Junij na Pod črto: zdravje v slovenskih občinah in skrivnosti Roka Furlana

Junija smo na podcrto.si objavili novo temo o zdravju v Sloveniji. Preberite tudi, kako se je "ljubljanskemu kralju betona" Roku Furlanu uspelo izogniti sojenju v številnih kazenskih ovadbah proti njemu.

Koliko je zdravje odvisno od vas in koliko od vaše denarnice? Podatki o zdravstvenem stanju v slovenskih občinah kažejo jasno sliko: revnejša, kot je občina, bolj bolni so njeni prebivalci.

Do te ugotovitve smo na Pod črto prišli s projektom zdravje v slovenskih občinah. Analizirali smo podatke Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ) in iz podatkov o stopnjah obolelosti za različnimi boleznimi sestavili indeks zdravja v posamezni občini. Analiza pokaže, da je zdravje prebivalcev vzhodne Slovenije bistveno slabše kot zdravje prebivalcev na zahodu. Podobno kot socialno-ekonomsko stanje.

V okviru projekta zdravje v občinah smo za mnenje povprašali tudi odgovorne. Odgovorov, kaj bodo naredili za izboljšanje zdravstvenega stanja v najbolj prizadetih občinah, nismo dobili. Ministrstvo za zdravje se je sicer v resoluciji o nacionalnem planu zdravstvenega varstva 2016-2025 zavezalo, da bodo skrb za zdravje vpeljali tudi v regionalne in lokalne politike, povečali preventivo in osveščali prebivalce o skrbi za lastno zdravje ter vzpostavili sistem vrednotenja učinkov politik in ukrepov države na zdravje. Toda kako bodo te cilje dosegli, v dokumentu niso specificirali.

Zdravje v Sloveniji. Ilustracija: Metod Blejec
Zakaj je zdravje prebivalcev vzhodne Slovenije slabše kot na zahodu? lustracija: Metod Blejec

Projekt zdravje v občinah

Zakaj smo se na Pod črto lotili projekta zdravje v občinah, si preberite v članku Koliko je zdravje odvisno od vas in koliko od debeline vaše denarnice.

V osrednjem članku o zdravju v občinah smo za vsako občino sestavili indeks zdravstvenega stanja in predstavili glavne razloge za slabše zdravje v nekaterih občinah. Več o tem preberite v prispevku Razsekana na pol: Zakaj je vzhod Slovenije bolj bolan kot zahod?

Nato smo obiskali najbolj prizadete regije v Sloveniji. Naše ugotovitve lahko preberete v treh reportažah:

V članku Zdravje na Koroškem: veliko bolezni, malo zdravljenja smo pokazali, kako pomanjkanje zdravnikov na Koroškem vpliva na zdravstveno stanje prebivalcev te regije.

V članku Zdravje v Prekmurju: revščina in bolezen z roko v roki smo se osredotočili na negativne posledice slabšega ekonomsko-socialnega stanja na zdravje ljudi.

V članku Zdravje v Zasavju: zdrav življenjski slog kot zdravilo za onesnaženost pa smo pokazali, kako onesnaženje okolja vpliva na pojavnost raka in drugih obolenj v zasavski regiji.

Objave na podcrto.si omogočate bralci z donacijami. Že z 12 evri podpore letno nam lahko pomagate pisati pomembne zgodbe. Želim podpreti Pod črto z donacijo.

Skrivnosti Roka Furlana »Tysona« iz preteklosti

V juniju smo nadaljevali tudi s projektom Skrivnosti Roka Furlana »Tysona« iz preteklosti.  Naši prispevki kažejo, kako se je poslovnež Rok Furlan, ki ga imenujejo tudi ljubljanski kralj betona, v preteklosti izognil številnim kazenskim ovadbam zaradi goljufije, ponarejanja listin, oškodovanja upnikov, utaje davkov. Članke smo so-objavili s časnikom Finance. V juniju smo na to temo objavili tri članke:

Kako se je Sector Estate Roka Furlana izognil plačilu milijona evrov davka: Po ugotovitvah finančne uprave se je Furlanovo podjetje Sector Estate v preteklosti s fiktivnimi računi izognilo plačilu milijona evrov davka. Podjetje je šlo v stečaj, davek pa ne bo nikoli poplačan.

Kako so ena za drugo propadle kazenske ovadbe proti Roku Furlanu: Roka Furlana je policija v preteklosti vsaj sedemkrat ovadila zaradi suma goljufije, ponarejanja listin, davčnih utaj, napadov na policista. Ovadbe so bodisi zastarale bodisi so bile zavržene na nenavaden način.

Kazenska ovadba: Rok Furlan naj bi upnike oškodoval za milijone evrov: Furlan je med letoma 2012 in 2014 po ugotovitvah policije premoženje prenesel s svojega nekdanjega podjetja Sector Beton na druga podjetja. Sector Beton je šel nato v stečaj, upniki, ki jim je bilo to podjetje dolžno več milijonov evrov, pa so ostali praznih rok.

Učinek protikorupcijske komisije

Junija smo na podcrto.si objavili tudi analizo primerov nasprotij interesov in omejitev poslovanja, s katerimi se je lani ukvarjala Komisija za preprečevanje korupcije. V članku Protikorupcijska komisija se pri nasprotjih interesov ukvarja z banalnostmi ugotavljamo, da se zaradi stalnega zmanjševanja pristojnosti komisija ukvarja le z minornimi kršitvami javnih funkcionarjev.

V juniju je urednik podcrto.si Anže Voh Boštic gostoval v oddaji Posebna ponudba. Tema je bila tegobe malega človeka. Ogledate si jo lahko v arhivu RTV Slovenije.

Junija smo prejeli tudi sredstva iz Programa za neodvisno novinarstvo pri  Open Society Foundation (OSF). Za razvoj dolgoročno vzdržnega medijskega modela (projekt z naslovom Building up sustainable media model) smo prejeli projektno podporo v višini 34378,72 evrov za obdobje med aprilom 2017 in aprilom 2018.

Finančno poročilo za junij 2017:

V juniju je delovanje podcrto.si z donacijo podprlo podjetje Vahta d. o. o. Bralci ste naše delo podprli s skupno 1188 evri donacij.

Donacije bralcev: 1188 EUR

Donacije podjetij: 700 EUR

Podpora OSF za projekt Building up sustainable media model: 34378,72 EUR (obdobje april 2017 – april 2018)

Stroški dela: 4580 EUR

Provizije, davek, administracija in ostalo: 269,17 EUR

PodCrto_Design_Podpri_Cam#4_Banner_960x360_v2_Strap+#+WebButton

 

Nastanek tega članka ste omogočili bralci z donacijami. Podpri Pod črto

Deli zgodbo 0 komentarjevVeč iz teme: Mesečna poročila

V zameno za vašo podporo smo se zavezali k transparentnosti našega delovanja. Zato vas mesečno obveščamo o našem delu, novih zgodbah, razvoju zgodb in poslovanju medija Pod črto.

92 prispevkov

Marec in april na Pod črto: Prvi Teden preiskovalnega novinarstva, začetek praznovanja 10. obletnice in nove preiskave

Izvedli smo prvi Teden preiskovalnega novinarstva in tako otvorili praznovanje 10. obletnice Pod črto, pripravljali nove preiskave in gostovali v …

Tema: Mesečna poročila, O Pod črto
Sporočilo uredništva,

Začetek leta na Pod črto: Spremembe omejitev onesnaženosti zraka na ravni EU, popoplavna obnova in mednarodne preiskave

Za vas smo pripravili pregled našega dela v januarju in februarju. Hvala vsem, ki ste že podprli delovanje Pod črto …

Tema: Mesečna poročila
Sporočilo uredništva,

0 komentarjev

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Zadnje objavljeno