Predsednik vrhovnega sodišča: sodne preiskave so neučinkovite

Damijan Florjančič je javno poudaril dejstvo, na katerega pri Pod črto opozarjamo že več let, da sodne preiskave le podaljšujejo postopke v primeru gospodarskega kriminala in korupcije.

Foto: Mankica Kranjec

Sodna preiskava le podaljšuje kazenske postopke, ne zagotavlja učinkovitega postopka oziroma je že kar arhaična redkost v Evropski uniji, je po poročanju časnika Dnevnik prejšnji teden poudaril predsednik vrhovnega sodišča Damijan Florjančič. Kot je povedal ob odprtju sodnega leta, tradicionalnem dogodku, ki je namenjen predstavitvi rezultatov dela sodišč v preteklem letu in napovedi nadaljnjih prioritet, so postopki na področju organiziranega in gospodarskega kriminala ter korupcije vedno bolj zahtevni, hkrati pa je zakon o kazenskem postopku zastarel.

Florjančič je tako pritrdil našim ugotovitvam v zvezi z neučinkovitostjo sodne preiskave pri preganjanju gospodarskega kriminala in korupcije. Kot že leta poročamo pri Pod črto, lahko sodne preiskave kazenske postopke podaljšajo tudi za več let, obenem pa predstavljajo podvajanje dela policije in tožilstva.

V zadnjih letih smo pri Pod črto sledili več kazenskim postopkom proti premožnim oziroma vplivnim Slovencem, ki so se ustavili, zastarali ali pa se vlečejo že leta. Opisali smo primere postopkov proti Zoranu Jankoviću, ki jih je policija začela preiskovati pred vrsto leti, epiloga pa še niso dobili. Pisali smo o primerih Roka Furlana, ki je bil v zadnjih 20 letih že desetkrat ovaden, a še nikoli obsojen. Pisali smo tudi o kazenskih postopkih v primeru zlorab evropskih sredstev, ki se vlečejo leta in leta.

Poleg dolgotrajnih policijskih preiskav in počasnega dela tožilcev so sodne preiskave eden izmed glavnih razlogov za dolgotrajne postopke. Sodna preiskava je slovenska posebnost in je nekakšno sojenje pred sojenjem. Tožilci lahko namreč po končani policijski preiskavi namesto vložitve obtožnice sodišče najprej zaprosijo za izvedbo sodne preiskave. V sodni preiskavi nato preiskovalni sodnik še enkrat zasliši osumljenca in priče – torej ponovno opravi delo, ki sta ga že pred tem opravila policija oziroma tožilstvo. V primeru gospodarskega kriminala in korupcije se tožilci praviloma tudi odločajo za uvedbo te preiskave.

Da je sodna preiskava nepotreben ostanek preteklosti v slovenskem pravosodnem sistemu, dokazuje tudi dejstvo, da je velika večina evropskih držav nima ali pa jo je v preteklosti ukinila. Na to je prejšnji teden opozoril tudi predsednik vrhovnega sodišča Florjančič – v govoru ob otvoritvi sodnega leta je poudaril, da se že predolgo pogovarjamo o prenosu preiskave na tožilstvo.

S takim prenosom bi ukinili sodno preiskavo in uvedli tako imenovano policijsko-tožilsko preiskavo. Namesto preiskovalnega sodnika bi tako preiskavo vodilo tožilstvo, dokazi, zbrani v tej preiskavi, pa bi bili nato veljavni tudi na sodišču. Po današnji ureditvi pa kot dokaz v sodnem postopku na primer veljajo le izjave prič, ki jih te podajo preiskovalnemu sodniku. Če ste bili priča hujšega kaznivega dejanja, boste tako v (še) obstoječem sistemu zaslišani kar trikrat: najprej vas bo zaslišala policija, nato preiskovalni sodnik, nato pa boste morali pričati še na glavni sodni obravnavi.

Kljub neučinkovitosti in nepotrebnosti sodnih preiskav pa se tožilstvo zaenkrat še upira njihovi ukinitvi. Ukinitev sodnih preiskav in njihovo nadomestilo s policijsko-tožilskimi preiskavami bi namreč pomenilo več dela za tožilce.

Nastanek tega članka ste omogočili bralci z donacijami. Podpri Pod črto

Več o: #Damijan Florjančič #Kazenski postopek #sodna preiskava

Deli zgodbo 2 komentarjaVeč iz teme: Kriminal

S pomočjo podatkov policije in reportaž s terena analiziramo kriminal v Sloveniji.

76 prispevkov

Vladavina prava: poročilo evropske komisije citira naše ugotovitve o medijih

Poročilo opozarja na neučinkovit kazenski pregon korupcije ter netransparentno lastništvo in financiranje medijev v Sloveniji.

Tema: Kriminal, Mediji
Članek,

Dolg Jureta Jankovića prek Hongkonga plačal hrvaški odvetnik Plišo

Podjetje Big Step iz Hongkonga je leta 2013 plačalo 1,2 milijona evrov dolga Jureta Jankovića. Končni lastnik podjetja je hrvaški …

Tema: Kriminal
Članek,

2 komentarja

srecko 22. 2. 2020, 17.33

policija je pa sploh nesposobna najlazje je kaznovat cloveka na cesti za preksek ali pa si ga celo izmislijo policija je tudi vpletena v rope eden celo vec manjka vsem nam postenje, poklices policista mu poves kaj je narobe zahteva dokaz in nevem kaj se pa pravi da ni taprav naslov najvec pa je zasral cerar ko je ukino energetsko inspekcijo pa vse organe v energetiki to pa ne bomo popravl se 100 let zelo solan pa popolnoma za ....

Frank Derzic 1. 7. 2020, 06.39

Pravosodje v Sloveniji je podobno odgovorom na probleme v otroskem vrtcu! Premijer, obsojeni kriminalec je se vedno na svobodi! kje je Zidar, Jankovic in vsi, ki so drzavo ropali, kar se je dalo. Premijerjev davcni svetovalec kaj je on imun na vse traparije? Poglejte sodnika Petrica? Treba je priti na prakso v Ameriko, pa vam bodo tam pokazali, kako se sodi in kako sodisce dela. Strah dela ljudi postene! Zato pa je toliko barab, ko pa je sodstvo slovenije na nuli!
In kdo je kriv za vse ?Sodniki tozilci in vsa sodna smetana, ki ne znajo in meljejo, kot bi peljali meglo! Dezelo morajo voditi delovni, posteni ljudje, ki bodo dali nekaj od sebe, ne samo, da iscejo benefite zase in za vse svoje. DRzavni aparat se mora zmanjsati na 1/4, saj je sicer poslovanje uprave predrago!

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Zadnje objavljeno