Informacijski sistem centrov za socialno delo: policija izvaja revizijo, na KPK postopek stoji

Štiri mesece po naših razkritjih naročanja IT storitev mimo javnih razpisov na ministrstvu za delo preiskave inštitucij potekajo počasi. Policija revidira posle ministrstva, protikorupcijska komisija pa ni še niti začela s preiskavo.

Ministrstvo za delo. Foto: MDDSZ
Ministrstvo za delo. Foto: MDDSZ

S policije so nam sporočili, da s še enim državnim organom opravljajo revizijo poslovanja na ministrstvu na področju naročanja IT storitev. Z revizijo želijo ugotoviti, ali obstajajo utemeljeni sumi za storitev katerega izmed kaznivih dejanj. Komisija za preprečevanje korupcije pa do konca leta ni zadeve začela še niti preiskovati, čeprav so nam že septembra obljubili, da bodo »uvedli postopek.«

Spomnimo, poleti smo poročali o dveh spornih naročilih informacijsko-tehnoloških (IT) storitev ministrstva za delo, družino in socialne zadeve (MDDSZ). Ministrstvo je podjetjema Comland in Rais maja lani mimo javnega razpisa, torej neposredno oddalo 6,4 milijona vreden posel vzdrževanja in nadgradnje informacijskega sistema centrov za socialno delo (ISCSD2), čeprav je računsko sodišče v reviziji aplikacije ISCSD2 ministrstvo že leta 2013 opozorilo, da takšno onemogočanje konkurence pri javnem razpisu krši zakon o javnih financah in najverjetneje tudi zakon o javnem naročanju. MDDSZ je podjetjema Comland in Rais od leta 2010 do 2015 mimo javnih razpisov za aplikacijo ISCSD2 sicer že plačalo skupno za 9,5 milijona evrov.

Še bolj nenavaden je drugi primer poslovanja MDDSZ s podjetjem Comland. Ministrstvo je junija lani, prav tako mimo javnega razpisa, Comlandu oddalo posel za triletno vzdrževanje aplikacije Kurir za izplačilo pokojnin in ostalih prejemkov vojnim veteranom, invalidom in žrtvam vojnega nasilja, v vrednosti 1,71 milijona evrov. V neposredno oddajo naročila naj bi bilo ministrstvo po njihovih pojasnilih mediju podcrto.si prisiljeno, ker ima Comland avtorske pravice za programsko kodo aplikacije. Comland je, oziroma bo, z neposredno dodeljenimi posli v zvezi z aplikacijo Kurir od leta 2011 do leta 2018 zaslužil okoli 600.000 evrov na leto.

Ob našem pregledu prvotne pogodbe ministrstva s Comlandom in pogodbe iz leta 2013 pa se je izkazalo, da je Comland vse avtorske pravice za aplikacijo Kurir prenesel na MDDSZ. Tudi pristojna uslužbenka na ministrstvu je v telefonskem pogovoru za podcrto.si potrdila, da ima ministrstvo lastništvo celotne programske kode. Primerjava obeh pogodb pa pokaže še, da ministrstvo danes za vzdrževanje Kurirja Comlandu plačuje skoraj 100-krat več kot leta 1995. Takrat je namreč, upoštevajoč inflacijo, MDDSZ za enak opis vzdrževalnih del Comlandu plačeval 6700 evrov na leto, leta 2013 pa že več kot 600.000 evrov na leto.

Opisan poslovanje ministrstva bi lahko imelo tako znake uradno pregonljivih kaznivih dejanj kot tudi znake korupcije po zakonu o integriteti in preprečevanju korupcije (ZintPK). Uslužbenci ministrstva bi lahko z omejevanjem konkurence pri razpisih in posledično višji ceni storitev oškodovali javna sredstva, za kar je zagrožena kazen od enega do osmih let zapora in denarna kazen. ZintPK pa kot korupcijo med drugim opredeljuje vsakršno kršitev dolžnega ravnanja uradnih oseb (kamor spada tudi kršitev zakonodaje) z namenom zagotoviti materialno korist komu drugemu. Ker MDDSZ po ugotovitvah računskega sodišča pri podeljevanju poslov podjetjema Comland in Rais krši zakonodajo oziroma posle oddaja z lažnimi utemeljitvami, bi lahko v tem primeru šlo tudi za korupcijo.

A preiskavi poslovanja ministrstva za delo s podjetjema se vlečejo. Kot so nam konec lanskega leta sporočili s policije, kriminalisti še ugotavljajo, ali v zadevi obstajajo sumi storjenih kaznivih dejanj, na podlagi katerih lahko pričnejo s predkazenskim postopkom. Kot so še povedali pri ljubljanski policijski upravi, policiji pri preiskovanju pomaga eden izmed državnih organov, pristojen za izvajanje revizij poslovanja javnih ustanov. Za kateri državni organ gre, na policiji niso želeli razkriti. Povedali pa so, da se bodo nato na podlagi izsledkov te revizije poslovanja ministrstva za delo odločili, ali bodo pričeli s predkazenskim postopkom.

Še slabše poteka preiskava na komisiji za preprečevanje korupcije. S KPK so nam sicer že sredi septembra sporočili, da bodo na podlagi naših zapisov uvedli postopek, v okviru katerega bodo preiskali, ali je pri poslovanju ministrstva za delo šlo za korupcijo. KPK glede na svoj poslovnik postopek uvede takrat, ko oceni, da je za preiskavo pristojna ter da je zadeva verodostojna in utemeljena. A dlje od uvedbe postopka od sredine septembra do danes na KPK niso prišli. Izvedli niso namreč niti enega preiskovalnega dejanja.

Na vprašanje zakaj zadeva toliko časa stoji, so nam s KPK poslali naslednje pojasnilo: »Komisija ima 300 zadev, ki še čaka na obravnavo. Sicer pa, kot je zapisano v poslovniku, komisija pri določanju vrstnega reda obravnav upošteva subjektivne in objektivne kriterije ter morebitno dejstvo, da določeno zadevo že obravnavajo drugi nadzorni ali preiskovalni organi

Nastanek tega članka ste omogočili bralci z donacijami. Podpri Pod črto

Več o: #IT posli #javno naročanje

Deli zgodbo 0 komentarjevVeč iz teme: Javno naročanje

Javna naročila so v Sloveniji poligon za korupcijo in klientelizem. Ugotavljamo, zakaj.

16 prispevkov

Sporni IT razpisi ministrstva: policija preiskuje že leto dni, protikorupcijska komisija molči

Nenavadne prakse naročanja IT storitev na ministrstvu za delo tudi po letu dni od njihovega razkritja ostajajo brez policijskega epiloga.

Tema: Javno naročanje
Članek,

Absurdna plačna lestvica pri zaposlovanju informatikov stane državo milijone evrov

Ministrstvo za javno upravo je sistemske administratorje za vzdrževanje državnega računalniškega oblaka za 9,3 milijona evrov najelo od zasebnega podjetja, …

Tema: Javno naročanje
Članek,

0 komentarjev

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Zadnje objavljeno