November na Pod črto: kaj vse smo naredili z vašo pomočjo

Na Pod črto smo pričeli s kampanjo zbiranja donacij za naše delo v 2018. Ob tej priložnosti smo za vas pripravili pregled našega preiskovalnega dela.

Kot veste, delovanje podcrto.si omogočajo vaše donacije. Prejšnji mesec smo pri Pod črto pričeli s kampanjo zbiranja donacij za naše preiskovalno delo v prihodnjem letu. To kampanjo smo izkoristili za vsebinski pregled – natančneje, kako se teme, s katerimi se ukvarjamo, navezujejo na trenutne probleme naše družbe in kako bi bilo mogoče te probleme rešiti.

V novembrskih člankih smo tako ugotavljali, ali se je država že spopadla z sankcioniranjem zdravnikov, ki dodatno honorarno delajo brez ustreznih soglasij. Preverili smo, kako so se odgovorni odzvali na naša lanska razkritja nepravilnosti v slabi banki in v kontekst postavili našo letošnjo raziskavo o zdravju v Sloveniji. Opisali smo še problematičnost dolgotrajnosti postopkov proti ljubljanskemu županu Zoranu Jankoviću. Našteli smo dodatne primere izogibanja plačilu davkov, ki jih naša finančna uprava noče ali ne uspe sankcionirati. Ob tem pa smo nadaljevali s prejšnji mesec odprto temo o prekarizaciji evropskega trga dela.

Vse to ne bi bilo mogoče brez vaše podpore.

Kampanja #PodpriPodCrto2018. Kreativa: Taja Topolovec, Oblikovanje: Metod Blejec in Una Rebić

Revizija: dodatnega dela zdravnikov brez dovoljenj ne upa kaznovati nihče

Nekateri zdravniki iz javnih ustanov dodatno delo honorarno delo še kar opravljajo brez ustreznih soglasij. Zaradi pomanjkanja specialistov jih bolnišnice ne kaznujejo, je ugotovilo računsko sodišče. Vlada je sicer nedavno dodatno delo zdravnikov omejilo na osem ur tedensko – pred tem je lahko zdravnik dodatno delal 24 ur na teden. Vendar bo ta omejitev v veljavo stopila šele čez tri leta.

Zoran Janković – simbol napak sistema

Kazenski postopki proti Zoranu Jankoviću se ne tičejo le njega. Razkrivajo sistemske napake našega pravosodja in politike, ki dopuščata, da kazenski postopki proti močnim in vplivnim tečejo leta in leta.

#Očrtano je satiričen komentar resnih tem. Ilustracija: Luka Kravanja; Tekst: Rok Grča

Primer Farmacevtka: Janković tožilce ovadil, nato sam izdal osebne podatke

Informacijski pooblaščenec je ugotovil, da je ljubljanska občina je s posredovanjem imena domnevne žrtve kaznivega dejanja mediju Pod črto kršila zakon o varstvu osebnih podatkov. Po drugi strani pa je župan Janković že pred tem zaradi domnevne zlorabe osebnih podatkov v primeru Farmacevtka in ostalih ovadbah proti njemu ovadil tožilko in strokovnega sodelavca tožilstva.

Rok Furlan obtožen utaje davka pri uvozu bark

Ljubljanskega poslovneža Roka Furlana je do danes že vsaj devetkrat obravnavala policija. V sedmih do zdaj končanih postopkih je primer bodisi zastaral ali pa so tožilci odstopili od pregona. Primer suma utaje davka pri uvozu plovil je prvi, ki je prišel do vložitve obtožnice.

Kako se je jahta Igorja Furlana izmaknila roki davčne uprave

Igorju Furlanu, očetu ljubljanskega poslovneža Roka Furlana, davčna uprava za poplačilo 800.000 evrov dolga že od leta 2013 želi zarubiti jahto. Do danes neuspešno.

Od napotnic do s. p.-jev: degradacija pravic delavcev v Sloveniji in EU

Leta 2003 so v Nemčiji odprli Pandorino skrinjico deregulacije trga dela. Nemškemu zgledu so sledile tudi ostale evropske države – vključno s Slovenijo. Na Pod črto predstavljamo tudi pregled sprememb zakonodaje v Sloveniji in evropskih državah na področju trga dela v zadnjih letih.

Pomagajte nam razkriti pomembne zgodbe v letu 2018 s tem, da podprete naše delo v 2018 z donacijo.

Skriti obrazi delitvene ekonomije: lažje izkoriščanje, težji boj za pravice delavcev

Fleksibilna delovna sila omogoča rast digitalnih platform, kot so Uber, Amazon, dostava hrane (Foodora, Deliveroo). Tehnološka podjetja so razvila nove oblike izkoriščanja delavcev, ki jih ni mogoče omejiti brez ukrepov države.

Drugi Pod črto podkast: Prekarci, roboti in revni zaposleni

Za vas od septembra pripravljamo Pod črto podkast, v katerem v pogovorni obliki predstavljamo naše najpomembnejše zgodbe in ozadja njihovega nastanka. O problemu vedno večje prekarizacije delovne sile smo se tokrat pogovarjali Tanja Pirnat, Lenart J. Kučić in Taja Topolovec. Vabljeni k poslušanju! Če ne želite zamuditi prihajajočih epizod, se nanje naročite pod podkastom.

Shizofrenost slabe banke

Pri Pod črto smo lani jeseni razkrili nepravilnosti v delovanju slabe banke. Zaradi naših razkritij je odstopil njen predsednik Marko Simoneti. Toda: odgovorni nas po eni strani vseskozi prepričujejo, da je s slabo banko vse v najlepšem redu. Po drugi strani pa jo pretresa afera za afero.

Neenaki v bogastvu, neenaki v zdravju

Prebivalci slabše razvitih delov Slovenije so manj zdravi od prebivalcev razvitega dela države. Sistemskih rešitev za izboljšanje zdravja v najmanj razvitih občinah ni na vidiku, smo ugotovili pri Pod črto.

#Očrtano je satiričen komentar resnih tem. Ilustracija: Luka Kravanja; Tekst: Rok Grča

Pod črto smo septembra 2014 ustanovili kot neodvisen in neprofiten medij. Ne prodajamo oglasnega prostora in dostopa do naših vsebin ne pogojujemo s plačilom. Menimo namreč, da so naše vsebine v javnem interesu in morajo biti zato dostopne vsakomur, ne glede na finančne zmožnosti. Zato je vaša podpora z donacijami ključna za naše delovanje. Za vas smo pripravili navodila, kako vse nas lahko podprete.

Finančno poročilo za november 2017

Donacije bralcev: 2821,50 EUR

Donacije podjetij: 200 EUR

Stroški dela: 4300 EUR

Provizije, davek, administracija in ostalo: 919,79 EUR

Nastanek tega članka ste omogočili bralci z donacijami. Podpri Pod črto

Več o: #mesečno poročilo

Deli zgodbo 0 komentarjevVeč iz teme: Mesečna poročila

V zameno za vašo podporo smo se zavezali k transparentnosti našega delovanja. Zato vas mesečno obveščamo o našem delu, novih zgodbah, razvoju zgodb in poslovanju medija Pod črto.

91 prispevkov

Začetek leta na Pod črto: Spremembe omejitev onesnaženosti zraka na ravni EU, popoplavna obnova in mednarodne preiskave

Za vas smo pripravili pregled našega dela v januarju in februarju. Hvala vsem, ki ste že podprli delovanje Pod črto …

Tema: Mesečna poročila
Sporočilo uredništva,

November in december na Pod črto: Štiri nove teme in začetek kampanje #PodpriPodČrto

Hvala vsem, ki ste bili v preteklem letu z nami. Za vas smo pripravili pregled, kaj vse smo objavili z …

Tema: Mesečna poročila
Sporočilo uredništva,

0 komentarjev

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Zadnje objavljeno