Kako se je Sector Estate Roka Furlana izognil plačilu milijona evrov davka

Po ugotovitvah finančne uprave se je podjetje Sector Estate s fiktivnimi računi izognilo plačilu milijona evrov davka. Podjetje je šlo v stečaj, davek pa ne bo nikoli poplačan.

Rok Furlan. Foto: Finance
Rok Furlan. Foto: Finance

Podjetje Sector Estate naj bi se med letoma 2007 in 2009, ko je bil njegov lastnik in direktor Rok Furlan, po ugotovitvah finančne uprave (FURS) z izdajo fiktivnih računov izognilo plačilu več kot 860.000 evrov davka na dodano vrednost (DDV).

Odločba finančne uprave je že pravnomočna, vendar pa podjetje Sector Estate tega davka ne bo nikoli plačalo. Furlan, ki ga imenujejo tudi ljubljanski »kralj betona«, je namreč podjetje leta 2011 prodal, leta 2014 pa je šel Sector Estate v stečaj. Ker je imelo podjetje ob stečaju za le nekaj tisoč evrov premoženja, bo davek, ki z obrestmi znaša več kot milijon evrov, za vedno ostal neporavnan.

FURS je Roka Furlana zaradi sumov davčne zatajitve ovadil tožilstvu. Tožilstvo je kljub pravnomočni odločbi FURS o dodatnem plačilu davka ovadbo zavrglo.

FURS: Fiktivni posli s preprodajo zemljišč

Kot je razvidno iz dokumentacije, ki smo jo po zakonu o dostopu do informacij javnega značaja pridobili od tožilstva, je FURS v letu 2012 zaključil davčno preiskavo v podjetju Sector Estate. V preiskavi so inšpektorji ugotovili nenavadno razhajanje med tako imenovanim vstopnim in izstopnim DDV-jem.

Vsako podjetje, ki je zavezanec za plačevanje DDV, mora ob vsaki prodaji svojega blaga ali storitev od cene kupcu obračunati DDV in ga plačati državi. Ob tem pa lahko od tega obračunanega »izstopnega« odbije »vstopni« DDV – torej tisti DDV, ki ga je podjetje samo plačalo za nakup blaga ali storitev, potrebnih za delovanje podjetja. Podjetje tako v praksi državi plača le razliko med izstopnim DDV-jem, ki ga je zaračunal svojim kupcem, in vstopnim DDV-jem, ki ga je plačalo svojim dobaviteljem za njihove storitve ali blago.

FURS je preverjal poslovanje podjetja Sector Estate med januarjem 2007 in decembrom 2010. Ugotovil je, da je v tem obdobju podjetje izkazovalo za 871.000 plačanega vstopnega DDV in le 124.000 evrov zaračunanega izstopnega DDV. To bi torej pomenilo, da je Sector Estate kupoval precej blaga oziroma nepremičnin in storitev od dobaviteljev, sam pa ustvaril precej manj obdavčljivih prihodkov. Zastopnik Sector Estata inšpektorjem ni znal pojasniti, kaj je razlog za tako veliko razliko med vstopnim in izstopnim DDV-jem, je razvidno iz dokumentacije.

Inšpektorji FURS so ugotovili, da naj bi bil razlog za to razliko po mnenju inšpektorjev fiktivni posli preprodaje zemljišč. Sector Estate je sodeč po poslovni dokumentaciji podjetja od družbe Emafin marca 2007 kupil nepremičnino na Primskovem pri Kranju po ceni 806.400 evrov, od te cene je Sector Estate uveljavljal 134.400 evrov vstopnega DDV. Od družbe Gradis Skupina G pa je v letih 2008 in 2009 kupil še tri zemljišča: novembra 2009 zemljišče na Primskovem pri Kranju za 840.420 evrov (od tega 140.070 vstopnega DDV), decembra 2008 zemljišče na Pobrežju pri Mariboru za 2.580.912 evrov (od tega 430.152 evrov vstopnega DDV) in prav tako novembra 2009 zemljišče v Luciji pri Portorožu za 937.389 evrov (od tega 156.231 evrov vstopnega DDV).

Kot gre sklepati iz dokumentacije, je Sector Estate te zneske vstopnega DDV-ja uveljavljal za znižanje plačila davka. Inšpektorji FURS pa so menili, da je šlo pri teh nakupih zemljišč za fiktivne posle – med drugim zato, ker med kupcem Sector Estate ter prodajalcema Emafin in Gradis G ni izkazanega denarnega toka. Torej, Sector Estate za ta zemljišča prodajalcema ni plačal z denarjem. Po mnenju FURS je tako želelo podjetje Sector Estate oziroma njegov takratni direktor Rok Furlan finančno upravo preslepiti in plačati za 860.000 evrov manj DDV.

Odločbo o plačilu dodatnih 860.000 evrov DDV je FURS podjetju Sector Estate izdal septembra 2012. Sector Estate se je na odločbo pritožil, sodišče pa je pritoži ugodilo in FURS naročilo ponovitev postopka. Junija 2014 je FURS ponovno ugotovil, da mora Sector Estate plačati dodatnih 860.000 evrov DDV. To odločbo je nato potrdilo tudi sodišče in s tem je postala pravnomočna.

Davek ni bil nikoli poravnan

Vendar pa Sector Estate tega davka ni nikoli poravnal. Še v letu 2010 je imelo podjetje po bilancah sodeč za sedem milijonov evrov sredstev. Nato pa je Furlan 26. januarja 2011 podjetje Sector Estate za neznano vsoto prodal družbi CC Komerc, posredovanje, d. o. o., ki je bila takrat v lasti Marka Hribovška. Hribovšek je Sector Estate še istega dne prodal družbi Inter Concrete Ltd, ta pa je aprila 2013 podjetje Sector Estate prodala družbi Hajuti UK Limited.

Kdo so resnični lastniki teh tujih družb, ni mogoče ugotoviti. Iz ovadbe je razvidno, da je Hribovšek policiji povedal, da je podjetje Sector Estate od Furlana kupil, ker je imel Sector Estate dobre reference in ker jo je Furlan želel prodati. V času nakupa družbe pa se je Hribovšek po lastnih besedah dogovarjal za prodajo podjetja Sector Estate družbi Inter Concrete, s čimer je poplačal svoj dolg družbi Inter Concrete oziroma nekomu po imenu Nick.

Februarja 2014 je šlo nato podjetje Sector Estate v stečaj. A če je imelo še konec leta 2010 za več kot sedem milijonov evrov bilančnih sredstev, ni ob stečaju v podjetju ostalo praktično nič premoženja. FURS je v stečaj prijavil terjatev v višini 1,05 milijona evrov, stečajni upravitelj pa je s prodajo premoženja podjetja iztržil le 3500 evrov. Ves ta denar je bil namenjen za plačilo dela stečajnega upravitelja. Torej 860.000 evrov davka, ki ga je Sector Estate po mnenju FURS utajil s fiktivnimi posli, ne bo nikoli plačanega.

sector estate1
Podatki iz policijske ovadbe: Podjetju Sector Estate je FURS zaradi po njihovem mnenju fiktivnih poslov z Gradisom in Emafinom odmeril 860.000 evrov dodatnega davka. Že pred odmero davka je Furlan Sector Estate prodal podjetju CC Komerc, slednje pa je še isti dan Sector Estate prodalo podjetju Inter Concrete LTD iz Velike Britanije. Inter Concrete je Sector Estate nato prodal podjetju Hajuti UK Limited, nato pa je šel Sector Estate v stečaj.

Preiskovalno delo na Pod črto omogočate bralci z donacijami. Spremljate naše delo? Že z 12 evri letno nam lahko pomagate pisati pomembne zgodbe: podcrto.si/podpri

Tožilstvo: ni dovolj dokazov o fiktivnosti poslov

Pri FURS so marca 2013 na tožilstvo posredovali tudi ovadbo zoper Roka Furlana in podjetje Sector estate zaradi sumov zatajitve finančne in davčne obveznosti. Vendar pa tožilka Petra Ferdin v po mnenju FURS fiktivnih poslih z zemljišči, s katerimi naj bi se Sector Estate izognil plačilu 860.000 evrov davka na dodano vrednost, ni videla utemeljenega suma za storitev teh kaznivih dejanj.

Odločbo FURS o neplačanih 860.000 evrih davka je na koncu potrdilo tudi upravno sodišče. Tožilka pa je menila, da »ni mogoče utemeljeno zaključiti, da do prodaje in nakupa predmetnih nepremičnin med družbami Sector Estate ter Emafin in Gradis Skupina G dejansko ni prišlo […]« in da je torej dokumentacija o teh poslih lažna. FURS namreč po mnenju tožilke ni predstavil dovolj dokazov, da so bili posli z zemljišči fiktivni. Zato je ovadbo zoper Furlana marca letos zavrgla.

Z vprašanji o zadevi smo se obrnili tudi na Roka Furana, ki nam je odgovoril, da zadeve ne želi komentirati.

Kot smo pisali konec maja, je Rok Furlan trenutno v osebnem stečaju. Državi dolguje 1,25 milijona evrov davka, ki mu ga je Furs domnevno odmeril zaradi neskladij med prijavljenimi prihodki in njegovo dejansko porabo. Furlanu bo ta davek odpisan leta 2019.

Preberite še: Zakaj pišemo o poslih Roka Furlana

PodCrto_Design_Podpri_Cam#4_Banner_960x360_v2_Strap+#+WebButton

Nastanek tega članka ste omogočili bralci z donacijami. Podpri Pod črto

Več o: #Rok Furlan #Sector Estate

Deli zgodbo 0 komentarjev

Objavljeno tudi v: FinanceVeč iz teme: Kriminal

S pomočjo podatkov policije in reportaž s terena analiziramo kriminal v Sloveniji.

76 prispevkov

Vladavina prava: poročilo evropske komisije citira naše ugotovitve o medijih

Poročilo opozarja na neučinkovit kazenski pregon korupcije ter netransparentno lastništvo in financiranje medijev v Sloveniji.

Tema: Kriminal, Mediji
Članek,

Dolg Jureta Jankovića prek Hongkonga plačal hrvaški odvetnik Plišo

Podjetje Big Step iz Hongkonga je leta 2013 plačalo 1,2 milijona evrov dolga Jureta Jankovića. Končni lastnik podjetja je hrvaški …

Tema: Kriminal
Članek,

0 komentarjev

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Zadnje objavljeno