Sporni IT razpisi ministrstva: policija preiskuje že leto dni, protikorupcijska komisija molči

Nenavadne prakse naročanja IT storitev na ministrstvu za delo tudi po letu dni od njihovega razkritja ostajajo brez policijskega epiloga. Protikorupcijska komisija ne želi povedati, kaj počne s primerom.

Ljubljana, Predsedniąka palača.Odprtje konference z naslovom Spremembe za učinkovito socialno drľavo, ki jo v okviru projekta Slovenija 2030 gosti predsednik republike Borut Pahor.-anja kopač mrakFoto: Daniel Novakovi
Ministrica za delo Anja Kopač Mrak dajanje večmilijonskih naročil podjetjema Comland in Rais mimo javnih razpisov upravičuje s trditvami, da sta le ti dve podjetji sposobni ustrezno skrbeti za aplikacijo ISCSD. Foto: STA

Policija že leto dni skupaj s še enim državnim organom, ki ga noče razkriti, preiskuje večmilijonska javna naročila v povezavi z dvema aplikacijama na ministrstvu za delo. Zakaj preiskava traja tako dolgo, nam na policiji niso želeli pojasniti. Zadevo od septembra lani preiskuje tudi komisija za preprečevanje korupcije (KPK), ki je glede poteka preiskave  skrivnostna.

Milijonski posli mimo javnih razpisov

Spomnimo, avgusta lani smo poročali o dveh spornih naročilih informacijsko-tehnoloških (IT) storitev ministrstva za delo, družino in socialne zadeve (MDDSZ). Ministrstvo je podjetjema Comland in Rais maja lani mimo javnega razpisa, torej neposredno oddalo 6,4 milijona vreden posel vzdrževanja in nadgradnje informacijskega sistema centrov za socialno delo (ISCSD2), čeprav je računsko sodišče v reviziji aplikacije ISCSD2 ministrstvo že leta 2013 opozorilo, da takšno onemogočanje konkurence pri javnem razpisu krši zakon o javnih financah in najverjetneje tudi zakon o javnem naročanju. MDDSZ je podjetjema Comland in Rais od leta 2010 do 2015 mimo javnih razpisov za aplikacijo ISCSD2 sicer že plačalo skupno za 9,5 milijona evrov.

Še bolj nenavaden je drugi primer poslovanja MDDSZ s podjetjem Comland. Ministrstvo je junija lani, prav tako mimo javnega razpisa, Comlandu oddalo posel za triletno vzdrževanje aplikacije Kurir za izplačilo pokojnin in ostalih prejemkov vojnim veteranom, invalidom in žrtvam vojnega nasilja, v vrednosti 1,71 milijona evrov. V neposredno oddajo naročila naj bi bilo ministrstvo po njihovih pojasnilih mediju podcrto.si prisiljeno, ker ima Comland avtorske pravice za programsko kodo aplikacije. Comland je, oziroma bo, z neposredno dodeljenimi posli v zvezi z aplikacijo Kurir od leta 2011 do leta 2018 zaslužil okoli 600.000 evrov na leto.

Ob našem pregledu prvotne pogodbe ministrstva s Comlandom in pogodbe iz leta 2013 pa se je izkazalo, da je Comland vse avtorske pravice za aplikacijo Kurir prenesel na MDDSZ. Tudi pristojna uslužbenka na ministrstvu je v telefonskem pogovoru za podcrto.si potrdila, da ima ministrstvo lastništvo celotne programske kode. Primerjava obeh pogodb pa pokaže še, da ministrstvo danes za vzdrževanje Kurirja Comlandu plačuje skoraj 100-krat več kot leta 1995. Takrat je namreč, upoštevajoč inflacijo, MDDSZ za enak opis vzdrževalnih del Comlandu plačeval 6700 evrov na leto, leta 2013 pa že več kot 600.000 evrov na leto.

Opisan poslovanje ministrstva bi lahko imelo tako znake uradno pregonljivih kaznivih dejanj kot tudi znake korupcije po zakonu o integriteti in preprečevanju korupcije (ZIntPK). Uslužbenci ministrstva bi lahko z omejevanjem konkurence pri razpisih in posledično višji ceni storitev oškodovali javna sredstva, za kar je zagrožena kazen od enega do osmih let zapora in denarna kazen. ZintPK pa kot korupcijo med drugim opredeljuje vsakršno kršitev dolžnega ravnanja uradnih oseb (kamor spada tudi kršitev zakonodaje) z namenom zagotoviti materialno korist komu drugemu. Ker MDDSZ po ugotovitvah računskega sodišča pri podeljevanju poslov podjetjema Comland in Rais krši zakonodajo oziroma posle oddaja z lažnimi utemeljitvami, bi lahko v tem primeru šlo tudi za korupcijo.

Postopki se vlečejo

Ker je konec prejšnjega meseca od naših razkritji minilo leto dni, smo se odločili preveriti, v kateri fazi so postopki zdaj.

Na policiji so nam pojasnili, da »zadeva še ni zaključena, tako da odgovor, ki smo vam ga že posredovali, še vedno velja.« S policije so nam namreč decembra lani sporočili, da s še enim državnim organom opravljajo revizijo naročanja IT storitev na ministrstvu za delo. Izsledki te revizije pa bodo odločili o nadaljnjih postopkih zoper ministrstvo. Razlogov za dolgotrajnost preiskave nam na policiji kjub našim zaprosilom niso želeli podrobneje pojasniti.

Z vprašanjem, kateri državni organ izvaja revizijo naročanja IT storitev na ministrstvu, smo se obrnili tudi na MDDSZ. Zanimivo pa so nam z ministrstva odgovorili, da »v zvezi s projekti ISCSD na ministrstvu ne poteka nobena revizija.«  Trenutno naj bi revizijski pregled na ministrstvu na področju IT po njihovih pojasnilih po naročilu podjetja IBM Slovenija izvajala le revizijska hiša Deloitte. Deloitte po pojasnilih ministrstva preverja skladnost uporabe IBM licenc na ministrstvu.

Glede postopka so skrivnostni tudi na protikorupcijski komisiji. Na vprašanje, v kateri fazi je njihova preiskava primera, smo dobili kriptičen odgovor: »Ponovno vas obveščamo, da smo pri obravnavi zadev, začetih bodisi na podlagi prijave fizične ali pravne osebe, na lastno pobudo ali na zahtevo pristojnega organa, vezani na subjektivne in objektivne kriterije, določene s Poslovnikom. Ker sprotna obravnava vseh sprejetih prijav ni možna, vas v tem trenutku še ne moremo obvestiti o izvedenih ukrepih oziroma postopanjuv zvezi z vašo prijavo.«

Na naše dodatno vprašanje, ali to pomeni, da zadevo že aktivno preiskujejo, nam niso želeli odgovoriti. Spomnimo, septembra lani so nam s KPK sporočili, da bo komisija v primeru poslovanja ministrstva s podjetji Comland in Rais uvedla postopek. Januarja so nam nato na KPK povedali, da zadeve še niso pričeli aktivno preiskovati, saj da zaradi velike količine obravnavanih zadev še ni prišla na vrsto. Kot rečeno nam tokrat niso želeli pojasniti, ali zadevo že preiskujejo, ali pa je še »na čakanju«.

Nastanek tega članka ste omogočili bralci z donacijami. Podpri Pod črto

Deli zgodbo 2 komentarjaVeč iz teme: Javno naročanje

Javna naročila so v Sloveniji poligon za korupcijo in klientelizem. Ugotavljamo, zakaj.

16 prispevkov

Absurdna plačna lestvica pri zaposlovanju informatikov stane državo milijone evrov

Ministrstvo za javno upravo je sistemske administratorje za vzdrževanje državnega računalniškega oblaka za 9,3 milijona evrov najelo od zasebnega podjetja, …

Tema: Javno naročanje
Članek,

Informacijski sistem obrambnega ministrstva: od velikega poka v veliko polomijo

Sistem ISLOG je ministrstvo stal že 5,2 milijona evrov, a ga do danes praktično ne uporabljajo. Odgovornost za fiasko nosijo …

Tema: Javno naročanje, Nadzor nad javnim sektorjem
Članek,

2 komentarja

Tim 6. 9. 2016, 16.23

"Ob našem pregledu prvotne pogodbe ministrstva s Comlandom in pogodbe iz leta 2013 pa se je izkazalo, da je Comland vse avtorske pravice za aplikacijo Kurir prenesel na MDDSZ."

Nenavadna praksa. Bilo bi zanimivo videti pogodbo, zelo verjetno pa so si pridržali pravico do izvorne programske kode. Zakaj? Primerjajmo z avtomobilom. Država kupi avtomobil od proizvajalca X, na državo so prenesene vse lastninske pravice. Država pa ne dobi "izvorne kode" - to pomeni, da ne dobi podatkov o tem, kako se je avtomobil izdelal in tako država, če bi želela, ne more izdelati svojega avtomobila.

Če imate še dostop do pogodbe, bi mene predvsem zanimalo, kaj (če sploh kaj) piše o izvorni programski kodi?!

Janez Novak 8. 9. 2016, 11.20

"Januarja so nam nato na KPK povedali, da zadeve še niso pričeli aktivno preiskovati, saj da zaradi velike količine obravnavanih zadev še ni prišla na vrsto."

Zanimivo - statistike KPK iz njihovega lastnega letnega poročila pa kažejo upad prijav! Poročilo o delu komisije 2015, stran 11, zgornji graf.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Zadnje objavljeno