Epizoda 43 – Poplave v Sloveniji: Selitve z ogroženih območij

V novi epizodi Pod črto podkasta smo šli v Zgornjo Savinjsko dolino. Preverili smo, kakšno je stanje štiri mesece po poplavah in kako poteka obnova.

Vizualija: Metod Blejec (foto in oblikovanje), Una Rebić (zemljevid poti).

V tej epizodi Pod črto podkasta smo se odpravili v Zgornjo Savinjsko dolino, kjer smo preverili, kako poteka obnova po lanskih poplavah.

Prisluhnite epizodi:

Play

Na Pod črto lanske poplave spremljamo že od prvih dni.

Takoj po poplavah smo vzpostavili redno obveščanje o aktualnih potrebah po pomoči na prizadetih območjih. Dnevno smo pri humanitarnih organizacijah in intervencijskih službah preverjali, kako je z dostopnostjo do odrezanih krajev, katere materialne donacije zbirajo za prizadete v poplavah in kam naj se odpravijo prostovoljci.

Kot so izpostavili sogovorniki v našem članku iz avgusta, sta po poplavah potrebni dolgotrajna pomoč in sanacija. Zato smo se že takoj po poplavah odločili tudi, da se bomo k poplavljenim območjem vrnili, ko bodo poplave izginile z naslovnic in posledično izgubile pozornost javnosti.

“Glede na to da imam izkušnje, ker sem tudi sam bil poplavljen, že leta ’90, potem še dvakrat vmes in zdaj, ko je bilo daleč najbolj katastrofalno od vseh teh štirih primerov, zadeva je taka: voda priteče, in dokler je tam, samo moliš, da bo čimprej odtekla in da boš preživel. Potem voda odteče, malo se zadiha, potem je treba iti pa na delo.”(Roman Čretnik, podpredsednik gasilskega društva Mozirje in namestnik poveljnika Občinskega štaba civilne zaščite v Mozirju v pogovoru iz avgusta 2023.)

Z ekipo smo se zato decembra lani odpravili na eno najbolj prizadetih območij, v Zgornjo Savinjsko dolino, da bi preverili, kakšno je stanje štiri mesece po poplavah, in o tem objavili članek z reportažnimi fotografijami in videom s terena.

V novi epizodi podkasta smo s sogovorniki in sogovornicami preverili, kako potekata odpravljanje posledic poplav in obnova na prizadetih območjih. Vabljeni k poslušanju!

Nastanek epizod Pod črto podkasta in spremljanje naših tem skozi čas omogočate naše podpornice in podporniki z donacijami. Če želite podpreti naše delovanje v letu 2024, nas lahko z donacijo po svojih zmožnostih podprete TUKAJ. Hvala!

Pri pripravi tega podkasta smo sodelovali: Hana Radilovič s snemanjem intervjujev, snemanjem na terenu in pripravo scenarija, Una Rebić in Metod Blejec s snemanjem na terenu in fotografijami, Taja Topolovec z urejanjem scenarija in vodenjem podkasta, Nina Hlebec s preverjanjem podatkov, lekturo in koordinacijo postprodukcije, Lucijan Prelog z montažo in zvočno obdelavo, Milan Fras z zvočno podobo.

Izvršna producentka Pod črto podkasta je Taja Topolovec.

Lepo se zahvaljujemo vsem sogovornicam in sogovornikom 43. epizode Pod črto podkasta!

Tema o poplavah na Pod črto:

Nastanek tega članka ste omogočili bralci z donacijami. Podpri Pod črto

Več o: #humanitarna pomoč #poplave #poplave v sloveniji #popoplavna obnova #Zgornja Savinjska dolina

Deli zgodbo 0 komentarjevVeč iz teme: Okolje

Kako dobro skrbimo za naše okolje? Sistematično analiziramo okoljska vprašanja v državi.

48 prispevkov

Fine particles in the air: Ljubljana among the most polluted European cities

Fine particle pollution causes premature births, illness, and, in Slovenia, more than 800 preventable deaths every year.

Tema: Okolje
Article, Članek,

Poplave v Sloveniji: Za selitev je trenutno predvidenih več kot 300 domov

Štiri mesece po avgustovskih poplavah smo na terenu preverili, kakšno je trenutno stanje.

Tema: Okolje
Članek,

0 komentarjev

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Zadnje objavljeno