Univerza Harvard: Pod črto pri življenju ohranja preiskovalno novinarstvo v Sloveniji

Ena najprestižnejših novinarskih inštitucij na svetu, Fundacija Nieman ameriške univerze Harvard, je Pod črto izpostavila kot enega redkih medijev, ki se na Balkanu še ukvarjajo s preiskovalnim novinarstvom.

nieman

Pištaljka, Južne vesti v Srbiji, Center za preiskovalno novinarstvo v Bosni in Hercegovini; Vjetrenjača na Hrvaškem; in Pod črto v Sloveniji. To so po mnenju fundacije Nieman mediji, ki na Balkanu pri življenju ohranjajo preiskovalno novinarstvo.

Fundacija Nieman je glavna inštitucija za novinarstvo univerze Harvard, ki redno zaseda prva mesta najrazličnejših lestvic kakovosti svetovnih univerz. Fundacija se primarno ukvarja z enoletnim programom izobraževanja novinarjev, ki že opravljajo ta poklic. Skupno so vsi udeleženci programa dobili 101 Pulitzerjevo nagrado – najprestižnejšo nagrado za novinarsko delo v ZDA in tudi v svetu.

Kot opisuje Vladimir Radomirović v članku za zadnjo izdajo publikacije Nieman Reports, katere cilj je promocija inovativnih pristopov k novinarskemu ustvarjanju, je preiskovalno novinarstvo na Balkanu na udaru. Zaradi povezanosti medijev s političnimi akterji kritični novinarji izgubljajo delo v uveljavljenih medijih, zato so prisiljeni ustvariti svoje lastne spletne portale za objavo razkritij korupcije in ostalih prispevkov, ki so kritični do oblasti.

Kot primer tega izpostavlja tudi projekt Pod črto, predvsem zaradi dela na področju razkrivanja korupcije oziroma podkupovanja javnih uslužbencev. Na portalu podcrto.si smo do zdaj med drugim v več člankih razkrili nezakonito poslovanje več deset slovenskih županov in javne uslužbence, ki so svojo funkcijo izrabili za dosego zasebnih koristi.

Članek opisuje tudi splošno stanje kritičnega novinarstva na Balkanu. Vabljeni k branju!

Pod črto deluje s podporo bralcev. Podprite naše delo z donacijo.

Nastanek tega članka ste omogočili bralci z donacijami. Podpri Pod črto

Deli zgodbo 0 komentarjevVeč iz teme: Splošno

80 prispevkov

Fini delci v zraku: V Sloveniji bomo morali onesnaženost znižati za dve tretjini

Onesnaženje s finimi delci povzroča prezgodnja rojstva, bolezni in v Sloveniji več kot 800 preprečljivih smrti letno.

Tema: Okolje, Splošno
Članek,

Floods in Slovenia: How to help those affected

How you can help those affected by the current flooding in Slovenia. (Latest update: 15 August 2023, 10:30) …

Tema: Splošno
Article,

0 komentarjev

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Zadnje objavljeno