September na Pod črto: madžarski mediji in peta obletnica delovanja

Pri Pod črto smo letos praznovali peto obletnico našega delovanja. To ste nam s svojo podporo omogočili tudi bralci!

Konec septembra 2014 smo s serijo podatkovnih člankov o nasilnem kriminalu uradno zagnali medij Pod črto pod okriljem Zavoda Pod črto. Takrat smo imeli dovolj sredstev za šest mesecev delovanja. Pet let pozneje je Pod črto uveljavljen preiskovalni medij v Sloveniji, ki je dosegel že mnogo sprememb na bolje. Zaradi našega poročanja je odstopil predsednik slabe banke, policija je zamenjala direktorja nacionalnega forenzičnega laboratorija, prav tako je policija izboljšala varnost svojega komunikacijskega sistema Tetra. Zgodile so se tudi druge spremembe na bolje na področjih, ki jih pokrivamo: po poročanju o slabih statistikah preživetja možganske kapi so v UKC Ljubljana zmanjšali število smrti zaradi možganske kapi, izboljšal se je nadzor nad porabo evropskih sredstev, država je dvignila višino socialne pomoči in namenila nekaj več denarja za gradnjo neprofitnih stanovanj.

To je le nekaj izmed sprememb na bolje, ki smo jih zabeležili v času našega delovanja. Vsega tega pri Pod črto ne bi mogli doseči brez donacij bralcev in podjetij. Bralci ste nam do danes namenili dobrih 87.000 evrov donacij, podjetja in podjetniki pa dobrih 120.000 evrov donacij. Skupaj torej že prek 200.000 evrov. Vsem podpornikom se najlepše zahvaljujemo.

Septembra se je zgodilo nekaj premikov na področjih, ki jih preiskujemo pri Pod črto. Ministrstvo za okolje in prostor je v javno razpravo dalo zakon o podnebni politiki, ki naj bi bil temelj za dosego ogljične nevtralnosti do leta 2050. Pri Pod črto smo lani obširno pisali o posledicah podnebnih sprememb na Slovenijo. Pričakovati je več vročinskih valov, suš in poplav. To bo močno ogrožalo zdravje in premoženje prebivalcev naše države.

V začetku septembra se je v medijih znašel tudi župan Kočevja Vladimir Prebilič, ki je zaradi vse več nasilnega kriminala v občini napovedal državljansko nepokorščino, če pristojni ne bodo ukrepali. Na Pod črto smo že pred leti ugotovili, da je Kočevje najbolj nasilna upravna enota v Sloveniji. Za zmanjšanje nasilja bi bilo nujno redno sodelovanje med različnimi državnimi ustanovami: policijo, centri za socialno delo, šolami. A država takšnega sodelovanja, ki bi prineslo učinkovite preventivne ukrepe, ne načrtuje, smo pisali že konec leta 2016.

Septembra je ustanovitev občinskega časopisa napovedala mariborska občina. Ob tem so se v medijih pojavili pomisleki o glasilu – predvsem zaradi slabih izkušenj z nekaterimi že obstoječim glasili. Kot smo letos pisali pri Pod črto, številni župani občinska glasila (ki jih financirajo davkoplačevalci) uporabljajo za nabiranje političnih točk ali celo za politično obračunavanje z nasprotniki.

Povzetek septembrskih tem na Pod črto:

Orbanov medijski model na Madžarskem

Madžarski premier Viktor Orban si je v slabih desetih letih na oblasti uspel podrediti veliko večino madžarskih medijev. Ti zdaj širijo Orbanovo politično propagando in pogosto tudi skrajno desne ideje. A to ni vse – Orbanovi lastniki madžarskih medijev so pričeli financirati tudi medije pod okriljem stranke SDS. Če želimo razumeti delovanje medijev naše največje opozicijske stranke, moramo najprej razumeti delovanje madžarskih medijev. Vse o tem si lahko preberete v dveh člankih:

Madžarski model (1. del): Kako si je Orban podjarmil medije

Madžarski model (2. del): Kako Orban kreira novice

Pogrebniki podjetij v Nivoju

Medtem ko so delavci celjskega Nivoja ostali brez več sto tisoč evrov prisluženega denarja, posli nekdanjih lastnikov s pomočjo državnih milijonov cvetijo dalje. Pri prenosu poslov iz zadolženega Nivoja na novo družbo so jim pomagali pogrebniki podjetij.

Več o tem v članku Pogrebniki podjetij v Nivoju: kako opehariti delavce in dobiti državne posle

Podkast epizoda 17: pet vprašanj ob peti obletnici Pod črto

Ob peti obletnici smo šli na morje in tam za vas posneli posebno epizodo našega podkasta.

Tokrat ne govorimo o novih razkritjih, ampak o tem, kako je pravzaprav nastal medij Pod črto. Naj namignemo, da zgodnji začetki vključujejo povsem naključna srečanja, e-maile in debate ob kavi in pivu. In pa seveda naše bralce in donatorje, ki ste prvi podprli idejo o novem mediju, ki se bo osredotočal na poglobljene vsebine in teme.

Ob peti obletnici smo odgovorili tudi na pet vprašanj, ki nam jih pogosto zastavljate naši poslušalci, bralci in podporniki.

Podkast lahko poslušate na tem naslovu!

Kako nam lahko posredujete informacije ali dokumente

Mnoge preiskovalne zgodbe, ki jih objavimo na Pod črto, temeljijo na informacijah, ki ste nam jih posredovali naši bralci. Ker so za preiskovanje in razkrivanje nepravilnosti vaše informacije izjemno pomembne, smo pripravili navodila, kako nam lahko posredujete informacije, podatke in dokumente.

Navodila so dostopna na tej povezavi.

Finančno poročilo za september

Septembra sta nas z donacijo podprli podjetji Palačinkomat in Borea.

Donacije bralcev: 748 EUR

Donacije podjetij in podjetnikov: 1400 EUR

Prihodki iz razpisov: 28.776 EUR

Stroški dela: 5850 EUR

Provizije, davek, administracija in ostalo: 747.91 EUR

Nastanek tega članka ste omogočili bralci z donacijami. Podpri Pod črto

Več o: #mesečno poročilo

Deli zgodbo 0 komentarjevVeč iz teme: Mesečna poročila

V zameno za vašo podporo smo se zavezali k transparentnosti našega delovanja. Zato vas mesečno obveščamo o našem delu, novih zgodbah, razvoju zgodb in poslovanju medija Pod črto.

90 prispevkov

November in december na Pod črto: Štiri nove teme in začetek kampanje #PodpriPodČrto

Hvala vsem, ki ste bili v preteklem letu z nami. Za vas smo pripravili pregled, kaj vse smo objavili z …

Tema: Mesečna poročila
Sporočilo uredništva,

Jesen na Pod črto: Šest let Pod črto podkasta, nova tema o onesnaženosti zraka in širitev ekipe

Septembra in oktobra smo pripravljali novo okoljsko temo, praznovali obletnice, šli na mednarodno konferenco in razširili ekipo.

Tema: Mesečna poročila
Sporočilo uredništva,

0 komentarjev

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Zadnje objavljeno