November na Pod črto: Odlazkov medijski imperij in kampanja za leto 2021

Prejšnji mesec smo predstavili Odlazkovo izogibanje sankcijam zaradi spornega kopičenja medijev. Dve osebi, ki smo ju preiskovali v preteklosti, sta bili obsojeni na sodišču.

Oblikovanje: Metod Blejec

Novembra smo objavili dve nadaljevanji naših preiskovalnih zgodb – ki jih pri Pod črto spremljamo od razkritja do sprememb.

Pogrebnica podjetij Barbara Podlogar bo morala vendarle oditi v zapor. Vrhovno sodišče ji je novembra potrdilo zaporno kazen treh let in štirih mesecev. Podlogar smo v naši lanski preiskavi o delovanju pogrebnikov podjetij opisali kot ključno operativko v shemi,  ki je upnike finančno propadlih podjetij in posameznikov oškodovala za desetine milijonov evrov. Sodišče jo je obsodilo v primeru Elektrooptika. Podlogar je to javno podjetje pomagala oškodovati za skoraj milijon evrov.

Obsodba – zaenkrat še nepravnomočna – je doletela tudi celjskega nepremičninarja Aleksandra Jančarja. Zaradi zlorabe položaja kot lastnik in direktor podjetja Avioprojekt je bil obsojen na tri leta pogojne zaporne kazni in denarno kazen v višini skoraj milijona evrov. Vlogo Avioprojekta v spornih poslih z jeseniško bolnišnico smo že lani preiskali pri Pod črto. Avioprojekt je za gradnjo garažne hiše ob bolnišnici od Hypo Leasinga pridobil več kot sedem milijonov evrov, porabil pa le 2,5 milijona. Ostali znesek je izginil neznano kam. Sodni dokumenti pa razkrivajo, da je najmanj pol milijona teh sredstev končalo na Jančarjevem bančnem računu.

Medijski imperij Martina Odlazka

Ilustracija: Matija Medved

Novembra smo objavili tudi novo preiskovalno zgodbo v naši večletni preiskavi o medijskem lastništvu.

Prvi medijski projekt Martina Odlazka je bila ustanovitev Salomonovega oglasnika v devetdesetih letih. Od takrat je zgradil mrežo časopisov, revij, radijskih postaj in televizije, ki predstavljajo velik del slovenskega medijskega prostora. Zakon takšno združevanje medijev pod nadzorom ene osebe prepoveduje. A Odlazek se z različnimi lastniškimi obvodi izogiba sankcijam. Pri tem mu pomaga ministrstvo za kulturo, ki v primeru delovanja Odlazka miži na obe očesi.

Odlazkov medijski imperij in izogibanje ministrstva pri njegovem sankcioniranju smo predstavili v dveh delih:

Mediji Martina Odlazka (1. del): nepregledna mreža radiev, tiskovin, televizije

Mediji Martina Odlazka (2. del): ni varovalk pred zlorabo kopičenja medijev

Pripravili smo tudi strnjen povzetek preiskave o Odlazku.

Oblikovanje: Metod Blejec, Kreativa: Taja Topolovec

Novembra smo zagnali tudi našo vsakoletno kampanjo zbiranja donacij za delovanje Pod črto v prihodnjem letu. Naše delo namreč omogočate bralci in donatorji. Za preiskovalno delo v letu 2021 potrebujemo vašo podporo.

V letu 2020 ste bralke in bralci naše delo podprli z 23.118 evri donacij, kar je največ do sedaj – hvala. Zelo smo veseli, da ste nam v tem letu, ki ni bilo za nikogar lahko in udobno, namenili toliko podpore v obliki donacij, spremljanja in deljenja naših vsebin ter sporočil podpore.

Zakaj potrebujemo vašo podporo v 2021 – Pod črto nameravamo v naslednjih petih letih razviti v osrednji medij za preiskovalno novinarstvo v Sloveniji. V ekipo nameravamo dodati dovolj novinarjev in ostalih sodelavcev pri pripravi vsebin, da bomo lahko redno preiskovali in spremljali področje korupcije in kriminala, zdravstva, okolja in družbenih neenakosti. Z rednim spremljanjem naših zgodb od razkritja do spremembe nameravamo dodatno razviti model novinarstva, ki deluje kot čuvaj demokracije (watchdog). Naše vsebine vam bomo predstavljali v različnih medijih, nameravamo pa sodelovati tudi pri prenosu znanj ter preiskavah v mednarodnem okolju.

Že v letu 2021 bomo tako v naše preiskovalno delo in uredniški proces pričeli uvajati nove novinarje/ke, za vas bomo razvili nov preiskovalni podkast, sodelovali bomo v mednarodnih preiskovalnih projektih in z deljenjem znanj slovensko preiskovalno novinarstvo in naše delo skušali narediti bolj prepoznavno v mednarodnem okolju.

Vse to seveda ne bo mogoče brez vaše podpore.

Pridruži se kampanji #podpri2021 in prispevaj k spremembam na bolje. Želim podpreti Pod črto z donacijo.>>

Finančno poročilo za november 2020

Novembra nas je z donacijo podprlo podjetje Carvic.

Donacije bralcev: 4471 EUR

Donacije podjetij in podjetnikov: 525 EUR

Razpisi: 23.436 EUR (Izplačilo projektnih sredstev za leto 2020 v okviru Rednega letnega javnega projektnega razpisa za sofinanciranje programskih vsebin medijev (Ministrstvo za kulturo RS))

Stroški dela: 4465,47 EUR

Provizije, davek, administracija in ostalo: 867,88 EUR

 

 

Nastanek tega članka ste omogočili bralci z donacijami. Podpri Pod črto

Več o: #mesečno poročilo

Deli zgodbo 0 komentarjevVeč iz teme: Mesečna poročila

V zameno za vašo podporo smo se zavezali k transparentnosti našega delovanja. Zato vas mesečno obveščamo o našem delu, novih zgodbah, razvoju zgodb in poslovanju medija Pod črto.

90 prispevkov

November in december na Pod črto: Štiri nove teme in začetek kampanje #PodpriPodČrto

Hvala vsem, ki ste bili v preteklem letu z nami. Za vas smo pripravili pregled, kaj vse smo objavili z …

Tema: Mesečna poročila
Sporočilo uredništva,

Jesen na Pod črto: Šest let Pod črto podkasta, nova tema o onesnaženosti zraka in širitev ekipe

Septembra in oktobra smo pripravljali novo okoljsko temo, praznovali obletnice, šli na mednarodno konferenco in razširili ekipo.

Tema: Mesečna poročila
Sporočilo uredništva,

0 komentarjev

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Zadnje objavljeno