Epizoda 13: So stanovanja dražja in manj dostopna zaradi Airbnb?

Airbnb je postal dežurni krivec za višje najemnine in slabšo dostopnost stanovanj v Ljubljani. V pogovoru pa ocenjujemo dejanske vplive delitvenih platform.

Fotografija Lenart J. Kučić / Pod črto

Dobrodošli v zadnji letošnji epizodi podkasta, ki ga za vas pripravljamo na Pod črto. Izbrali smo področje, kjer je informacijska tehnologija srečala nepremičninski trg in ga preoblikovala: delitveno plarformo Airbnb, ki je postala nekakšen dežurni krivec za vse stanovanjske težave v Ljubljani. Zaradi Airbnb naj bi se bistveno povišale najemnine in zmanjšala dostopnost stanovanj, kar zlasti občutijo študenti in druge socialno šibkejše skupine prebivalstva. Toda stanovanjska problematika je v resnici veliko bolj zapletena in omenjene težave nimajo samo enega krivca.

Z vami sva tokrat novinar Lenart J. Kučić in odgovorni urednik Anže Voh Boštic.

(Pojasnilo: med snemanjem podkasta smo uporabili oceno, da je bilo v Ljubljani leta 2015 približno 6000 tržnih najemniških stanovanj. Pred objavo drugega članka pa smo od SURS pridobili razčlenjene podatke o stanovanjih v Ljubljani, ki so pokazali, da je bilo število stanovanj v tržnem najemu precej nižje, nekaj več kot 3000. V prvotni oceni namreč niso bila zajeta vsa neprofitna, službena in namenska najemna stanovanja.)

Play

 

Članki na Pod črto, ki jih omenjava v podkastu:

 

Vsebine na Pod črto, tudi nastanek tega podkasta, podpirate bralci z donacijami.

Podprite naše delo v 2019 >>

Nastanek tega članka ste omogočili bralci z donacijami. Podpri Pod črto

Več o: #Airbnb #delitvena ekonomija #nepremičnine #stanovanja

Deli zgodbo 0 komentarjevVeč iz teme: Gospodarski razvoj in podjetništvo

H gospodarski blaginji bo pripomogla tako premišljena gospodarska politika in pravno okolje kot tudi uspešno in etično poslovanje podjetij. Na tem mestu spremljamo oboje.

59 prispevkov

Preiskava: zakaj se morate za uspeh na Instagramu sleči

Ugotovitve konzorcija novinarjev kažejo, da Instagramov algoritem uporabnike sili v objavo fotografij v kopalkah ali spodnjemu perilu.

Tema: Gospodarski razvoj in podjetništvo
Članek,

Prekarnost in (ne)prostovoljni podjetniki

Država je v preteklosti podjetništvo spodbujala tudi s subvencijami za odprtje s. p.-jev. Izkazalo se je, da teh sto milijonov …

Tema: Gospodarski razvoj in podjetništvo
Mnenje,

0 komentarjev

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen.

Zadnje objavljeno