Sodišče: Zoran Janković v začetku decembra na zatožno klop

Po letih preiskovanja se bo začelo sojenje v dveh zadevah, v katerih je obtožen Janković. Sojenje v zadevi Stožice se bo začelo v začetku decembra. Datum pričetka sojenja v zadevi Gratel pa bo znan v roku meseca dni.

Zoran Janković. Foto: Aleš Beno/Finance

Popravek (17. 10. 2018): V članku je bilo prvotno zapisano, da se bo sojenje Zoranu Jankoviću v zadevi Gratel pričelo v roku meseca dni. Vendar ta informacija ni točna. V roku meseca dni bo namreč sodnica izdala odredbo, v kateri bo nato določen datum pričetka obravnave. Do napačnega navajanja dejstev v članku je prišlo, ker so nam s sodišča poslali napačne informacije. V odgovoru na naše vprašanje, kdaj se bo pričelo sojenje v zadevi Gratel, so v elektronskem odgovoru najprej napisali, da je začetek glavne obravnave predviden v roku meseca dni. Po objavi članka pa so nam sporočili, da so se v odgovoru zmotili in da bo v roku meseca dni izdana odredba za določitev datumov glavne obravnave v zadevi.

Ljubljanski župan Zoran Janković bo že v nekaj tednih stopil pred sodnike okrožnega sodišča v Ljubljani, so nam danes sporočili z oddelka za odnose z javnostmi tega sodišča. S sodišča so nam namreč odgovorili, da se bo sojenje zaradi suma več kaznivih dejanj v zvezi s pridobivanjem evropskih sredstev in bančnih posojil pri gradnji Stožic začelo tik po lokalnih volitvah. Predobravnavni narok je namreč razpisan za 5. december.

Prvi krog županskih volitev bo namreč potekal 18. novembra, morebitni drugi krog pa štirinajst dni pozneje, torej 2. decembra. Na volitvah za ljubljanskega župana ponovno kandidira tudi Janković.

V drugi zadevi, kjer je obtožnica proti Jankoviću že pravnomočna – zadevi Gratel – pa bo sodnica v roku meseca dni izdala odredbo o določitvi datumov glavne obravnave. Točen datum pričetka sojenja tu tako še ni znan.

V zadevi Gratel tožilstvo Jankovića obtožuje sprejemanja podkupnine. Janković naj bi namreč že leta 2007 od podjetja Gratel zahteval 500.000 evrov donacije za Ljubljanski grad v zameno za dovoljenje za prekop javnih površin pri gradnji kabelskega omrežja. Obtožnica je v tej zadevi sicer postala pravnomočna že v začetku februarja – torej že pred več kot osmimi meseci. Sodišče smo vprašali, zakaj je bo med pravnomočnostjo obtožnice in pričetkom sojenja minilo slabo leto dni. A nam na to vprašanje s sodišča niso odgovorili. (Naknadno so nam na sodišču pojasnili, da zadeva še ni prišla na vrsto za sojenje).

V zadevi pridobivanja evropskih sredstev in bančnih posojil za Stožice pa tožilstvo Jankoviću in še osmim soobtoženim očita podpis sporne pogodbe v višini 1,8 milijona evrov za domnevno fiktiven najem parkirišč v Stožicah. S pomočjo te pogodbe je graditelj Stožic, podjetje Grep, leta 2010 lahko najelo 50-milijonsko posojilo pri banki NLB in pridobilo 9,4 milijona evrov evropskih sredstev za projekt. Spomnimo, projekt Stožice je na koncu v slovenske banke izvrtal 130 milijonov evrov veliko luknjo, ki smo jo pokrili davkoplačevalci.

V tej zadevi je sodišče postopalo precej hitreje kot v zadevi Gratel. Obtožnica v primeru Stožic je namreč postala pravnomočna sredi septembra letos. Sojenje pa se bo, kot rečeno, pričelo 5. decembra. Hišne preiskave v tem primeru je policija sicer izvedla že leta 2012.

Počasni postopki proti Jankoviću

Oba postopka sta simbol počasnega dela policije, tožilstva in sodišč v primeru Zorana Jankovića in ostalih oseb z denarjem in vplivom v družbi. Kot rečeno so bila kazniva dejanja v obeh zadevah storjena že leta 2007 oziroma leta 2010. Sojenje pa se bo pričelo enajst oziroma osem let pozneje.

Pri Pod črto smo lani in letos razkrili vsebino še petih ovadb proti Jankoviću in njunima sinovoma. V tako imenovani zadevi Farmacevtka je zaradi počasnega dela policije in tožilstva zadeva na sodišču padla. Ostale štiri zadeve pa še niso prišle do glavne obravnave na sodišču – pa čeprav naj bi bila nekatera kazniva dejanja v teh ovadbah storjena že leta 2006.

Zakaj postopki proti bogatim in vplivnim potekajo tako počasi? To smo pri Pod črto analizirali že lani decembra. Med glavnimi razlogi so nerazumno počasno delo policije in tožilstva ter zastarele sodne preiskave, ki lahko kazenski postopek podaljšajo tudi za več let. Ministrstvo za pravosodje je pod vodstvom Gorana Klemenčiča lani predlagalo spremembe zakonodaje, ki bi pohitrile takšne kazenske postopke. A zakona poslanci nato niso podprli.

Nastanek tega članka ste omogočili bralci z donacijami. Podpri Pod črto

Več o: #Zoran Janković

Deli zgodbo 0 komentarjevVeč iz teme: Nezakonito poslovanje občin

Več deset slovenskih županov je samim sebi, sorodnikom in občinskim svetnikom nezakonito dajalo občinske posle. Razkrivamo, kdo so ti župani.

21 prispevkov

Zatiskanje oči častnih meščanov pred spornimi posli župana Jankovića

Častni meščani Ljubljane so sredi januarja v javnem pismu izrazili ogorčenje nad stalnimi napadi na Zorana Jankovića. Obenem si zatiskajo …

Tema: Kriminal, Nezakonito poslovanje občin
Mnenje,

Povzetek preiskave: kako župani zlorabljajo občinska glasila

V prvem prispevku smo analizirali občinska glasila: medije, ki jih lahko župani brez posledic uporabljajo za politično propagando. Za kar …

Tema: Mediji, Nezakonito poslovanje občin
Članek,

0 komentarjev

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Zadnje objavljeno