Epizoda 13: So stanovanja dražja in manj dostopna zaradi Airbnb?

Airbnb je postal dežurni krivec za višje najemnine in slabšo dostopnost stanovanj v Ljubljani. V pogovoru pa ocenjujemo dejanske vplive delitvenih platform.

Fotografija Lenart J. Kučić / Pod črto

Dobrodošli v zadnji letošnji epizodi podkasta, ki ga za vas pripravljamo na Pod črto. Izbrali smo področje, kjer je informacijska tehnologija srečala nepremičninski trg in ga preoblikovala: delitveno plarformo Airbnb, ki je postala nekakšen dežurni krivec za vse stanovanjske težave v Ljubljani. Zaradi Airbnb naj bi se bistveno povišale najemnine in zmanjšala dostopnost stanovanj, kar zlasti občutijo študenti in druge socialno šibkejše skupine prebivalstva. Toda stanovanjska problematika je v resnici veliko bolj zapletena in omenjene težave nimajo samo enega krivca.

Z vami sva tokrat novinar Lenart J. Kučić in odgovorni urednik Anže Voh Boštic.

(Pojasnilo: med snemanjem podkasta smo uporabili oceno, da je bilo v Ljubljani leta 2015 približno 6000 tržnih najemniških stanovanj. Pred objavo drugega članka pa smo od SURS pridobili razčlenjene podatke o stanovanjih v Ljubljani, ki so pokazali, da je bilo število stanovanj v tržnem najemu precej nižje, nekaj več kot 3000. V prvotni oceni namreč niso bila zajeta vsa neprofitna, službena in namenska najemna stanovanja.)

Play

 

Članki na Pod črto, ki jih omenjava v podkastu:

 

Vsebine na Pod črto, tudi nastanek tega podkasta, podpirate bralci z donacijami.

Podprite naše delo v 2019 >>

Nastanek tega članka ste omogočili bralci z donacijami. Podpri Pod črto

Več o: #Airbnb #delitvena ekonomija #nepremičnine #stanovanja

Deli zgodbo 0 komentarjevVeč iz teme: Gospodarski razvoj in podjetništvo

H gospodarski blaginji bo pripomogla tako premišljena gospodarska politika in pravno okolje kot tudi uspešno in etično poslovanje podjetij. Na tem mestu spremljamo oboje.

58 prispevkov

Prekarnost in (ne)prostovoljni podjetniki

Država je v preteklosti podjetništvo spodbujala tudi s subvencijami za odprtje s. p.-jev. Izkazalo se je, da teh sto milijonov …

Tema: Gospodarski razvoj in podjetništvo
Mnenje,

V kolikšni meri se Airbnb zažira v najemniški trg

V prestolnici se kot vse večji problem kaže pomanjkanje stanovanj in posledično višje najemnine. V kolikšni meri k temu prispeva …

Tema: Gospodarski razvoj in podjetništvo
Članek,

0 komentarjev

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Zadnje objavljeno