December na Pod črto: učinkovitost železnic v Evropi in intervju s Šabedrom

Decembra smo zdravstvenega ministra povprašali, kako bo ukrepal na področjih, ki smo jih preiskovali pri Pod črto. Analizirali smo tudi učinkovitost železnic.

Katere spremembe na bolje smo zabeležili v decembru? Objavili smo intervju z zdravstvenim ministrom Andrejem Šabedrom, s katerim smo se pogovarjali o ukrepih ministrstva na področjih, ki smo jih pri Pod črto preiskovali v zadnjih letih. Šabeder obljublja ukrepe za ureditev področja poklicnih bolezni, o čemer smo na Pod črto poglobljeno pisali že leta 2015, in odpravo čakalnih vrst v ortopediji. Aktiven je tudi pri reševanju problema pomanjkanja zdravnikov. Bolj zadržan je ukrepanja na področju neenakosti v zdravstvu in pri nadzoru nad kakovostjo zdravstva.

Pravnomočna je postala še ena obtožnica proti ljubljanskemu županu Zoranu Jankoviću. V prihodnjih mesecih se bo tako začelo sojenje v primeru centralne hladilne strojnice v Stožicah, kjer naj bi Jankovič poskbel za nezakonito financiranje Grepa prek javnega podjetja Energetika Ljubljana. O primeru smo na Pod črto leta 2017 pisali v članku Stožice: Grepu z domnevno nepotrebnimi posli milijoni evrov javnega denarja. V letu 2019 pa smo v sodelovanju z novinarji RTV Slovenija o tem pripravili tudi oddajo Tarča.

Brez vas ni mogoče. Preiskovalno novinarstvo na Pod črto omogočate bralci z donacijami. PODPRI >>

Za vas smo pregledno zbrali decembrske zgodbe na Pod črto:

Pogovor z zdravstvenim ministrom

Aleš Šabeder, minister za zdravje
Fotografija Lenart J. Kučić/Pod črto

Z Alešem Šabedrom smo se pogovarjali o poklicnih boleznih, kakovosti v zdravstvu, pomanjkanju zdravnikov, čakalnih vrstah in neenakosti v zdravstvu. Kakšne ukrepe napoveduje Šabeder na teh področjih? In kako smo njegove ukrepe ocenili pri Pod črto? Preberite v prepisu intervjuja in našem komentarju:

Komentar pogovora z zdravstvenim ministrom: obljublja ukrepe, a ne povsod

Prepis pogovora z zdravstvenim ministrom Alešem Šabedrom

Učinkovitost železnic: Slovenija v primerjavi z drugimi državami EU

Kako učinkovito je slovensko železniško omrežje v primerjavi z železnicami v drugih državah EU? Železniške postaje so pri nas relativno dostopne, vozovnice niso drage, težava pa je počasnost vlakov. Več o tem si preberite v podatkovni analizi, ki smo jo pripravili v sodelovanju z mednarodno mrežo za podatkovno novinarstvo EDJNet:

Kako učinkovito je slovensko železniško omrežje v primerjavi z državami EU?

Stalna pripravljenost sodnikov

Že leta 2016 smo razkrili plačila za stalno pripravljenost sodnikov, ki ni nujno potrebna. Ta plačila je pod drobnogled vzelo tudi računsko sodišče in ugotovilo, da si sodniki še kar izplačujejo stalno pripravljenost na (skoraj) nič dela v višini več 100.000 evrov.

Dodatki k plači: sodni senati še kar stalno pripravljeni na (skoraj) nič dela

Infografike medijskega sistema stranke SDS

Objavili smo tudi dve infografiki medijskega sistema SDS, ki pokažeta celoten sistem medijev pod nadzorom te stranke in podprtih z madžarskim kapitalom: radia, televizije, in spletnih medijev.

Infografika: madžarski medijski sistem v Sloveniji

Infografika: internetni mediji SDS

Nov Pod črto podkast: o milijonih evrov za občinsko politično propagando

Fotografija in oblikovanje: Metod Blejec

V prvem podkastu iz serije skriti interesi medijskih lastnikov predstavljamo zlorabe občinskih glasil za politično propagando. Z vami sta tokrat Lenart J. Kučić in Taja Topolovec.

Vabljeni k poslušanju!

Decembra smo spet gostovali v oddaji Tarča. Tema: sodni postopki proti Zoranu Jankoviću. Oddajo si lahko ogledate na tej povezavi (naše gostovanje se začne od 14. minute dalje)

Finančno poročilo za december 2019

Decembra sta nas z donacijo podprli podjetji Trokot in Kreativna baza.

Donacije bralcev: 3536 EUR

Donacije podjetij in podjetnikov: 5900 EUR

Ostali prihodki: 35875 EUR (Decembra smo prejeli projektna sredstva za projekt Pogrebniki podjetij, ki smo ga v letu 2019 izvedli v sodelovanju s Transparency International Slovenia, in del sredstev iz javnega razpisa za razvoj in profesionalizacijo NVO in prostovoljstva za sofinanciranje vloge Podpri: razvoj inovativnih modelov podporništva in komuniciranja za NVO).

Stroški dela: 7678,29 EUR

Provizije, davek, administracija in ostalo: 1683,18 EUR

Nastanek tega članka ste omogočili bralci z donacijami. Podpri Pod črto

Več o: #mesečno poročilo

Deli zgodbo 0 komentarjevVeč iz teme: Mesečna poročila

V zameno za vašo podporo smo se zavezali k transparentnosti našega delovanja. Zato vas mesečno obveščamo o našem delu, novih zgodbah, razvoju zgodb in poslovanju medija Pod črto.

89 prispevkov

Jesen na Pod črto: Šest let Pod črto podkasta, nova tema o onesnaženosti zraka in širitev ekipe

Septembra in oktobra smo pripravljali novo okoljsko temo, praznovali obletnice, šli na mednarodno konferenco in razširili ekipo.

Tema: Mesečna poročila
Sporočilo uredništva,

Poletje na Pod črto: 9 let Pod črto, poplave v Sloveniji in priprava novih preiskav za jesen

Avgusta je minilo 9 let od ustanovitve Zavoda Pod črto. Objavili smo dva nova članka o poplavah, pridobivali in analizirali …

Tema: Mesečna poročila
Sporočilo uredništva,

0 komentarjev

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Zadnje objavljeno