Primer Avioprojekt: Aleksandru Jančarju tri leta pogojno in milijonska kazen

Celjski nepremičninar in nekdanji lastnik Avioprojekta je obsojen zaradi zlorabe položaja. Primer smo že lani preiskali pri Pod črto, sedaj pa razkrivamo nove podrobnosti.

Splošna bolnišnica Jesenice. Foto: Gorazd Kavčič/Gorenjski glas. Oblikovanje: Metod Blejec

Lani poleti smo v okviru projekta Pogrebniki podjetij objavili članek o poslih med podjetjem Avioprojekt in jeseniško bolnišnico, v katerih je izginilo 4,6 milijona evrov posojila nekdanjega Hypo Leasinga.

Konec oktobra je celjsko okrožno sodišče celjskega nepremičninarja Aleksandra Jančarja obsodilo na tri leta pogojne zaporne kazni in plačilo skoraj milijona evrov. Sodni postopek proti drugem vpletenemu, Juretu Paušerju, še ni končan.

Jančar mora po poročanju medijev zaradi zlorabe položaja plačati kazen v višini 200.000 evrov. Sodišče je ugotovilo, da je z zlorabo položaja svoje podjetje Avioprojekt oškodoval za 789.000 evrov, zato mora družbi Avioprojekt vrniti pol milijona evrov. Ob tem pa mora še dodatnih 300.000 evrov vrniti v državni proračun.

Sodba temelji na priznanju krivde, ki ga je maja letos Jančar podpisal s tožilstvom, in še ni pravnomočna.

Za komentar sodbe smo prosili tudi Aleksandra Jančarja, a se ni odzval.

Na Pod črto smo že junija lani razkrili sporne Jančarjeve posle z bolnišnico Jesenice. Jančarjevo podjetje Avioprojekt je dobilo posel izgradnje garažne hiše ob bolnišnici, čeprav za to ni imelo ustreznih referenc. Nato je podjetje od Hypo Leasinga dobilo trikrat več sredstev za gradnjo garažne hiše, kot jih je nato porabilo. Preostanek teh sredstev je izginil neznano kam.

Dokumentacija, ki smo jo pridobili, razkriva nove podrobnosti spornih Jančarjevih poslov – predvsem kako je pol milijona evrov Hypo Leasinga, namenjenih plačilu gradnje garažne hiše, končalo v Jančarjevem žepu.

Avioprojekt pridobi projekt jeseniške bolnišnice brez izpolnjevanja pogojev

Aviprojekt je posel gradnje garažne hiše ob Splošni bolnišnici Jesenice dobil leta 2008. Posel gradnje garažne hiše je potekal tako, da je dala bolnišnica Avioprojektu za gradnjo zgradbe na voljo zemljo ob bolnišnici. Ko bi Avioprojekt garažno hišo zgradil, bi lahko trideset let pobiral parkirnino in si tako pokril stroške izgradnje in ustvaril dobiček. Po tridesetih letih bi garažna hiša spet prišla v last bolnišnice.

Že pridobitev tega posla je bila sporna. Bolnišnica je prek javnega razpisa najprej izbrala gradbeno podjetje Konstruktor VGR. Nato je Konstruktor brez razloga odstopil od posla in ga predal Avioprojektu, ki je bil takrat še v lastni Aleksandra Jančarja.

Avioprojekt ni izpolnjeval pogojev za pridobitev posla, ki so bili navedeni na javnem razpisu. Kljub temu je nekdanji direktor jeseniške bolnišnice Igor Horvat privolil v prenos posla s Konstruktorja na Avioprojekt.

Čeprav bi moral Avioprojekt sam kriti stroške pridobivanja gradbenega dovoljenja za gradnjo garažne hiše, mu jih je plačala kar bolnišnica. Ti stroški so znašali 315.000 evrov.

Ko je Avioprojekt pridobil gradbeno dovoljenje za garažno hišo, je Jančar svoje podjetje v začetku leta 2010 prodal savinjskemu podjetniku Zvonku Petku. Za Avioprojekt je Petek Jančarju plačal 620.000 evrov. Tudi Zvonka Petka zaradi suma opeharjenja upnikov preiskuje policija. Petkove sporne posle smo lani prav tako obširno preiskali pri Pod črto.

Aleksander Jančar. Foto: Mojca Grušovnik/Dnevnik

Več kot 7 milijonov evrov posojila Hypo Leasinga za 2,6 milijona vreden projekt

Avioprojekt je tik pred prodajo od Hypo Leasinga, nekdanje hčerinske družbe Hypo banke, za gradnjo garažne hiše dobil 7,2 milijona evrov sredstev.

Toda za gradnjo garažne hiše in ostala povezana dela je Avioprojekt porabil le 2,6 milijona evrov. Preostalih 4,6 milijona evrov je izginilo.

Zakaj je Hypo Leasing Avioprojektu dal za kar 7,2 milijona evrov sredstev za gradnjo garažne hiše, če je ta v resnici stala le 2,6 milijona? In kje je končalo preostalih 4,6 milijona evrov? Tega do pred kratkim ni bilo mogoče izvedeti.

Gospodarski kriminal in korupcijo preiskujemo z vašo pomočjo. Podprite naše delo v letu 2021!

Pol milijona evrov posojila Hypo Leasinga konča na Jančarjevem računu

Sodni dokumenti, ki smo jih pridobili pri Pod črto, zdaj dajejo vsaj delne odgovore na ta vprašanja.

Kot razkrivajo dokumenti, je bil Jančar ključna oseba pri pridobitvi 7,2 milijona evrov sredstev Hypo Leasinga za gradnjo garažne hiše. Kot direktor Avioprojekta je Jančar za sklenitev pogodbe pooblastil Jureta Paušerja. Paušer je nečak Zvonka Petka, kateremu je Jančar nato prodal Avioprojekt.

Ko je Avioprojekt pridobil denar od Hypo Leasinga, je Jančar pri notarju podpisal zapisnik o hrambi dela teh sredstev v višini 1,9 milijona evrov. S tem zapisnikom je Jančar dosegel, da Hypo Leasing 1,9 milijona evrov ni nakazal na račun Avioprojekta, temveč na račun notarja. Nato je Jančar notarju odredil, naj ta denar nakaže nekaterim izbranim podjetjem in fizičnim osebam.

Tožilstvo se je v svojih očitkih Jančarju osredotočilo na nakazilo dobrih 900.000 evrov od omenjenih 1,9 milijona evrov. S to vsoto je Jančar od hrvaškega nepremičninskega poslovneža Tadije Krista kupil več stavbnih in kmetijskih zemljišč v kraju Bukovžlak pri Celju.

A po ugotovitvah tožilstva so bila ta zemljišča skupaj vredna le slabih 117.000 evrov. Jančar je torej zemljišča preplačal za skoraj 800.000 evrov. Zemljišč Jančar ni kupil s svojim denarjem, temveč z denarjem, ki ga je Hypo Leasing z namenom financiranja gradnje garažne hiše dal podjetju Avioprojekt.

Po prejemu napihnjene kupnine za zemljišča je Tadija Kristo na Jančarjev osebni račun nakazal 500.000 evrov. Tako je pol milijona posojila Hypo Leasinga za gradnjo garažne hiše končalo v Jančarjevem žepu.

A to ni konec zgodbe. Kot rečeno, je Hypo Leasing za gradnjo garažne hiše dal skoraj trikrat več denarja, kot je nato gradnja dejansko stala. Da bi upravičil prejem tako velike vsote, je Jure Paušer po ugotovitvah tožilstva Hypo Leasingu posredoval lažne podatke o stroških gradnje garažne hiše.

Jure Paušer (v ospredju). Foto: Primož Pičulin

Jančarju milijonska kazen

Postopek proti Juretu Paušerju še ni končan. Jančar pa mora v skladu s priznanjem krivde Avioprojektu poravnati pol milijona evrov, ki jih je prek posla z zemljišči v Bukovžlaku dobil na svoj račun. Še dodatnih 286.000 evrov mora nakazati v državni proračun. Gre za preostanek napihnjene kupnine za zemljišča v Bukovžlaku, ki je Tadija Kristo po ugotovitvah sodišča nato ni vrnil Jančarju. Kot kazen za svoja dejanja mora ob pogojni zaporni kazni državi plačati še dodatnih 200.000 evrov.

Podjetje Avioprojekt je sicer že pred leti končalo v stečaju. Hypo Leasingu ni nikoli povrnilo 4,6 milijona evrov, za kolikor je Hypo preplačal gradnjo garažne hiše. Ta strošek je obremenil avstrijske davkoplačevalce, ki so sanirali koroško banko Hypo, sicer lastnico Hypo Leasinga.

Primer Avioprojekt smo pri Pod črto lani preiskali v okviru projekta »Pogrebniki podjetij.« Slednji poskrbijo, da se izgubijo dokazi o spornih poslih nekega podjetja. To storijo tako, da podjetje prepišejo na tujega lastnika, za katerim se izgubi vsaka sled. Obenem pa uničijo dokumentacijo o poslovanju podjetja. »Žrtev« pogrebnikov podjetij je postal tudi Avioprojekt, in sicer po tem, ko ni več mogel odplačevati obrokov Hypo Leasingu za gradnjo garažne hiše.

Nastanek tega članka ste omogočili bralci z donacijami. Podpri Pod črto

Več o: #Aleksander Jančar #Avioprojekt #Jure Paušer #pogrebniki podjetij

Deli zgodbo 0 komentarjevVeč iz teme: Kriminal

S pomočjo podatkov policije in reportaž s terena analiziramo kriminal v Sloveniji.

76 prispevkov

Vladavina prava: poročilo evropske komisije citira naše ugotovitve o medijih

Poročilo opozarja na neučinkovit kazenski pregon korupcije ter netransparentno lastništvo in financiranje medijev v Sloveniji.

Tema: Kriminal, Mediji
Članek,

Dolg Jureta Jankovića prek Hongkonga plačal hrvaški odvetnik Plišo

Podjetje Big Step iz Hongkonga je leta 2013 plačalo 1,2 milijona evrov dolga Jureta Jankovića. Končni lastnik podjetja je hrvaški …

Tema: Kriminal
Članek,

0 komentarjev

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Zadnje objavljeno