Koprska občina dala 69.000 evrov za študije, ki jih noče pokazati javnosti

Mestna občina Koper je inštitutu IFIMES med letoma 2011 in 2016 naročila šest študij, ki so stale od slabih 10.000 evrov do skoraj 12.000 evrov. Zastavlja se vprašanje, zakaj občina te študije potrebuje.

Foto: Wikipedia
V Mestni občini Koper so med drugim želeli preučiti tudi vprašanje begunske problematike na mesto. Foto: Wikipedia

Mestna občina Koper je pod vodstvom župana Borisa Popoviča med letoma 2011 in 2016 Inštitutu za bližnjevzhodne in balkanske študije (IFIMES) naročila šest študij v skupni vrednosti 69.132 evrov. Po pojasnilih občine so z njimi želeli preveriti možnosti poslovnega in gospodarskega sodelovanja z državami Balkana in Bližnjega vzhoda. Po mnenju predstavnice opozicijske Združene levice v občinskem svetu občine pa naslovi študij »mejijo na norčevanje«. Občina Koper se na našo prošnjo, da bi nam pokazala vsebino študij, ni odzvala.

Prvo študijo za 9750 evrov z naslovom »Možnosti povezovanja in sodelovanja Mestne občine Koper v regijah zahodnega Balkana in Bližnjega vzhoda s poudarkom na gospodarskem sodelovanju« je koprska občina inštitutu IFIMES plačala maja 2011. Nato je med letoma 2012 in 2016 inštitutu naročila še pet študij, vsaka je stala slabih 12.000 evrov. Vse študije niso vezane na gospodarsko delovanje občine: leta 2012 je občina IFIMES na primer plačala 11.928 evrov za študijo »Razsežnosti tradicionalne albanske družbe v luči boljšega razumevanja in sodelovanja Mestne občine Koper,« letos pa 11.956 evrov za študijo »Vprašanje beguncev in begunska problematika v Mestni občini Koper.«

Vir: MO Koper
Vir: MO Koper

Zakaj je koprska občina potrebovala te študije? Z njimi je »koprska občina želela preveriti možnosti poslovnega in gospodarskega sodelovanja z državami Balkana in Bližnjega vzhoda, izzive, učinke in morebitne posledice le-tega, tako za slovensko gospodarstvo in nenazadnje tudi kulturo kot tudi za samo Obalno-kraško regijo in občino,« so nam odgovorili z občinske službe za odnose z javnostjo.

Dodali so še: »Glede na to, da se je zadnja leta koprska občina precej odprla in je za uresničitev marsikaterega zastavljenega projekta iskala zunanje investitorje, prav tako pa so interes za sodelovanje izkazali tudi subjekti iz držav na območju Balkana in Bližnjega vzhoda, gre študije jemati kot predhodno preverjanje najboljših možnosti za sodelovanje, kot tudi proučitev vseh pozitivnih in negativnih učinkov ter posledic tovrstnega sodelovanja za slovensko gospodarstvo.«

Na vprašanje, zakaj so za izdelavo študij najeli inštitut IFIMES, pa na občini odgovarjajo, da je delovanje inštituta »še posebej usmerjeno na področja mednarodne (zunanje) politike in gospodarstva, mednarodnih odnosov, njihovo poslanstvo pa je tudi svetovanje državnim institucijam, podjetjem in posameznikom ter pomoč pri iskanju skupnih rešitev v luči čim boljšega in čim bolj tvornega sodelovanja z državami Balkana in Bližnjega vzhoda.«

Visoki zneski

Predstavnica opozicijske Združene levice v občinskem svetu občine Maja Tašner Vatovec dvomi v upravičenost naročila študij. »Gre za šest študij v skupni vrednosti slabih 70.000 evrov, od katerih je le ena v vrednosti manj kot 10.000 evrov, ostale pa se približujejo znesku 12.000 evrov. Takšni zneski so neverjetni,« meni Tašner Vatovec.

Obrazložitev občine o upravičenosti naročila študij, da gre za preverjanje možnosti poslovnega in gospodarskega sodelovanja z državami Balkana in Bližnjega vzhoda, se Tašner Vatovec zdi »naravnost arogantna«. Nekatere študije, med njimi tudi tista o grožnjah in priložnostih koprske občine in Luke Koper po nastanku občine Ankaran, namreč nimajo zveze s takšnim sodelovanjem.

»Po mojem mnenju gre za še eno od vrste koruptivnih dejanj, kjer se javni denar na različne načine kanalizira v zasebne institucije. Ob tem je še najbolj v oči bijoča študija ‘Vprašanje beguncev in begunska problematika v Mestni občini Koper’. Ko smo v Združeni levici na mestni svet naslovili zahtevo za širitev seje na to temo, je bila ta zavrnjena, tudi z razlogom, da ne gre za problematiko, ki bi zadevala Mestno občino Koper,« je dodala Tašner Vatovec.

Direktor inštituta IFIMES Zijad Bećirović je sicer za podcrto.si povedal, da IFIMES z Občino Koper ali njenimi predstavniki »ni v razmerju, iz katerega bi bilo moč sklepati na kakršnokoli spornost opravljenega posla (zakonito ali pogodbeno zastopstvo, krvno sorodstvo, zakonska zveza ali svaštvo, skrbništvo itd.)«.

Študij nočejo pokazati

Z namenom sklepanja o upravičenosti naročila študij in njihove cene smo Mestno občino Koper 7. septembra prosili za posredovanje študij. Z občine nam na našo prošnjo do danes niso odgovorili. Zato smo na občino že naslovili zahtevo po pridobitvi študij na podlagi zakona o dostopu do informacij javnega značaja.

S posredovanjem študij se sicer ne strinja direktor inštituta IFIMES Bećirović. Na naše vprašanje, kdo ima materialne avtorske pravice za študije in ali bi pri IFIMES soglašali s posredovanjem študij, nam je v odgovor poslal dopis inštituta koprski komunali v primeru podobnega zaprosila novinarke RTV Slovenija Eugenije Carl. V dopisu je IFIMES zapisal, da je inštitut lastnik materialnih avtorskih pravic za študije in da zato inštitut ne soglaša s posredovanjem študije novinarki.

Eugenija Carl je julija letos opozorila na podobno nenavadno naročilo koprske komunale, ki jo vodi nekdanji generalni sekretar vlade Alenke Bratušek in nato kratek čas predsednik uprave Luke Koper Gašpar Gašpar Mišič. Koprska komunala je inštitutu IFIMES lani za izdelavo študijo o pokopih muslimanov in pokojnikov drugih veroizpovedi sodeč po aplikaciji Erar plačala 10.858 evrov.

Na koprski občini so naročilo študije novinarki takrat upravičili z obrazložitvijo, da so se zaradi občutljivosti področja želeli še dodatno izpopolniti glede takih pokopov. Predsednik Islamske skupnosti za slovensko Istro Nazme Šerifovski pa je za RTV Slovenija povedal, da pokojnike islamske veroizpovedi v Kopru že dolgo pokopavajo po njihovi tradiciji in da pri tem nikoli niso naleteli na težave. Povedal je še, da komunala pri pokopih le izkoplje grob in pripelje pokojnika. Obred in pokop pa opravijo v islamski skupnosti sami.

Nastanek tega članka ste omogočili bralci z donacijami. Podpri Pod črto

Deli zgodbo 0 komentarjevVeč iz teme: Nadzor nad javnim sektorjem

Kako dobro delujejo javna uprava in državna podjetja, ki jih plačujemo davkoplačevalci oziroma so odgovorni državljanom? Nadzorujemo zaposlovanje, učinkovitost in korupcijo v javnem sektorju.

92 prispevkov

Epizoda 27 – Skrita cena: kolo za 3 evre, oglasi za 22 let

Se sprašujete, zakaj je v Ljubljani vse več oglasov? V tokratni epizodi podkasta vas vabimo na kolesarjenje. Na kolesarski turi …

Tema: Nadzor nad javnim sektorjem, Podkast
Podcast,

Skrita cena izposoje koles v Ljubljani: oglasni plakati na vsakem koraku

Kako je ljubljanska občina v zameno za sistem BicikeLJ dovolila dodatne oglasne površine v z reklamami zasičenem mestu.

Tema: Nadzor nad javnim sektorjem
Članek,

0 komentarjev

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Zadnje objavljeno