Kdaj, če ne zdaj: pridruži se in podpri spremembe na bolje v 2021

Naše delo omogočate bralci in donatorji. Za preiskovalno delo v letu 2021 potrebujemo vašo podporo. Pridruži se kampanji #podpri2021 in prispevaj k spremembam na bolje.

Avtorja kampanje: Metod Blejec (oblikovanje), Taja Topolovec (kreativa) in ekipa Pod črto

Izteka se nenavadno leto.

Leto, ki je spremenilo načrte vsakega izmed nas. Leto, ki je naplavilo na površje mnogo trdoživih problemov, s katerimi se soočamo kot celotna družba. Leto, ki je združevalo, predvsem pa razdvajalo. Obenem se izteka tudi leto, v katerem so se dogajale lepe in dobre stvari, pozitivne pobude in projekti, ki nam dajejo vedeti, da nam kot posameznikom in skupnostim ni vseeno za druge.

Zelo smo veseli, da ste nam v tem letu, ki ni bilo za nikogar lahko in udobno, namenili toliko podpore v obliki donacij, spremljanja in deljenja naših vsebin ter sporočil podpore. V letu 2020 ste bralke in bralci naše delo podprli z 23.118 evri donacij, kar je največ do sedaj – hvala.

Ponosni smo tudi, da nam je negotovi situaciji navkljub uspelo izvesti toliko različnih projektov. Objavili smo dodatne zgodbe v seriji Skriti interesi medijskih lastnikov, preiskavo o najbolj zloglasnem bordelu pri nas in preiskavo o izgubljenih milijonih v razvojnih centrih slovenskega gospodarstva. Med prvim zaprtjem države smo se spomladi ob preiskovalnem delu lotili tudi aktualnih tem in za vas sproti spremljali in analizirali epidemijo koronavirusa. Redno smo spremljali tudi razvoj zgodb in tematik, ki smo jih preiskovali v preteklih letih. Zaradi razmer smo večino epizod našega Pod črto podkasta letos posneli na daljavo. Podkast sicer letos praznuje že 3 leta.

Vse to ne bi bilo mogoče brez vaše podpore.

Ob pripravi vsebin in preiskav smo se ukvarjali tudi z razvojem naše organizacije in novih projektov za prihodnja leta. Pridružili sta se nam tudi dve novi sodelavki, fundraiserka in vodja pisarne, kar bo omogočilo nadaljnji razvoj in rast medija Pod črto. Med drugim smo bili s Pod črto pred kratkim izbrani med 11 preiskovalnih medijev iz 8 evropskih držav, ki jih bo podprla fundacija Civitates. Na ta uspeh smo zelo ponosni.

Kot veste, naše delovanje omogočajo vaše donacije, donatorji podjetja in fundacije, ki podpirajo preiskovalno novinarstvo. Vaša podpora je za nas izredno pomembna. Omogoča nam poglobljeno preiskovanje pomembnih zgodb v Sloveniji. Z vašo pomočjo že šest let preiskujemo gospodarski kriminal in korupcijo, delovanje pravosodnega sistema, lastništvo medijev, kakovost in dostopnost zdravstva, delovanje socialne države, porabo javnih sredstev in transparentnost državnih institucij.

Ponosni smo, da so mnogo naša razkritja in preiskovalne zgodbe povzročila spremembe na bolje ali pa vsaj prispevala k njim.

Vsako leto v novembru zaženemo kampanjo zbiranja vaše podpore za delo v prihodnjem letu. Letos poteka pod sloganom Kdaj, če ne zdaj.  Ker so časi že tako temačni in težki, smo se odločili, da bomo tokrat optimistični in zazrti v prihodnost – zato tokrat več barv kot ponavadi.

Pomagajte nam zbrati skupno 200.000 evrov za delovanje Pod črto v 2021. Želim podpreti vaše delo z donacijo>>

Naši načrti za prihodnja leta so ambiciozni, a dobro premišljeni – Pod črto nameravamo v naslednjih petih letih razviti v osrednji medij za preiskovalno novinarstvo v Sloveniji. V ekipo nameravamo dodati dovolj novinarjev in ostalih sodelavcev pri pripravi vsebin, da bomo lahko redno preiskovali in spremljali področje korupcije in kriminala, zdravstva, okolja in družbenih neenakosti. Z rednim spremljanjem naših zgodb od razkritja do spremembe nameravamo dodatno razviti model novinarstva, ki deluje kot čuvaj demokracije (watchdog). Naše vsebine vam bomo predstavljali v različnih medijih, nameravamo pa sodelovati tudi pri prenosu znanj ter preiskavah v mednarodnem okolju.

Čeprav so trenutne razmere negotove, nameravamo Pod črto razvijati dalje in ne čakati na boljše čase. Prav krizne razmere so namreč tiste, v katerih še toliko bolj potrebujemo preverjene in poglobljene informacije. In seveda preiskovalno novinarstvo, ki gleda pod prste odgovornim.

Že v letu 2021 bomo tako v naše preiskovalno delo in uredniški proces pričeli uvajati nove novinarje/ke, za vas bomo razvili nov preiskovalni podkast, sodelovali bomo v mednarodnih preiskovalnih projektih in z deljenjem znanj slovensko preiskovalno novinarstvo in naše delo skušali narediti bolj prepoznavno v mednarodnem okolju.

Vse to seveda ne bo mogoče brez vaše podpore.

V naslednjih tednih vam bomo na naši spletni strani, na Facebooku, Twitterju, Instagramu in e-mailih za naročnike na sobotne e-novice in donatorje podrobno predstavili, kakšni so naši načrti za 2021, kaj smo naredili z vašo pomočjo v tem letu in kakšne so bile spremembe na področjih, ki jih pokrivamo.

Prav tako pripravljamo do konca leta še nekaj povsem novih vsebin in vsaj še eno epizodo Pod črto podkasta. Predstavili bomo tudi, kateri naši projekti za leto 2021 so že bili izbrani na razpisih – dobljena sredstva bomo prišteli k skupni vsoti, ki jo zbiramo za delovanje Pod črto v prihodnjem letu.

Za vsako donacijo smo vam v teh časih še posebej hvaležni, saj vsak evro šteje. Prav tako pa nam z vašo donacijo sporočate, da je naše delo za vas pomembno in da si želite v letu 2021 spremljati naše vsebine  –  nam pomagati, da postanemo še boljši, razkrijemo še več pomembnih zgodb in skupaj prispevamo k še več spremembam na bolje.

Hvala, ker boste prispevali k našemu cilju – zbrati skupno 200.000 evrov za preiskovalno novinarstvo v letu 2021.

(Objavljeno )

Nastanek tega članka ste omogočili bralci z donacijami. Podpri Pod črto

Več o: #donacije #kampanja

Deli zgodbo 0 komentarjevVeč iz teme: O Pod črto

Kaj, kako in zakaj delamo na Pod črto.

51 prispevkov

Marec in april na Pod črto: Prvi Teden preiskovalnega novinarstva, začetek praznovanja 10. obletnice in nove preiskave

Izvedli smo prvi Teden preiskovalnega novinarstva in tako otvorili praznovanje 10. obletnice Pod črto, pripravljali nove preiskave in gostovali v …

Tema: Mesečna poročila, O Pod črto
Sporočilo uredništva,

Pregled leta 2023: Kaj vse smo preiskali z vašo pomočjo?

Pet novih tem, sodelovanje pri mednarodnih preiskavah in nova sistemska sprememba na bolje.

Tema: O Pod črto
Sporočilo uredništva,

0 komentarjev

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Zadnje objavljeno