Pod črto priporoča v branje: novinarske zgodbe s celega sveta

Mesec je naokrog in za vas smo spet zbrali nekaj bralnih predlogov iz različnih tujih medijev, ki jih spremljamo na Pod črto.

Isabella Stewart Gardner Museum (Foto: Wikimedia Commons)

Kaj smo pri Pod črto brali in poslušali v preteklem mesecu? Za vas smo pripravili izbor zanimivih zgodb novinarskih kolegov iz tujih medijev. Kakovostni preiskovalni in podatkovni članki, pa še kakšna zgodba, ki sicer ne pade v to skupino, a nam je bila vseeno všeč. Od kolumbijskih gverilcev do panevropskih davčnih utaj, od izginulih slikarskih mojstrovin do podnebnih sprememb. Preberite:

  • Podkasti, podkasti, podkasti… Med našimi priporočili se je zadnjič znašla nova sezona ameriškega podkasta Serial, ki se ukvarja s primeri na čisto običajnem sodišču v ameriškem Clevalandu. Tokrat vam v poslušanje priporočamo podkast o zadevi, ki očitno še dolgo, morda celo nikdar, ne bo prišla pred sodišča. Leta 1990 je iz Isabella Stewart Gardner muzeja v Bostonu izginilo trinajst umetnin v skupni vrednosti približno pol milijarde ameriških dolarjev. Gre za največjo tatvino umetnin v zgodovini. Po skoraj tridesetih letih in kljub desetim milijonom razpisane nagrade za informacije o tatvini še vedno ni ne duha ne sluha o storilcih ali izginulih delih. WBUR in Boston Globe ugotavljata, zakaj.

 

  • Za morda najbolj neposrečenim naslovom preiskovalnih zgodb vseh časov, #CumExFiles, se skriva prevara milijardnih razsežnosti. V skrbno orkestrirani goljufiji, ki so jo deset mesecev preiskovali novinarji iz devetnajstih uredništev, je iz žepov evropskih davkoplačevalcev izginilo okrog petinpetdeset milijard evrov. Celotna preiskava in zgodba, ki jo je vodila nemška neprofitna organizacija Correctiv, je dostopna na uradni strani, poglejte pa si tudi kratek video napovednik.

 

  • Oktobra 2017 je svet pretresla novica o smrti malteške novinarke Daphne Caruana Galizia, ki je umrla v eksploziji bombe. Po njeni smrti je petinštirideset novinarjev iz osemnajstih evropskih organizacij naprej razvijalo njena razkritja o malteškem podzemlju. Preverite, kaj so ugotovili v okviru projekta Forbidden Stories – eno leto po tragičnem dogodku.

 

  • Pri Pod črto smo v sodelovanju z združenjem European Data Journalism Network (EDJNet) pred kratkim objavili obsežno zgodbo o segrevanju evropskih mest. Kakšni so scenariji, ko se povišanim temperaturam v prihodnosti pridruži še visoka stopnja vlage? Nič kaj obetavni,  za New York Times pravijo Ethan Coffel, Radley Horton in Colin Raymond, znanstveniki z Dartmouth Collage in Columbia University.

 

  • Kolumbijsko gverilsko gibanje Fuerzas Armadas Revolucionarias de Colombia, na kratko FARC, se je po več kot petdesetih letih uradno razorožilo leta 2017. Uspešna vrnitev (para)vojakov in (para)vojakinj v civilno življenje je eden od bolj žgočih problemov, s katerim se družbe soočajo po vseh oboroženih konfliktih. Kolumbijski gverilci so se odločili, da bodo podjetno izkoristili svoje poznavanje džungle in vas vabijo na obisk – kot turistični vodiči.

 

  • Facebook že vse od svoje ustanovitve obljublja boljši, bolj odprt in bolj povezan svet. Številne s Facebookom povezane afere, kraje in zlorabe osebnih podatkov in načrtno širjenje lažnih novic pa sprožajo vprašanje, če ne podcenjujemo tudi njegovega škodljivega vpliva. V čisto svežem dokumentarcu odgovarja Frontline.

 

 

Nastanek tega članka ste omogočili bralci z donacijami. Podpri Pod črto

Več o: #Pod črto priporoča

Deli zgodbo 0 komentarjev