Pod črto priporoča v poletno branje: zgodbe iz tujih medijev

Za vaše poletno branje smo zbrali nekaj zanimivih zgodb, ki so jih v zadnjih mesecih pripravili naši novinarski kolegi iz tujine.

Foto: Pixabay

Člani uredništva Pod črto enkrat na mesec ali dva za vas pripravimo izbor dobrih in zanimivih člankov, podkastov, preiskovalnih in podatkovnih zgodb iz tujih medijev. Tokrat vas popeljemo od juga Italije do Latvije, od zobozdravnikov do plastičnih odpadkov, od ebole do orožarske industrije.

Priporočamo v branje:

  • Poletje je sicer čas najbolj slastnih paradižnikov, vendar je tudi izven sezone ta sadež praktično nepogrešljiv v vsakem gospodinjstvu. Konzerve sočnega italijanskega paradižnika pa v sebi pogosto nosijo tudi precej temačne zgodbe:  Are your canned tomatoes picked up by slaves? (The Guardian).

 

  • Pri Organized Crime and Corruption Reporting Project (OCCRP ) so pripravili še eno zanimivo prehrambeno zgodbo s povsem drugega konca Evrope. Na tržnici v Rigi, glavnem mestu Latvije, nemoteno poteka trgovina z izdelki s pretečenim rokom uporabe. Nekateri prehrambeni izdelki so ponarejeni, na nekaterih so poneverjene etikete z rokom trajanja, vse skupaj pa se že leta odvija pred očmi javnosti in inšpektorjev:  A Corner on the Market (OCCRP).

 

  • Od slabe hrane k zobozdravnikom. Je zobozdravstvo znanost? Če je – kako je mogoče, da tako pogosto prihaja do zlorab: The Truth About Dentistry (The Atlantic).

 

 

  • Hipersonične rakete potujejo s petnajstkratno hitrostjo zvoka. Z njihovim pospešenim razvojem svet drvi v novo oboroževalno tekmo: Scary Fast (The Center for Public Integrity in The New York Times Magazine).

 

 

 

 

  • Kako je ameriški poslovnež Erik Prince izrabil Trumpov vzpon za povratek v vrhove poslovnega sveta: The Complete Mercenary (The Intercept).

 

Za konec pa v poletni vročini še nekaj podkastov o vročinskih valovih. Dva tuja, en domač, dva starejša, en svež.

 

 

 

Želimo vam prijetno poletje in obilico dobrih zgodb,

uredništvo Pod črto.

_____

Rubriko Pod črto priporoča ureja Rok Grča.

Nastanek tega članka ste omogočili bralci z donacijami. Podpri Pod črto

Več o: #Pod črto priporoča

Deli zgodbo 0 komentarjevVeč iz teme: Splošno

77 prispevkov

Januar in februar na Pod črto: Problemi s plastiko, sprejem pravilnika o poklicnih boleznih in mednarodne preiskave

Zaključevali smo z večmesečno preiskavo o ravnanju z odpadno embalažo v Sloveniji in sodelovali pri mednarodni preiskavi o femicidu v …

Tema: Mesečna poročila, Splošno
Sporočilo uredništva,

November in december na Pod črto: Kaj vse smo naredili z vašo podporo?

Objavili smo dve novi epizodi podkasta in nadaljevanje teme o poklicnih boleznih, kjer se po treh desetletjih napovedujejo spremembe na …

Tema: Mesečna poročila, Splošno
Sporočilo uredništva,

0 komentarjev

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen.

Zadnje objavljeno