Epizoda 40: Poklicne bolezni – kaj rešuje novi pravilnik in kateri problemi ostajajo?

Maja letos je v uporabo stopil novi pravilnik o poklicnih boleznih. Čeprav rešuje nekatere težave, ostajajo odprta vprašanja v zvezi s preventivo in položajem poklicno bolnih.

V tokratni epizodi Pod črto podkasta se vračamo k temi poklicnih bolezni, ki jo spremljamo že od leta 2015.

Letošnje leto namreč zaznamuje pomembna sprememba na bolje na tem področju: s prvim majem letos je v veljavo stopil novi pravilnik o poklicnih boleznih.

Vlada Republike Slovenije je pravilnik uredila in sprejela v okviru spravnega postopka Mednarodne organizacije dela. Postopek oblikovanja in sprejemanja pravilnika smo v preteklih mesecih na Pod črto podrobno spremljali.

Kaj novi pravilnik rešuje in katera vprašanja ostajajo odprta, preverjamo v novem Pod črto podkastu.

Prisluhnite epizodi: 

Play

O poklicni bolezni lahko govorimo, ko obstaja vzročna zveza med boleznijo in določenim delovnim mestom oziroma delom, na podlagi katerega je delavec zdravstveno oziroma pokojninsko in invalidsko zavarovan. Na podlagi zavarovanja lahko poklicno bolni delavci uveljavljajo določene pravice. Vendar teh pravic večina poklicno bolnih več kot 30 let ni mogla uveljavljati.

Na področju poklicnih bolezni so se ves ta čas na vseh stopnjah pojavljale težave, začenši z diagnozo in s priznanjem poklicne bolezni. Po ocenah strokovnjakov je zato v Sloveniji več kot 900 oseb na leto ostalo brez diagnoze poklicne bolezni, kar jim je onemogočalo uveljavljanje pravic iz tega naslova.

Novi pravilnik, ki je rezultat posredovanja Mednarodne organizacije dela, prinaša nekaj ključnih rešitev, ki bodo za poklicno bolne po 30 letih odpravile težave pri uveljavljanju pravic, ki jim pripadajo: postopek ugotavljanja poklicnih bolezni bo enostavnejši, ena od sprememb, ki jo uvaja pravilnik, pa je tudi vzpostavitev interdisciplinarne skupine strokovnjakov za verifikacijo poklicne bolezni.

V epizodi Pod črto podkasta sta z nami samostojna svetovalka na področju zdravstva ter varnosti in zdravja pri delu na Zvezi svobodnih sindikatov Slovenije Lučka Böhm in predstojnica Kliničnega inštituta za medicino dela, prometa in športa dr. Metoda Dodič Fikfak. Z njima smo se pogovarjali o rešitvah, ki jih pravilnik prinaša, in o tem, kaj bi še moral urediti. 

»Če človek zboleva, moraš spremeniti razmere na delovnem mestu.«

– dr. Metoda Dodič Fikfak

Eden izmed problemov je še vedno preventivna dejavnost na področju poklicnih bolezni. Naši strokovni sogovornici med drugim ugotavljata, da se v Sloveniji meritve tveganj redko izvajajo, ocene tveganja pri delu so pomanjkljive, pooblaščeni zdravniki medicine dela ostajajo finančno odvisni od delodajalcev, obdobni zdravstveni pregledi delavcev pa so brez učinka.

»Nekako smo se izognili temu konfliktu interesov, ki je pri medicini dela, in se bolj naslonili na osebnega zdravnika poklicno obolelega delavca. Ampak ti niso posebej usposobljeni za prepoznavanje poklicnih bolezni.«

– Lučka Böhm

Preverili smo tudi, kaj se zgodi, ko je poklicno bolnemu delavcu na invalidski komisiji priznana invalidnost in ne more več opravljati dela brez prilagoditev delovnega mesta ali pa vsaj ne v enakem obsegu.

Nekateri invalidi pa niso zmožni opravljati nobenega dela več. Področje, ki torej še čaka na ureditev, je invalidsko zavarovanje. Kot smo pri Pod črto ugotavljali že leta 2016, država invalidom, ki ne morejo več delati, omogoča le životarjenje pod pragom tveganja revščine.

 

Preiskave na Pod črto omogočate naše podpornice in podporniki z donacijami. Če želite podpreti naše delovanje v 2023, nas lahko z donacijo po svojih zmožnostih podprete TUKAJ. Hvala!

 

Pri pripravi tega podkasta smo sodelovali: Hana Radilovič z intervjuji in pripravo scenarija, Nina Hlebec s preverjanjem podatkov in jezikovnim pregledom, Lucijan Prelog z avdio montažo, Milan Fras z zvočno obdelavo in zvočno podobo in Taja Topolovec kot urednica in voditeljica podkasta. Grafično podobo je pripravil Metod Blejec.

Izvršna producentka Pod črto podkasta je Taja Topolovec.

Zahvaljujemo se vsem našim sogovornicam in sogovornikom, ki ste sodelovali pri pripravi te epizode.

 

Tema Poklicne bolezni na Pod črto:

 

Nastanek tega članka ste omogočili bralci z donacijami. Podpri Pod črto

Več o: #dr. Metoda Dodič Fikfak #Klinični inštitut za medicino dela prometa in športa #Lučka Böhm #medicina dela #ministrstvo za delo #ministrstvo za pravosodje #ministrstvo za zdravje #poklicne bolezni #zdravje in varnost pri delu #ZPIZ #ZRSZ #Zveza svobodnih sindikatov Slovenije #ZZZS

Deli zgodbo 0 komentarjevVeč iz teme: Podkast

Naše zgodbe in razkritja v zvočni obliki.

46 prispevkov

Epizoda 43 – Poplave v Sloveniji: Selitve z ogroženih območij

V novi epizodi Pod črto podkasta smo šli v Zgornjo Savinjsko dolino. Preverili smo, kakšno je stanje štiri mesece po …

Tema: Okolje, Podkast
Podcast,

Epizoda 42 – Neudeležba na volitvah: Evropski parlament pritegne najmanj volivcev

V drugem delu ugotavljamo, zakaj je udeležba na evropskih volitvah najnižja in katere ukrepe države sprejemajo za višanje volilne udeležbe.

Tema: Podkast
Podcast,

0 komentarjev

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Zadnje objavljeno