Mesečno poročilo o delovanju portala (maj & junij 2014)

Zbrali smo za 15.700 evrov obljub za donacijo, zato bomo jeseni začeli z drugo fazo projekta podcrto.si - šestmesečnim delovanjem, v času katerega bomo preizkusili poslovni model financiranja portala z donacijamu bralcev.

Najprej smo vsem bralcem in podpornikom dolžni opravičilo: čeprav smo se zavezali, da bomo mesečno poročilo o delovanju portala objavili vsak mesec, maja te obljube nismo držali. Razlog za to je veliko število odprtih vprašanj v zvezi z delovanjem in prihodnostjo portala. Zato smo ocenili, da objava mesečnega poročila konec maja ne bi bila smiselna, ker bralcem ne bi mogli predstaviti celovitega stanja, v katerem se je takrat nahajal projekt.

To želimo popraviti s tem poročilom. Najprej vsebinski del: zadnjih dveh mesecih smo dokončali zgodbo o nepravilnosti pri porabi evropskih sredstev (prvi, drugi članek), s katero smo se ukvarjali par mesecev. S tem smo zaokrožili naše spremljanje evropskih sredstev, ki smo ga začeli s prvo objavo na portalu podcrto.si. Nepravilnosti na tem področju bomo spremljali tudi v prihodnje.

Ukvarjali smo se tudi s preveč izplačano plačo šefu policije Venigerju (prvi, drugi članek) in se spraševali, ali je človek, ki tega denarja noče vrniti, še primeren za vodenje policije.

Med bolj odmevnimi je bil še članek o zdravstveni oporečnosti vodovodov v Sloveniji – še ena vaja iz podatkovnega novinarstva. Nastal je namreč na podlagi evidence o izdanih upravnih odločbah zdravstvenega inšpektorata.

Nadaljevali smo še zgodbo o nezakonitem zbiranju podatkov policije o bralcih spletnih portalov, ki je dobila (delni) epilog. Policija je namreč priznala nadaljevanje pridobivanja podatkov o IP naslovih bralcev portalov brez sodnih odredb, čeprav so informacijski pooblaščenec in pristojna ministrstva ugotovili, da jetako zbiranje nezakonito.

Nadaljevali smo tudi z objavljanjem mnenj strokovnjakov: Barbara Verdnik je pisala o divjem zahodu na področju izdajanja občinskih medijev.

Verjetno pa vas, dragi bralci, zelo zanima, koliko sredstev smo zbrali in kakšna bo prihodnost portala podcrto.si. Do danes smo za pol leta delovanja portala zbrali 15.780 evrov obljub za donacijo. Od šestih podjetij smo zbrali skupaj za 9.500 evrov obljub. Bralci portala ste nam obljubili nadaljnjih 1880 evrov donacij za zagon portala. Z dvema medijema smo sklenili dogovore za odkup oziroma skupno objavo člankov v skupni višini 4400 evrov.

Marca smo si za cilj zadali zbrati 20.000 evrov zagonskih sredstev za portal. Tega cilja nam (zaenkrat) ni uspelo doseči. Toda – ker smo zbrali več kot tri četrtine sredstev, smo se odločili, da s projektom nadaljujemo. Pri tej odločitvi so nas podprla tudi podjetja, ki so nam obljubila donacijo. Še kar pa nas lahko z mikrodonacijo za zagon portala podprete tudi vi.

Kako bomo torej portal razvijali naprej? Cilj je, da polletno obdobje delovanja portala začnemo septembra. V tem polletnem obdobju moramo dokazati, da se medij, kot je podcrto.si, lahko financira iz rednih mesečnih mikrodonacij bralcev. Kot cilj tega obdobja smo si zastavili v šestih mesecih pridobiti 200 bralce- donatorjev, ki bodo povprečno donirali 10 evrov za delovanje portala na mesec. Kot že večkrat rečeno je dolgoročni cilj, da se portal v večini financira iz mikrodonacij bralcev, saj nam to zagotavlja najvišjo možno mero neodvisnosti delovanja.

V kolikor nam uspe, pomeni, da poslovni model in portal imata potencial. V kolikor pa bomo pridobili bistveno manj donatorjev, pa pomeni, da smo bodisi preslabi bodisi medij kot je podcrto.si ne more živeti od donacij bralcev.

V času do septembra bomo uredili vse birokratske obveznosti (ustanovitev nevladne organizacije, vpis v razvid medijev itd.). Prav tako bomo poskušali k doniranju pritegniti še kakšno podjetje.

Včeraj smo objavili tudi razpis za sodelovanje s portalom podcrto.si – iščemo dve osebi, ki bi bili pripravljeni soustvarjati zgodbo portala. V kolikor poznate koga, ki bi ga sodelovanje zanimalo, bi bili zelo veseli, če bi to osebo opozorili na razpis.

V delu je še prenova spletne strani, ki bo bolj prijazna bralcu.

Ker nam bo ureditev vseh birokratskih obveznosti vzela precej časa, portal med poletjem ne bo zelo aktiven. Pričakujete lahko par člankov, ki smo jih nameravali objaviti že pred časom, a jih še nismo dokončali. Med drugim smo vam dolžni poročati o tem, ali sta davčna uprava in notranje ministrstvo izboljšala katastrofalno varnost svojih spletnih portalov. Članek bomo objavili takoj, ko bo imel strokovnjak za to področje Matej Kovačič čas za izvedbo ponovne analize varnosti portalov.

Za jesen pa pripravljamo več obsežnejših zgodb. Več o nadaljnji vsebinski usmeritvi portala pa v naslednjih mesečnih poročilih.

Nastanek tega članka ste omogočili bralci z donacijami. Podpri Pod črto

Deli zgodbo 2 komentarjaVeč iz teme: Mesečna poročila

V zameno za vašo podporo smo se zavezali k transparentnosti našega delovanja. Zato vas mesečno obveščamo o našem delu, novih zgodbah, razvoju zgodb in poslovanju medija Pod črto.

90 prispevkov

November in december na Pod črto: Štiri nove teme in začetek kampanje #PodpriPodČrto

Hvala vsem, ki ste bili v preteklem letu z nami. Za vas smo pripravili pregled, kaj vse smo objavili z …

Tema: Mesečna poročila
Sporočilo uredništva,

Jesen na Pod črto: Šest let Pod črto podkasta, nova tema o onesnaženosti zraka in širitev ekipe

Septembra in oktobra smo pripravljali novo okoljsko temo, praznovali obletnice, šli na mednarodno konferenco in razširili ekipo.

Tema: Mesečna poročila
Sporočilo uredništva,

2 komentarja

Majčitajči 1. 7. 2014, 14.37

K doniranju boste pritegnili še kakšno podjetje? Kako bo potem ta portal neodvisen in kredibilen :)

Anže Voh Boštic 3. 7. 2014, 23.02

Se opravičujem, ker sem tako pozno potrdil komentar - zaradi nekega razloga me Wordpress več ne obvešča na mail ko je oddan nov komentar...

Kakorkoli, podjeta nimajo možnosti vplivanja na podcrto.si. Podpira nas več manjših podjetij, v kolikor bi želelo kakšno vplivati na vsebino posameznega članka z njim ne bi več sodelovali. Seveda pa mi morate tu verjeti na besedo - oziroma lahko iz vsebine prispevkov ocenite, ali kdo vpliva na nas :)

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Zadnje objavljeno