Poletje na Pod črto: skriti lastniki Mladine in pogrebniki podjetij v Lamberghu

Več premikov na bolje, iskanje skritih lastnikov tednika Mladina, in nova zgodba o pogrebnikih podjetij. Za vas smo zbrali, kaj vse se je poleti dogajalo na Pod črto.

Julij in avgust nista bila nista bila nič kaj počitniška – vsaj kar zadeva spremembe na bolje. Poročamo lahko namreč o treh spremembah, ki so se zgodile na področjih, ki jih pokrivamo.

Prva je sodba ustavnega sodišča v primeru kandidature Zorana Jankovića za župana Ljubljane na zadnjih lokalnih volitvah. Kandidat za ljubljanskega mestnega svetnika na zadnjih volitvah Vili Kovačič je na upravno sodišče po volitvah vložil pritožbo na izid volitev. Kovačič je v pritožbi zatrjeval, da sta Janković in njegova lista zlorabila občinska glasila ljubljanske občine za promocijo svojih političnih interesov. Spomnimo, o zlorabi glasil občin za politične namene smo junija podrobno pisali tudi na Pod črto. Upravno sodišče je Kovačičevo pritožbo zavrnilo kot neutemeljeno. Ugotovilo je sicer nepravilnosti pri porabi proračunskega denarja. A te po mnenju sodišča niso bile take, da bi lahko bistveno vplivale na izid postopka. V začetku julija pa je ustavno sodišče upravnemu naložilo, da bo moralo upravno sodišče o Kovačičevi tožbi ponovno odločati.

Druga sprememba je povezana s pogrebniki podjetij, o katerih smo v zadnjih mesecih obširno pisali pri Pod črto. Gre za posameznike, ki »pokopljejo« prezadolžena podjetja tako, da jih prodajo neznanim lastnikom in uničijo poslovno dokumentacijo, ki bi lahko razkrila sporne posle podjetja. Rezultat dela teh pogrebnikov so opeharjeni upniki. Ena izmed glavnih pogrebnic podjetij je Barbara Podlogar, članica tako imenovane mreže Orion. Podlogar se je do danes uspela izogniti zaporni kazni. A kot kaže, ne več za dolgo. Julija jo je namreč višje sodišče pravnomočno obsodilo na več kot tri leta zapora zaradi pomoči pri zlorabi položaja in pranja denarja. Gre za državno podjetje Elektrooptika, katerega sta Podlogar in nekdanji direktor podjetja Gregor Jeza s pomočjo lažne izvršbe oškodovala za skoraj milijon evrov. Podlogar medtem še čaka na epiloge kazenskih postopkov, v katere je vpletena kot pogrebnica podjetij, ki smo jih letos preiskovali pri Pod črto.

Tretja sprememba je sprememba davčne zakonodaje na področju priznavanja normiranih stroškov pri trgovanju z delnicami, ki jo je julija predlagal finančni minister Andrej Bertoncelj. S predlogom želi Bertoncelj poskrbeti, da se trgovci z vrednostnimi papirji ne bodo več mogli izogniti plačilu davka na dobiček iz trgovanja. Gre za priljubljen trik trgovcev z vrednostnimi papirji, o katerem je urednik Pod črto Anže Voh Boštic poročal že leta 2012, in s katerim se lahko trgovci popolnoma izognejo plačilu davka na dobiček iz trgovanja z delnicami in ostalimi vrednostnimi papirji. Trgovci izkoristijo določbo v zakonodaji, ki omogoča obračun normiranih stroškov na vsak nakup in prodajo vrednostih papirjev. Trgovci si lahko tako z nakupi in prodajami vrednostnih papirjev, katerih edini namen je ustvariti normirane stroške, zmanjšajo davek na nič. Kako poteka celotna shema izognitve plačilu davka, si lahko preberete v članku Bogati se lahko izognejo plačilu davka na kapital.

Uredništvo Pod črto. Fotografije: Lenart J. Kučić in Taja Topolovec, Oblikovanje: Metod Blejec

Teme, o katerih smo jih julija in avgusta pisali pri Pod črto:

Iskanje skritih lastnikov Mladine

V okviru teme Skriti interesi medijskih lastnikov smo pod drobnogled vzeli lastništvo političnega tednika Mladina. Med drugim smo ugotovili, da je skrivanje dejanskih lastnikov Mladine stalnica v zgodovini te revije. To pa ruši kredibilnost njenega poročanja.

Več o tem v članku Tednik Mladina: primer medijske tranzicije na Slovenskem

Lahko si preberete tudi povzetek naših ugotovitev: Povzetek preiskave: Mladina kot primer ranljivosti medijev v Sloveniji.

Pripravili pa smo tudi infografiko, ki prikazuje zgodovino lastniških sprememb v Mladini.

Pogrebniki podjetij v hotelskem kompleksu Lambergh

V okviru teme Pogrebniki podjetij smo pripravili novo preiskavo – tokrat o hotelskem kompleksu Lambergh pri Begunjah na Gorenjskem. Že od pričetka gradnje kompleksa ta projekt spremljajo težave. Prvotni investitor se je moral na sodišču braniti očitkov oškodovanja upnikov. Nato je kompleks pristal v rokah pogrebnikov podjetij. Nazadnje ga je slaba banka prodala za nenavadno nizko ceno.

Več o tem si preberite v članku Pogrebniki podjetij: izgubljeni milijoni v hotelu Lambergh

Pod črto priporoča

Poleti smo za vas pripravili izbor zgodb iz tujih medijev, ki jih je vredno prebrati, in izbor tujih podkastov, ki jih je vredno poslušati:

Pod črto priporoča v poletno branje: zgodbe iz tujih medijev

Pod črto priporoča v poletno poslušanje: izbor tujih podkastov

Vabljeni k branju oziroma poslušanju!

Pod črto v medijih

Ministrstvo za kulturo je poleti pripravilo predlog novega zakona o medijih. Predlog zakona predvideva več podpore za preiskovalno novinarstvo in neodvisne medije. Zato so nas novinarski kolegi na RTV Slovenija prosili za komentar zakona:

Finančno poročilo

Julij:

Donacije bralcev: 1067 EUR

Donacije podjetij in podjetnikov: 400 EUR

Prihodki iz prodaje vsebin: 250  EUR

Stroški dela: 19.480 EUR

Provizije, davek, administracija in ostalo: 1797,27 EUR

 

Avgust:

Donacije bralcev: 696 EUR

Donacije podjetij in podjetnikov: 200 EUR

Stroški dela: 3557,66 EUR

Provizije, davek, administracija in ostalo: 1034,91 EUR

 

Nastanek tega članka ste omogočili bralci z donacijami. Podpri Pod črto

Več o: #mesečno poročilo

Deli zgodbo 0 komentarjevVeč iz teme: Mesečna poročila

V zameno za vašo podporo smo se zavezali k transparentnosti našega delovanja. Zato vas mesečno obveščamo o našem delu, novih zgodbah, razvoju zgodb in poslovanju medija Pod črto.

90 prispevkov

November in december na Pod črto: Štiri nove teme in začetek kampanje #PodpriPodČrto

Hvala vsem, ki ste bili v preteklem letu z nami. Za vas smo pripravili pregled, kaj vse smo objavili z …

Tema: Mesečna poročila
Sporočilo uredništva,

Jesen na Pod črto: Šest let Pod črto podkasta, nova tema o onesnaženosti zraka in širitev ekipe

Septembra in oktobra smo pripravljali novo okoljsko temo, praznovali obletnice, šli na mednarodno konferenco in razširili ekipo.

Tema: Mesečna poročila
Sporočilo uredništva,

0 komentarjev

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Zadnje objavljeno