Kazenska ovadba: Rok Furlan naj bi upnike oškodoval za milijone evrov

Furlan je med letoma 2012 in 2014 premoženje prenesel s podjetja Sector Beton na druga podjetja. Upniki, ki jim je Sector Beton dolžan več milijonov evrov, pa so ostali praznih rok.

Betonarna v lasti Projekt betona. Foto: Projekt beton
Betonarna v lasti Projekt betona. Foto: Projekt beton

Podjetje Bauma je bilo eden izmed mnogih podizvajalcev, ki so sodelovali pri gradnji športnega kompleksa Stožice, enega izmed simbolov županovanja ljubljanskega župana Zorana Jankoviča. Toda, kot je razvidno iz dokumentov tožilstva, se zgodba za Baumo ni dobro končala. Nekdanje podjetje Roka Furlana, Sector beton, d. o. o., zaradi neplačanih poslov pri gradnji Stožic Baumi dolguje skoraj 60.000 evrov. Podjetje Bauma ni edini upnik Sector betona.

Po ugotovitvah policistov Sector beton upnikom dolguje več milijonov evrov. Toda, ker je Rok Furlan premoženje Sector Betona pravočasno prenesel na druga podjetja, Sector Beton pa je nato pristal v stečaju, so upniki ostali nepoplačani. Furlana sta dva njegova podizvajalca zaradi teh poslov leta 2015 kazensko ovadila policiji. Policija je nato Furlana lani ovadila tožilstvu, tožilstvo pa mora zdaj sprejeti odločitev, ali bo pregon nadaljevalo.

Sector Beton upnikom dolžan več kot tri milijone evrov

Podjetje Bauma je sodeč po dokumentaciji, ki smo jo od tožilstva pridobili z zahtevo po dostopu do informacij javnega značaja, v letih 2010 in 2011 Sector betonu v najem oddalo cevi za prevoz in črpanje betona na gradbišču Stožice. Vendar Sector beton podjetju Bauma za to delo ni plačal. Zato je Bauma tožila Sector Beton, sodišče pa je odločilo v Baumin prid. Sector Beton je tako Baumi z obrestmi vred dolžan 58.500 evrov.

Bauma pa ni edini nepoplačani upnik Sector betona. Kot so ugotovili policisti, dolguje Sector Beton svojim upnikom več kot tri milijone evrov.

Največji upnik je Salonit Anhovo, kateremu Sector beton dolguje 2,84 milijona evrov. Podjetju Indenal, d. o. o., družba Sector beton dolguje 141.000 evrov. Med upniki Sector betona so še Rokava, d. o. o., (273.000 evrov dolga), Kraški zidar (56.500 evrov) in Marjan Petančič, s. p. (45.000 evrov). Skupaj je torej podjetje Sector beton svojim upnikom dolžno 3,36 milijona evrov.

Vendar se lahko upniki za svoje terjatve obrišejo pod nosom. Furlan je po ugotovitvah policije namreč vse vredno premoženje družbe Sector beton prenesel na druga podjetja. Nato je Sector beton pripojil podjetju Tonus 4, ki je nato pristalo v stečaju.

Umikanje premoženja v nova podjetja

Kako naj bi Furlan po ugotovitvah policije umaknil premoženje pred upniki? Kot je razvidno iz računovodskih izkazov, je imelo podjetje Sector beton še leta 2010 slabih 15 milijonov evrov prihodkov iz poslovanja in slabih 250.000 evrov dobička. Naslednje leto se je prihodek več kot prepolovil, podjetje pa je imelo izgubo.

Po ugotovitvah policije je Rok Furlan kot direktor Sector betona nato med aprilom 2012 in septembrom 2014 posle in zaposlene prenesel z družbe Sector beton na družbo Projekt beton, d. o. o. Furlan je tudi direktor Projekt betona, lastništvo podjetja pa se konča v davčni oazi Delaware, kjer podatki o lastnikih niso dostopni javnosti.

Poleg poslov in zaposlenih je po ugotovitvah policije Furlan s podjetja Sector beton na Projekt beton aprila 2013 prenesel tudi nepremičnino na ljubljanskem Viču v vrednosti 250.000 evrov. Projekt beton za nepremičnino ni plačal, temveč jo je »odkupil« z zaprtjem medsebojnih terjatev med obema podjetjema.

Že aprila 2012 je podjetje Sector beton ustanovilo hčerinsko podjetje Sector betonarne in vanj vložilo nepremičnino v Medvodah v vrednosti 143.000 evrov in avtomobil v vrednosti 2500 evrov. Sector beton je nato za 250.000 evrov podjetje Sector betonarne decembra 2013 prodalo britanski družbi Capital UK Investments. Končni lastniki podjetja niso znani. Po mnenju stečajnega upravitelja gre v tem primeru za fiktivno prodajo, saj ni dokazov o dejanskem plačilu te kupnine podjetju Sector beton.

V letih 2013 in 2014 je Sector Beton terjatve do družb Gradis skupina G in Energoplan v skupni vrednosti 3 milijone evrov odstopil britanski družbi Mayfair International Investments. Končni lastniki tega podjetja prav tako niso znani. Vprašanje je sicer, kolikšna je resnična vrednost teh terjatev, saj sta Gradis in Energoplan danes v stečaju oziroma prisilni poravnavi.

Policija je na podlagi tega prenosa premoženja s Sector betona na druga podjetja ocenila, da je Rok Furlan upnike Sector betona oškodoval za najmanj 3,39 milijona evrov.

Rok Furlan (skrajno levo) na VIP tribuni ob otvoritvi dvorane Stožice. Ob njem takrat še predsednik uprave Salonita Anhovo Jože Funda. Foto: Finance
Rok Furlan (skrajno levo) na VIP tribuni ob otvoritvi dvorane Stožice. Ob njem takrat še predsednik uprave Salonita Anhovo Jože Funda. Foto: Finance

Poslovna dokumentacija podjetja uničena

Po prenosu premoženja na druga podjetja je Furlan leta 2014 Sector beton pripojil leto prej ustanovljenemu podjetju Tonus 4, d. o. o.  Lastnik Tonusa 4 je podjetje Cara Capital S. R. O iz Bratislave, lastništvo Care pa se prav tako izgubi v davčni oazi Delaware. Tonus 4 je šel nato (skupaj s pripojenim podjetjem Sector beton) marca 2015 v stečaj.

Stečajni upravitelj Rok Felicijan Pristovšek je želel od Tonusa 4 pridobiti poslovno dokumentacijo, da bi ugotovil, kaj ima podjetje sploh v lasti. Direktor Tonusa 4, Slovak Peter Svitek, se na pozive stečajnega upravitelja ni odzval. Upravitelj tako ni uspel dobiti poslovne dokumentacije podjetja, zato je tožilstvu podal ovadbo zaradi uničenja poslovnih listin in posledično oškodovanja upnikov. Upravitelj je še ugotovil, da je glede na pooblastilo, dano finančni upravi, računovodsko dokumentacijo za Tonus 4 vodilo podjetje Ter Invest. Vendar so iz Ter Investa upravitelju sporočili, da je pooblastilo ponarejeno.

Zaradi Furlanovih prenosov premoženja na nova podjetja in uničenja listin podjetja Tonus 4 stečajni upravitelj Tonusa 4 Rok Felicijan Pristovšek ocenjuje, da so možnosti za poplačilo upnikov Sector betona praktično nične.

Po kazenski ovadbi sodeč je Rok Furlan posle in premoženje nekdanjega Sector betona prenesel na podjetja Projekt beton, Sector betonarne in Mayfair International investments LTD. Nato je Sector beton pripojil podjetju Tonus 4, slednje pa je nato šlo v stečaj. Upnikom je Sector beton dolžan več milijonov evrov.
Po kazenski ovadbi sodeč je Rok Furlan posle in premoženje nekdanjega Sector betona prenesel na podjetja Projekt beton, Sector betonarne in Mayfair International investments LTD. Nato je Sector beton pripojil podjetju Tonus 4, slednje pa je nato šlo v stečaj. Upnikom je Sector beton dolžan več milijonov evrov.

Preiskovalne zgodbe na Pod črto omogočate bralci z donacijami. Spremljate naše delo? Že z 12 evri letno nam lahko pomagate pisati pomembne zgodbe: podcrto.si/podpri

Tožilstvo eno ovadbo že zavrglo

Podjetje Bauma je Roka Furlana zaradi suma oškodovanja upnikov ovadilo januarja 2015. Policisti so zadevo preiskali in decembra 2016 podali kazensko ovadbo na tožilstvo. Od takrat zadeva čaka na odločitev tožilstva, ali bo pregon proti Furlanu nadaljevalo.

Je pa tožilstvo novembra lani že zavrglo kazensko ovadbo Marjana Petančiča. Petančiču je Sector beton za njegovo delo s tovornim vozilom hruško dolžan 45.000 evrov. Petančičeve terjatve do Sector betona je pravnomočno priznalo tudi sodišče.

Petančič je Furlana in Sector beton avgusta 2015 ovadil zaradi poslovne goljufije. V letu 2009 je po trditvah Petančiča Sector beton prenehal plačevati račune za opravljene storitve. Furlan naj bi Petančiču obljubljal, da bodo računi poravnani. Toda, ker Furlan računov nato ni poravnal, je Petančič dolg želel izterjati prek sodišča. Sodišče je 1. julija 2014 odločilo v Petančičev prid. Nato pa je 15 dni pozneje Furlan Sector beton pripojil podjetju Tonus 4, ki je pozneje končalo v stečaju. Po mnenju policije je Furlan pripojitev opravil, da bi se izognil plačilu obveznosti do Petančiča.

Novembra 2016 je tožilka Nevena Vukčević ovadbo zavrgla. Ocenila je, da ni dovolj dokazov za sum poslovne goljufije, saj Petančič po njenem mnenju ne more izkazati, kdaj in na kakšen način ga je Furlan preslepil in kdaj ga je Petančič ustno opominjal na plačilo obveznosti.

Rok Furlan ovadb proti njemu ni želel komentirati.

Kot smo pisali konec maja, je Rok Furlan trenutno v osebnem stečaju. Državi dolguje 1,25 milijona evrov davka, ki mu ga je Furs domnevno odmeril zaradi neskladij med prijavljenimi prihodki in njegovo dejansko porabo. Furlanu bo ta davek odpisan leta 2019.

Preberite še: Zakaj pišemo o poslih Roka Furlana

PodCrto_Design_Podpri_Cam#4_Banner_960x360_v2_Strap+#+WebButton

Nastanek tega članka ste omogočili bralci z donacijami. Podpri Pod črto

Več o: #projekt beton #Rok Furlan #Sector beton #Tonus 4

Deli zgodbo 3 komentarji

Objavljeno tudi v: FinanceVeč iz teme: Kriminal

S pomočjo podatkov policije in reportaž s terena analiziramo kriminal v Sloveniji.

76 prispevkov

Vladavina prava: poročilo evropske komisije citira naše ugotovitve o medijih

Poročilo opozarja na neučinkovit kazenski pregon korupcije ter netransparentno lastništvo in financiranje medijev v Sloveniji.

Tema: Kriminal, Mediji
Članek,

Dolg Jureta Jankovića prek Hongkonga plačal hrvaški odvetnik Plišo

Podjetje Big Step iz Hongkonga je leta 2013 plačalo 1,2 milijona evrov dolga Jureta Jankovića. Končni lastnik podjetja je hrvaški …

Tema: Kriminal
Članek,

3 komentarji

5-RA 28. 6. 2017, 18.08

Ali na zahtevo tožilstva ni mogoče pridobiti podatkov iz davčne oaze Delaware? Ima tožilstvo sploh usposobljene ljudi, ki se spoznajo na te zavozlane sheme lastništva, da bi bili sposobni odmotati te klopčiče?

Ivan 11. 8. 2017, 09.03

Kaj takšnega še siciljanski mafijozi ne zmorejo.

Podčrtnik11 22. 9. 2017, 15.23

Doniram 23€ za sijajno raziskovalno delo. Finančne mahinacije tega tipa so mi sicer težko razumljive, ampak mi je zanimivo, da ste izvedeli celo, da je bilo materinsko podjetje sparkirano v Delaware, čeprav je to davčna oaza in so od tam podatki nedostopni širši javnosti. Slučajno sem po naklučju tam magistriral...

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Zadnje objavljeno