Avgustovske in septembrske zgodbe: prekarnost, delovanje računskega sodišča in spremembe na bolje

Avgusta in septembra smo pisali o problematiki prekarnega dela, delu računskega sodišča, nadaljevali pa smo tudi zgodbe, ki smo jih odprli v preteklih mesecih. Ob tem smo v uredništvu Pod črto prejeli tudi nagrado za svoje delo na področju odpiranja podatkov javnosti.

Ilustracija: Ajda Erznožnik
Ilustracija: Ajda Erznožnik

V Sloveniji na neprofitno stanovanje čaka okoli 6600 družin in posameznikov, ki si ne morejo privoščiti najeti stanovanja po tržnih cenah, smo poročali marca letos. Država je nato poleti naredila prvi korak k izboljšanju razmer na tem področju in dala na voljo 30 milijonov za ureditev dodatnih neprofitnih stanovanj – 20 milijonov nepovratnih sredstev in deset milijonov dolgoročnih posojil stanovanjskim skladom. Ta vsota bo po pojasnilih skladov zadostovala za ureditev dodatnih 500 stanovanj. Je torej začetek, a še zdaleč ne dokončna rešitev.

Septembra smo na podcrto.si dobili dodatno potrditev našega dela. Urad informacijskega pooblaščenca nam je podelil nagrado »Ambasador transparentnosti« za naše delo na področju odpiranja podatkov o delovanju javne uprave. »Zavod Pod črto je bil v zadnjih letih zelo dejaven v postopkih z zahtevami po informacijah javnega značaja, svoje ugotovitve pa nato skupaj z informacijami in prejetimi zbirkami dokumentov objavlja na portalu. Tako informacijam ustvarja dodano vrednost in prispeva k njihovi večji uporabni vrednosti za širši krog ljudi,« je v obrazložitvi nagrade zapisal Urad Informacijskega pooblaščenca.

Za nagrado ste zaslužni tudi vsi, ki podpirate naše delo. Nekateri že dve leti, saj je letošnjo jesen dve leti, kar smo uradno zagnali projekt Pod črto.

 

Ne spreglejte tudi zgodb, o katerih smo pisali v avgustu in septembru:

Prekarno delo: škodljivo za delavce in poštene delodajalce

Atipične in nestabilne oblike dela so v Sloveniji v porastu. Tako delo delavcu odvzame delavske pravice, delodajalcem jemlje konkurenčnost, državno blagajno pa prikrajša za socialne prispevke.

Računsko sodišče: zakaj ga pravzaprav imamo in kako učinkovito je

Devetdeset revizorjev mora nadzorovati poslovanje skoraj 4000 javnih organov. Predsednik računskega sodišča Tomaž Vesel je za podcrto.si pojasnil, kako učinkovit je lahko tak nadzor.

Inšpektorji izkoriščanje honorarnih sodelavcev ugotovili na Financah, STA, Infonetu

Inšpektorji za delo so izkoriščanje honorarnih sodelavcev, ki morajo pod slabšimi pogoji kot njihovi redno zaposleni kolegi opravljati enako delo kot slednji, že ugotovili na Slovenski tiskovni agenciji, Financah in Infonetu. Ugotovitve pregledov v drugih medijih še niso pravnomočne.

Koprska občina dala 69.000 evrov za študije, ki jih noče pokazati javnosti

Mestna občina Koper je inštitutu IFIMES med letoma 2011 in 2016 naročila šest študij, ki so stale od slabih 10.000 evrov do skoraj 12.000 evrov. Odgovori, zakaj občina te študije potrebuje, pa so neprepričljivi.

Policija preiskuje nekdanji košarkarski klub rektorja primorske univerze Marušiča

Kriminalisti po naših informacijah preiskujejo uporabo telovadnice, ki jo za zasebni klub plačuje Univerzitetna športna zveza Primorske. Slednja pa največ denarja za svoje delovanje dobil od Univerze na Primorskem. Direktor kluba je bil do nedavnega rektor primorske univerze Dragan Marušič.

Ministrica odloča o ukrepih zoper policijo zaradi primera Ornig

Ministrica za notranje zadeve Vesna Györkös Žnidar se bo na podlagi poročila odločila o ukrepih v zvezi z vdori policijskega informatorja Dejana Orniga v zasebno komunikacijo posameznikov. Junija letos smo razkrili, da je Ornig v komunikacijo posameznikov vdiral tudi po naročilu oziroma v sodelovanju z dvema kriminalistoma.

Sporni IT razpisi ministrstva: policija preiskuje že leto dni, protikorupcijska komisija molči

Nenavadne prakse naročanja IT storitev na ministrstvu za delo tudi po letu dni od njihovega razkritja ostajajo brez policijskega epiloga. Protikorupcijska komisija pa ne želi povedati, kaj počne s primerom.

Javna predstavitev mnenj o spremembah študentske zakonodaje neproduktivna

Poslanci se odločajo, ali bodo uzakonili večji nadzor nad delovanjem študentskih organizacij in porabo študentskega denarja. V ta namen so organizirali javni posvet, ki pa je razočaral.

 

V septembru smo organizirali že tretje open data srečanje. Na njem so predavatelji predstavili prenovo sistema za objavljanje odprtih podatkov javnega sektorja, vizualizacijo uporabe radijskih frekvenc v Sloveniji, prikaz oddaljenosti krajev od Ljubljane na podlagi njihove časovne oddaljenosti in razmislek o stanju odpiranja podatkov javnega sektorja pri nas.

OpenDataMeetupSeptember2016
Septembrsko open data srečanje v Poligonu. Foto: Taja Topolovec

Prav tako septembra je odgovorni urednik podcrto.si Anže Voh Boštic dobil obvestilo tožilstva, da je to ustavilo predkazenski postopek zoper njega zaradi domnevne razžalitve policistke.

Za konec objavljamo še podatke o poslovanju podcrto.si v mesecu avgustu in septembru.

Avgust:

Prihodek od donacij bralcev: 378 EUR

Prihodek od donacij podjetij: 0 EUR

Prihodek od prodaje vsebin v so-objavo: 1300 EUR

Sredstva razpisa ministrstva za kulturo za sofinanciranje medijskih vsebin: 19.200 EUR

Stroški dela: 4995 EUR

Provizije, davek, administracija in ostalo: 1773,33 EUR

(opomba: stroški za administracijo so višji zaradi plačila za uporabo pisarne za drugo polovico letošnjega leta, dizajnov za prenovo spletne strani in prevodov člankov v angleščino)

September:

Prihodek od donacij bralcev: 544,01 EUR

Prihodek od donacij podjetij: 0 EUR

Prihodek od prodaje vsebin v so-objavo: 800 EUR

Stroški dela: 5000 EUR

Provizije, davek, administracija in ostalo: 114,93 EUR

Nastanek tega članka ste omogočili bralci z donacijami. Podpri Pod črto

Deli zgodbo 0 komentarjevVeč iz teme: Mesečna poročila

V zameno za vašo podporo smo se zavezali k transparentnosti našega delovanja. Zato vas mesečno obveščamo o našem delu, novih zgodbah, razvoju zgodb in poslovanju medija Pod črto.

92 prispevkov

Marec in april na Pod črto: Prvi Teden preiskovalnega novinarstva, začetek praznovanja 10. obletnice in nove preiskave

Izvedli smo prvi Teden preiskovalnega novinarstva in tako otvorili praznovanje 10. obletnice Pod črto, pripravljali nove preiskave in gostovali v …

Tema: Mesečna poročila, O Pod črto
Sporočilo uredništva,

Začetek leta na Pod črto: Spremembe omejitev onesnaženosti zraka na ravni EU, popoplavna obnova in mednarodne preiskave

Za vas smo pripravili pregled našega dela v januarju in februarju. Hvala vsem, ki ste že podprli delovanje Pod črto …

Tema: Mesečna poročila
Sporočilo uredništva,

0 komentarjev

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Zadnje objavljeno