Učinki našega dela: finančno ministrstvo zaostruje nadzor nad slabo banko

Finančno ministrstvo bo tudi zaradi razkritij o izogibanju določil Lahovnikovega zakona bolj nadzoralo delovanje slabe banke. Slednja bo morala ministrtvu pošiljati več podatkov o svojem delu.

SlabaBanka3

Družba za upravljanje terjatev bank (DUTB), oziroma slaba banka, bo morala po novem finančnemu ministrstvu vsak mesec poročati o spremembah v pogodbah vodilnih v DUTB in upoštevanju določil Lahovnikovega zakona v podjetjih, ki so v večinski lasti DUTB oziroma države. DUTB bo morala ministrstvu poročati tudi o poslih prodaje terjatev, ki so jih slovenske banke prenesle na DUTB.

Te obveze so zapisane v smernicah, ki jih je 7. decembra sprejela vlada. Kot pojasnjujejo na ministrstvu, bodo v prihodnosti več informacij o delu DUTB zahtevali tudi zaradi medijskega poročanja o plačah menedžerjev v odvisnih družbah DUTB.

Spomnimo, na podcrto.si smo oktobra razkrili dogovarjanja direktorjev slabe banke o tem, kako bi obšli omejitve Lahovnikovega zakona pri plačah menedžerjev v podjetjih v lasti DUTB. Predsednik upravnega odbora slabe banke, Marko Simoneti, je lani predlagal, da bi menedžerjem hkrati dali plačo na DUTB in družbi v lasti slabe banke. S tem bi lahko presegli omejitve Lahovnikovega zakona. Te določajo, da lahko menedžer v državnem podjetju dobi plačo, ki je do petkrat višja od povprečne plače v podjetju. Kot smo še razkrili na podcrto.si, so Lahovnikov zakon na DUTB obšli vsaj dvakrat: v primeru direktorjev Cimosa in nekdanjega zaposlenega na DUTB, projektnega menedžerja Janneja Harjunpää.

Zaradi teh razkritij bo morala DUTB ministrstvu za finance vsake tri mesece poslati informacijo o petih najvišjih mesečnih izplačilih prejemkov za zaposlene projektne menedžerje in kakšno delo so ti menedžerji opravili za to plačilo. Prav tako mora DUTB ministrstvu mesečno poročati o upoštevanju določil Lahovnikovega zakona v podjetjih v njeni lasti.

Naše delo ima učinke. A zanje potrebujemo vašo pomoč. Zgodbe na Pod črto nastajajo s pomočjo vaših donacij. Želim podpreti Pod črto.

Na podcrto.si smo oktobra pisali tudi o spornih prodajah terjatev DUTB investitorjem in plačilom zunanjih svetovalcev. DUTB je terjatve do holdinga ACH ameriški investicijski banki Bank of America Merrill Lynch (BAMLI) domnevno prodala pod ceno, s čimer je BAMLI menda zaslužila več milijonov evrov. Obenem smo razkrili skrbi vodilnih na DUTB ob novi reviziji, ki jo v slabi banki pravkar izvaja računsko sodišče. Na DUTB v primeru najema nekaterih zunanjih svetovalcev niso natančno beležili, katere storitve so ti svetovalci opravili za slabo banko.

DUTB bo morala, domnevno tudi zaradi naših razkritij, ministrstvu zdaj vsake tri mesece posredovati seznam desetih največjih izplačil zunanjim izvajalcem in pogodbenim partnerjem z informacijo o višini izplačil in opisu del, ki jih je izvajalec opravil za DUTB. Obenem bo morala ministrstvu posredovati informacije o najetih finančnih svetovalcih. Prav tako bo morala DUTB četrtletno poročati o na novo pridobljenih terjatvah do drugih podjetij in dati podatke o prodaji terjatev – vključno z doseženo ceno pri prodaji posameznih terjatev.

Na podlagi naših razkritij je sicer konec oktobra odstopil takratni predsednik upravnega odbora DUTB, Marko Simoneti.

PodCrto_Design_Podpri_Cam#4_Banner_960x360_Strap # WebButton

Nastanek tega članka ste omogočili bralci z donacijami. Podpri Pod črto

Več o: #DUTB #slaba banka

Deli zgodbo 0 komentarjevVeč iz teme: Banke

Preiskujemo nepravilnosti in neetičnosti v poslovanju slovenskih bank.

25 prispevkov

Slaba banka: Prodajo Eco hotela Bohinj preiskuje tudi policija

Policija vodi predkazenski postopek v primeru prodaje terjatev do podjetja MPM Engineering, nekdanjega lastnika Eco hotela Bohinj. Ta teden smo …

Tema: Banke
Članek,

Skrivnostni kupec bohinjskega hotela: goljuf ali žrtev ruskega oligarha?

Lastnik Eco Hotela Bohinj je prek slabe banke postal dvaindvajsetletni sin nekdanjega podpredsednika ruskega naftnega giganta Rosneft, osumljenega večmilijonskih goljufij …

Tema: Banke
Članek,

0 komentarjev

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Zadnje objavljeno