Delo ustanovitelja projekta Pod črto podprla fundacija Open Society

Anžeta Voha Boštica, ustanovitelja Zavoda Pod črto in odgovornega urednika podcrto.si, je s štipendijo v skupni vrednosti 40.000 dolarjev podprla ena izmed najbolj znanih svetovnih fundacij.

PodCrtoHeaderPin

Štipendijo v okviru programa fundacije, imenovanega Effective Activism, je 1. decembra Anže Voh Boštic dobil za dobo enega leta. Namenjena je omogočanju njegovega nadaljnjega dela na projektu Pod črto. 32.000 dolarjev (bruto) je namenjenih pokritju njegovih življenjskih stroškov, ostali del pa pokritju stroškov za potovanja in drugih morebitnih stroškov, povezanih z njegovim delom.

Fundacijo Open Society (OSF) je leta 1993 ustanovil ameriški milijarder madžarskega rodu George Soros. Od svoje ustanovitve do danes je OSF za podporo najrazličnejšim družbeno koristnim projektom razdelila že 11 milijard dolarjev. OSF podpira tudi najbolj znane svetovne nevladne organizacije, ki se ukvarjajo s preiskovalnim novinarstvom. Med njimi so Pro Publica, Center for Public Integrity, Center for Investigative Reporting in druge. OSF podpira tudi Projekt poročanja o organiziranem kriminalu in korupciji na Balkanu (OCCRP).

V okviru programa Effective Activism Iniciativa Open Society za Evropo (OSIFE) išče nove oblike aktivizma in nastajajoče skupine v Evropi, ki bi pripomogle k transformaciji demokracije v Evropi. Namen štipendije je podpreti posameznike za obdobje 12 mesecev, da lahko v tem času razvijejo svoj potencial. Dobitniki štipendije so izkušeni aktivisti, ki so se na svojem področju že dokazali.

Štipendija za Anžeta Voh Boštica pomeni priznanje dozdajšnjemu delu, s tem pa tudi dodatno priznanje in relevantnost projekta Pod črto.

OSF sicer ni edina fundacija, ki je podprla delo ustanoviteljev na projektu. Maja letos je tako imenovani flash grant fundacije Shuttleworth za svoje delo na projektu dobila soustanoviteljica Zavoda Pod črto Taja Topolovec. Fundacijo Shuttleworth je leta 2001 ustanovil južnoafriški podjetnik Mark Shuttleworth z namenom direktne finančne podpore posameznikom, katerih delovanje je usmerjeno v družbene spremembe.

Mednarodno priznanje pa je Pod črto dobil tudi z omembo Fundacije Nieman pod okriljem univerze Harvard. Ta je medij podcrto.si označila kot enega redkih, ki še gojijo preiskovalno novinarstvo na Balkanu.

Na podcrto.si zbiramo donacije bralcev za pokritje priprave vsebin v prvi polovici 2016. Podprite nas.

Nastanek tega članka ste omogočili bralci z donacijami. Podpri Pod črto

Deli zgodbo 3 komentarjiVeč iz teme: O Pod črto

Kaj, kako in zakaj delamo na Pod črto.

50 prispevkov

Pregled leta 2023: Kaj vse smo preiskali z vašo pomočjo?

Pet novih tem, sodelovanje pri mednarodnih preiskavah in nova sistemska sprememba na bolje.

Tema: O Pod črto
Sporočilo uredništva,

Praznični paket s Pod črto: Tri nove teme

Za začetek leta smo za vas pripravili zajeten paket branja in poslušanja, ne spreglejte pa tudi naše videoprodukcije.

Tema: O Pod črto
Sporočilo uredništva,

3 komentarji

Lure 8. 12. 2015, 09.15

Me zelo veseli, da dobivate tudi mednarodno priznanje (in podporo) za svoje delo. Upam, da boste tudi doma uspešnejši pri pridobivanju podpornikov.

Jaka 8. 12. 2015, 09.17

Čestitke! Kar pogumno naprej!

Samo 8. 12. 2015, 19.17

Bravo!

Kapo dol.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Zadnje objavljeno