Jesen na Pod črto: Plinske omrežnine in socialna aktivacija

Oktobra in novembra smo preiskali, zakaj nekatere občine za plinsko omrežje plačujejo bistveno več kot druge in kako uspešno država pomaga dolgotrajno brezposelnim. Pričeli smo s kampanjo zbiranja donacij za leto 2019.

»In vendar se premika!« bi lahko vzkliknili ob novici, da se bosta konec novembra in v začetku decembra le začeli dve sojenji proti ljubljanskemu županu Zoranu Jankoviću.

S spornimi praksami Zorana Jankovića se pri Pod črto ukvarjamo že od avgusta lani, ko smo objavili povzetke nekaterih kazenskih ovadb policije proti njemu in njegovima sinovoma, ki smo jih po zakonu o dostopu do informacij javnega značaja pridobili od tožilstva. Ovadbe razkrivajo utemeljene sume gospodarskih in korupcijskih kaznivih dejanj – našemu pravosodju pa spopadanje s takšnimi kaznivimi dejanji povzroča precejšnje težave. Naznanila nekaterih sumov kaznivih dejanj je v Jankovićevem primeru policija dobila že leta 2010. Prva sojenja pa se torej začenjajo konec leta 2018.

Primeri sumov kaznivih dejanj, ki smo jih podrobneje opisali na Pod črto, medtem še niso prišli do glavne obravnave na sodišču. Začetek dveh sojenj Jankoviću tako predstavlja, ne ravno korak, morda obrat v pravno smer. Korakati pa bo treba šele začeti.

Sodni postopki proti bogatim in vplivnim namreč v Sloveniji še vedno potekajo nerazumno počasi. Mnogo izmed njih zato zaradi napak v postopkih ali zastaranja nikoli ne pripeljejo do epiloga. In to je nekaj, kar moramo spremeniti.

Kako poskušamo dolgotrajno brezposelnim najti delo

Število oseb, ki so brezposelne štiri leta ali več, v Sloveniji narašča. Takšne osebe pogosto potrebujejo več pomoči, da se ponovno vključijo na trg dela. S tem namenom je država zasnovala posebne programe socialne aktivacije. Prvi sklop programov se je pravkar končal; rezultati pa niso preveč dobri. Zakaj ne in kaj je treba v programih popraviti, preberite v prispevku Socialna aktivacija: vključevanje ali izkoriščanje dolgotrajno brezposelnih.

Zakaj se pri Pod črto ukvarjamo s programi socialne aktivacije pa si preberite v mnenjskem tekstu Nova tema: kako poskušamo dolgotrajno brezposelnim najti delo.

Razlike v cenah plinskih omrežnin

V Ljubljani povprečno gospodinjstvo za plinsko omrežnino mesečno plača 22 evrov. V Celju le 15 evrov, v Murski Soboti kar 30 evrov. Razlog za razlike v ceni med drugim tudi sporno grupiranje občin pri izračunu omrežnin. Več o tem si lahko preberete v članku Zakaj v nekaterih občinah plačujete višje plinske omrežnine kot v drugih.

Županske volitve

V Ljubljani je kandidiral (in bil ponovno izvoljen) župan, obremenjen s sumi več kaznivih dejanj. V Mariboru je več kot 40 odstotkov glasov dobil kandidat, za katerega je vrhovno sodišče ugotovilo, da je deloval nezakonito s tem, da je prijateljici mimo razpisa uredil službo v občinskem podjetju. Zakaj precejšen del volivcev v Sloveniji voli moralno sporne kandidate? Odgovor na to smo iskali v tekstu Primera Janković in Kangler: zakaj volimo moralno sporne kandidate.

Segrevanje ozračja

Septembra smo pri Pod črto objavili rezultate preiskave o segrevanju evropskih mest mednarodnega konzorcija novinarjev EDJnet, v katerem smo sodelovali. V raziskavi smo analizirali več kot 100 milijinov posamičnih meteoroloških podatkov za zadnjih 117 let. Po tej preiskavi je Ljubljana med evropskimi mesti, ki se segrevajo najhitreje.

Kakšne posledice to prinaša za Slovenijo in njene prebivalce. To si lahko preberete v intervjuju z Mojco Dolinar, strokovnjakijno z Agencije RS za okolje Mojca Dolinar, ARSO: V prihodnosti bo v Sloveniji več suš in poplav

Objavili smo tudi podatkovno zbirko segrevanja evropskih mest. Podatke tako dajemo na voljo javnosti.

Pod črto priporoča v branje

Tudi novembra smo vam pripravili Pod črto izbor najboljših člankov z vsega sveta. Vabljeni k branju!

Podprite delovanje Pod črto v 2018 – ker je pomembno

Brez vaše podpore poglobljeno preiskovanje zapletenih tem, ki se osredotočajo na aktualne probleme in slovenski prostor, ne bi bilo mogoče. Prav tako nam z vašo podporo sporočate, da je vredno vztrajati – kljub preprekam in pritiskom.

Ne moremo čakati, da se bo pomembnih vprašanj – podnebnih sprememb, dostopa do osnovnih dobrin, zaščite najranljivejših posameznikov v naši družbi, dostopa do zdravstvene oskrbe, socialne zaščite in transparentnega delovanja demokratičnega sistema – namesto nas lotil nekdo drug.

V naslednjem letu se nameravamo pri Pod črto osredotočiti na iskanje najboljših načinov, kako naše novinarsko delo čim bolj učinkovito usmeriti v konkretne spremembe na bolje na omenjenih področjih. In zato potrebujemo vašo podporo.

Kampanja #PodpriPodCrto2019: Metod Blejec (oblikovanje), Una Rebič (ilustracija), Taja Topolovec (kreativa)

Finančno poročilo

Poročilo za oktober

Donacije bralcev: 509 EUR

Donacije podjetij: 5100 EUR

Stroški dela: 8278,5 EUR

Provizije, davek, administracija in ostalo: 486,99 EUR

Poročilo za november

Donacije bralcev: 1490

Donacije podjetij: 100 EUR

Stroški dela: 7115 EUR

Provizije, davek, administracija in ostalo: 569,68 EUR

Nastanek tega članka ste omogočili bralci z donacijami. Podpri Pod črto

Več o: #janković #mesečno poročilo #Plinske omrežnine #Socialna aktivacija #tožilstvo

Deli zgodbo 0 komentarjevVeč iz teme: Mesečna poročila

V zameno za vašo podporo smo se zavezali k transparentnosti našega delovanja. Zato vas mesečno obveščamo o našem delu, novih zgodbah, razvoju zgodb in poslovanju medija Pod črto.

90 prispevkov

November in december na Pod črto: Štiri nove teme in začetek kampanje #PodpriPodČrto

Hvala vsem, ki ste bili v preteklem letu z nami. Za vas smo pripravili pregled, kaj vse smo objavili z …

Tema: Mesečna poročila
Sporočilo uredništva,

Jesen na Pod črto: Šest let Pod črto podkasta, nova tema o onesnaženosti zraka in širitev ekipe

Septembra in oktobra smo pripravljali novo okoljsko temo, praznovali obletnice, šli na mednarodno konferenco in razširili ekipo.

Tema: Mesečna poročila
Sporočilo uredništva,

0 komentarjev

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Zadnje objavljeno