Pod črto priporoča v poletno poslušanje: izbor tujih podkastov

Kmalu bosta minili dve leti, odkar smo objavili naš prvi Pod črto podkast. Zato tokrat naša priporočila v celoti posvečamo zanimivim tujim podkastom. Malo branja in veliko poslušanja. Uživajte, po možnosti v senci.

Foto: Taja Topolovec

Slovar slovenskega knjižnega jezika utopijo definira kot načrt, zamisel idealne družbene ureditve ali družbene ureditve v prihodnosti, ki v stvarnosti ni mogoč, uresničljiv oziroma kot predstavo, podobo česa, ki ni osnovana na resničnosti. Če nekoliko pomislimo, gre za kar dober opis poletnega dopusta. Zato vam priporočamo, da med svojim poletnim utopičnim projektom prisluhnete podkastu ameriške mreže Curbed, ki se ukvarja s spodletelimi urbanističnimi utopijami od Indije do arizonske puščave: Nice try (Curbed).

V prejšnji izdaji Pod črto priporoča smo vam predstavili zgodbo o temačnih plateh pridelave (konzerviranega) paradižnika, ki so jo objavili pri britanskem The Guardian. Zgodba o izkoriščanju delavcev za obiranje in predelavo vsem ljubih pelatov je sedaj dobila tudi svoje avdio različico: Are your tinned tomatoes picked by slave labour? – podcast (The Guardian).

Nadaljujmo na Kitajskem z zgodbo, ki je spremenila tok tamkajšnje politike. Carrie Grace preiskuje umor Britanca Neila Heywooda v Chongqingu leta 2019: Intrigue: Murder in the Lucky Holiday Hotel (BBC Radio 4).

Priporočamo še en podkast izpod okrilja BBC, to je resnična kriminalka o nikoli zares končani hladni vojni: Death in Ice Walley (BBC).

Zavedamo se, da so tudi objave naših preiskovalnih zgodb na Pod črto del globalne bitke za vašo pozornost. Ameriški podkast Your Undivided Attention preučuje trike, s katerimi tehnološka podjetja tekmujejo za naša oči, ušesa in možgane (Center for Humane Technology).

S sledečim gikovskimi trojčkom ostajamo pri internetu, informacijski dobi in spletni varnosti: Cyber – preiskovalno novinarstvo o informacijsko-komunikacijski sferi (Vice). Darknet Diaries – hekerske zgodbe s temne strani interneta (Darknet Diaries). Malicious Life – zgodovina kibernetske varnosti in predstavitve največjih kibernetskih napadov (Cybereason).

Za kakovostno pripovedno preiskovalno novinarstvo preverite serijo Reveal (The Center for Investigative Reporting), za kvalitetne radijske dokumentarce vas bomo še enkrat napotili na BBC: Seriously …, za srhljivo zgodbo o terapevtu iz nočne more pa prisluhnite podkastu The Shrink Next Door (Wondery).

Zaključujemo še z enim trojčkom – tri trenutno najbolj poslušane odaje v naših dveh sezonah podkast produkcije: Epizoda 13: So stanovanja dražja in manj dostopna zaradi Airbnb?, Epizoda 2: Prekarci, roboti in revni zaposleni? in Epizoda 4: Pritiski na delo naših novinarjev.

Sicer ste se poslušalci ob objavi trenutne lestvice poslušanosti naših podkastov na socialnih omrežjih že pritožili, da ob treh najbolj poslušanih oddajah ne predstavljamo tudi treh najboljših Pod črto podkastov do zdaj. Zato nas sedaj seveda zanima, kakšna je vaša lestvica – kateri so vaši trije najljubši Pod črto podkasti?

Še vedno zbiramo ideje in zamisli, kako biti v prihodnosti še boljši. Prejeli smo že nekaj zanimivih odzivov. Če bi nam radi predlagali eno stvar, ki bi jo lahko pri podkastu izboljšali, nam to čimprej sporočite.  Mi namreč že pripravljamo nove epizode.

Predlagajte nam eno stvar, ki bi jo lahko pri podkastu izboljšali.

Vaš predlog napišite v komentar ali pa jih pošljite na taja@podcrto.si s pripisom “Podkast”.

To so bila torej naša priporočila vam. Kaj pa bi vi uredništvu in ostalim bralcem Pod črto predlagali v poslušanje? Kateri so vaši najljubši podkasti? Predlogi so vedno dobrodošli, dodajte jih v komentar pod objavo.

Želimo vam prijetno poslušanje, po možnosti v senci,

uredništvo Pod črto

___

Rubriko Pod črto priporoča ureja Rok Grča.

Nastanek tega članka ste omogočili bralci z donacijami. Podpri Pod črto

Več o: #Pod črto priporoča

Deli zgodbo 0 komentarjevVeč iz teme: Splošno

80 prispevkov

Fini delci v zraku: V Sloveniji bomo morali onesnaženost znižati za dve tretjini

Onesnaženje s finimi delci povzroča prezgodnja rojstva, bolezni in v Sloveniji več kot 800 preprečljivih smrti letno.

Tema: Okolje, Splošno
Članek,

Floods in Slovenia: How to help those affected

How you can help those affected by the current flooding in Slovenia. (Latest update: 15 August 2023, 10:30) …

Tema: Splošno
Article,

0 komentarjev

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Zadnje objavljeno