifunović. Foto: Marko Vanovšek/Večer

Ena obsodba proti Barbari Podlogar že padla

Barbara Podlogar je članica tako imenovane mreže Orion, ki je po naših ugotovitvah v okviru preiskovalnega projekta Pogrebniki podjetij pri oškodovanju upnikov pomagala več slovenskim podjetjem in posameznikom. Proti njej po naših informacijah že vrsto let teče več kazenskih postopkov. Nepravnomočna obsodba v primeru Inometala pa je prva, ki je Podlogar doletela zaradi pomoči pri oškodovanju upnikov.

Podlogar je bila julija lani pravnomočno na večletno zaporno kazen obsojena tudi zaradi pomoči pri oškodovanju državnega podjetja Elektrooptika za skoraj milijon evrov. Po tednu dni prestajanja zaporne kazni pa so jo po odredbi vrhovnega sodišča izpustili na prostost. V sojenju na prvi stopnji so bile namreč po ugotovitvah višjih sodnikov storjene procesne napake, zaradi česar bo treba sojenje ponoviti.

Tudi pri sojenju v zadevi Inometal ni šlo vse gladko. Po poročanju Dnevnika je zagovornikom Trifunovića najprej uspelo za več let zamakniti sojenje. Samo sojenje pa je nato trajalo več kot dve leti. Sodišče Trifunoviću najprej ni moglo vročiti vabila na sojenje. Nato pa je Trifunović onemogočal nadaljevanje sojenja, med drugim z izgovorom, da zaradi duševnih težav ni sposoben spremljati obravnave.

Postopek proti Trifunoviču in Barbari Podlogar bo zastaral leta 2022. V kolikor bi višje sodišče sodbo razveljavilo, bo kazenski pregon proti obema najverjetneje zastaral. Počasen kazenski postopek v primeru Inometala je tako še en dokaz neučinkovitosti našega pravosodnega sistema v primerih pregonov suma gospodarskega kriminala in korupcije.

Nastanek tega članka ste omogočili bralci z donacijami. Podpri Pod črto

Več o: #Barbara Podlogar #Inometal #mreža Orion #pogrebniki podjetij #Zoran Trifunović

Deli zgodbo 0 komentarjevVeč iz teme: Kriminal

S pomočjo podatkov policije in reportaž s terena analiziramo kriminal v Sloveniji.

76 prispevkov

Vladavina prava: poročilo evropske komisije citira naše ugotovitve o medijih

Poročilo opozarja na neučinkovit kazenski pregon korupcije ter netransparentno lastništvo in financiranje medijev v Sloveniji.

Tema: Kriminal, Mediji
Članek,

Dolg Jureta Jankovića prek Hongkonga plačal hrvaški odvetnik Plišo

Podjetje Big Step iz Hongkonga je leta 2013 plačalo 1,2 milijona evrov dolga Jureta Jankovića. Končni lastnik podjetja je hrvaški …

Tema: Kriminal
Članek,

0 komentarjev

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Zadnje objavljeno