Tri stvari ob tretji obletnici Pod črto

Leta 2014 je šestdeset bralcev verjelo, da je v Sloveniji mogoče vzpostaviti neodvisen in neprofiten medij, kot je Pod črto. Zato smo ga nekaj mesecev kasneje uradno ustanovili.

Foto: Metod Blejec

Septembra so minila tri leta od uradne ustanovitve Pod črto. Nekateri izmed vas se naših začetkov dobro spomnite, saj ste bili med tistimi šestdesetimi bralci, ki ste bili z donacijo pripravljeni podpreti naše delo, še preden smo imeli registriran zavod, medij ali transakcijski račun, na katerega bi bilo mogoče donacije sploh nakazati.

Na začetku poletja 2014 smo na naši prvi verziji podcrto.si strani objavili, da želimo ustanoviti samostojen medij, v katerem bomo objavljali poglobljene in analitične članke, v kateri se bomo osredotočali na kompleksne probleme, s katerimi se soočamo kot posamezniki in družba. Vendar smo pri tem potrebovali vašo podporo,  saj smo vsem želeli zagotoviti brezplačen dostop do vsebin brez reklam. Prosili smo vas, da nam na naš elektronski naslov sporočite, če bi bili pripravljeni podpreti naš projekt z donacijo in v kakšni višini.

Oglasilo se vas je šestdeset. Obljubili ste nam približno 2000 evrov donacij. S podjetji, ki so bila z donacijo pripravljena podpreti zagon projekta, smo skupno zbrali 15.000 evrov obljubljenih donacij, kar nam je omogočilo zagon projekta in poskusno delovanje prvih šest mesecev. Ustanovili smo zavod, registrirali medij, postavili prvo uradno verzijo spletne strani. To je bil začetek razvoja Pod črto v samostojen medij in pred sabo smo imeli omejeno število mesecev, da vam pokažemo, kakšne članke želimo in smo sposobni pisati, zakaj so naša razkritja pomembna in kakšne spremembe povzročajo.

Ustanovitelj in odgovorni urednik portala Pod crto Anze Voh Bostic ter soustanoviteljica in direktorica zavoda Taja Topolovec. Foto: Tamino Petelišnek / STA

Gledano nazaj, se takrat marsikaj od tega, kar smo z vašo podporo dosegli v prvih treh letih, ni zdelo mogoče.

V prvih treh letih smo vzpostavili ekipo, osnovno delovanje medija in redno vsebinsko produkcijo na širokem naboru tem. Pridobili smo redne bralce in donatorje, naša razkritja pa so pričeli redno povzemati ostali slovenski mediji.

Za svoje delo smo v prvih treh letih prejeli tudi več nagrad in priznanj. Lansko leto smo v uredništvu podcrto.si prejeli nagrado informacijske pooblaščenke Ambasador transparentnosti, naša novinarka Tanja Pirnat pa je prejela nagrado za debitantko leta, ki jo podeljuje Društvo novinarjev Slovenije. Pod črto so kot edini medij, ki v Sloveniji ohranja preiskovalno novinarstvo, prepoznali pri fundaciji Nieman ameriške univerze Harvard. Preiskovalno delo Anžeta Voh Boštica je s štipendijo podprla fundacija Open Society, medtem kot je Taja Topolovec prejela t. i. flash grant fundacije Shuttleworth za svoje delo na področju razvoja novih medijskih modelov.

Na podcrto.si smo objavili že več kot petsto posamičnih zgodb. Med pomembnejše zgodbe prvih treh let v uredništvo podcrto.si štejemo naša razkritja o komunikacijskem sistemu Tetra, primeru Ornig, delovanju slabe banke,  spornih poslih družine Janković, obširno temo o revščini v Sloveniji  in raziskavo o kakovosti v slovenskem zdravstvu. Ob tem, da naše zgodbe dosežejo svoje bralce, pa je za nas še vedno pomembno predvsem to, da imajo naša razkritja učinek in vodijo v spremembe na bolje. To je namreč tisto, kar nas pri našem delu žene naprej. Zato smo posebno ponosni, da se seznam učinkov našega dela daljša.

V zadnjem letu in pol smo pričeli graditi prepoznavnost projekta tudi v tujini. Postali smo člani Evropske mreže za podatkovno novinarstvo  in Globalne mreže za preiskovalno novinarstvo. Zgodbe, ki so nastale v našem najnovejšem sodelovanju s skupino preiskovalnih novinarjev Investigate Europe pa lahko pravkar berete v novi seriji o evropskem prekariatu Dirka proti dnu.

Vse to ne bi bilo mogoče brez podpore vas, bralcev, in donatorjev.

Ob tretji obletnici: nov član ekipe, nov produkt in vprašanje za vas

Pod črto se je začel kot projekt dveh soustanoviteljev, Anžeta Voh Boštica, odgovornega urednika, in Taje Topolovec, direktorice. Letos septembra pa smo osrednjo ekipo Pod črto povečali še za enega člana. Pod črto sedaj sestavljamo Anže Voh Boštic, Taja Topolovec, Tanja Pirnat, Rok Grča in Lenart J. Kučić. Z nami redno sodelujejo tudi drugi novinarji, podatkovni analitiki, ilustratorji, fotografi in lektorji, katerih delo lahko zadnja tri leta spremljate na podcrto.si.

Ekipa Pod črto: Rok Grča, Anže Voh Boštic, Tanja Pirnat, Lenart J. Kučić in Taja Topolovec. Fotografija: arhiv uredništva

Z razširitvijo ekipe smo ob tretji obletnici za vas pripravili tudi novo vsebino, o kateri smo razmišljali že nekaj časa –  Pod črto podkast. V podkast epizodah se bomo ob pregledu novih tem na podcrto.si osredotočili na ozadja zgodb, ki jih v same članke ne moremo vključiti. Z novo vsebino vam želimo torej v pogovorni obliki predstaviti naše najpomembnejše teme in ozadja njihovega nastanka, prav tako pa bolj neposredno predstaviti ekipo, ki ustvarja projekt. Prvi epizodi z naslovom Poletje z dvema županoma že lahko prisluhnete.

Lahko vam obljubimo, da se bomo tudi v prihodnje trudili za vas pripravljati poglobljene zgodbe in brskali za pomembnimi razkritji. Ob tem pa bi od vas ob tej posebni priložnosti želeli slišati tudi vaše mnenje o našem delu. Katere zgodbe in razkritja, ki smo jih objavili v prvih treh letih, so bila za vas najpomembnejša in zakaj? Je imelo katero izmed dosedanjih razkritij neposreden vpliv na vaše življenje?

Veseli bomo vaših odzivov in mnenj v komentarjih pod člankom.

Nastanek tega članka ste omogočili bralci z donacijami. Podpri Pod črto

Deli zgodbo 2 komentarjaVeč iz teme: O Pod črto

Kaj, kako in zakaj delamo na Pod črto.

51 prispevkov

Marec in april na Pod črto: Prvi Teden preiskovalnega novinarstva, začetek praznovanja 10. obletnice in nove preiskave

Izvedli smo prvi Teden preiskovalnega novinarstva in tako otvorili praznovanje 10. obletnice Pod črto, pripravljali nove preiskave in gostovali v …

Tema: Mesečna poročila, O Pod črto
Sporočilo uredništva,

Pregled leta 2023: Kaj vse smo preiskali z vašo pomočjo?

Pet novih tem, sodelovanje pri mednarodnih preiskavah in nova sistemska sprememba na bolje.

Tema: O Pod črto
Sporočilo uredništva,

2 komentarja

Gregor Cuzak 7. 10. 2017, 11.54

Pod črto je odličen odgovor na dogajanje v družbi in medijih v teh časih, ko klasični vzorci razpadajo. Nastajajo nove oblike, tako v novinarstvu, poslovanju in družbi. Najbolj me veseli, da je Pod črto kljub majhnosti pogumen, drzen in prodoren.

Taja Topolovec 8. 10. 2017, 11.03

Hvala za odziv :)

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Zadnje objavljeno