Strokovni nadzor: policija nadaljuje z nezakonitim pridobivanjem podatkov o bralcih portalov

Policisti idrijske in velenjske policije so v nasprotju z zakonom, ustavo in izrecnimi navodili generalne policijske uprave podatke o bralcih spletnih portalov od upravljavcev portalov še letos želeli pridobiti brez sodne odredbe.

Policisti dveh policijskih postaj, idrijske in velenjske, so v nasprotju z zakonom, ustavo in izrecnimi navodili generalne policijske uprave podatke o bralcih spletnih portalov od upravljavcev portalov še letos želeli pridobiti brez sodne odredbe, je pokazal strokovni nadzor nad delom policije. Slednjega je generalni direktor policije Stanislav Veniger odredil po tem, ko smo na portalu podcrto.si v sodelovanju s portalom Slo-Tech razkrili nadaljevanje nezakonitih praks policije pri pridobivanju podatkov.

router
Policija nadaljuje z nezakonitim pridobivanjem podatkov o uporabnikih svetovnega spleta. Foto: nrkbeta

Decembra lani je Informacijski pooblaščenec v nadzoru pridobivanja podatkov policije ugotovil sistematično kršenje ustave in zakona pri pridobivanju podatkov o bralcih spletnih portalov. Ustava, zakon o kazenskem postopku in zakon o elektronskem poslovanju na trgu namreč določajo, da lahko policija podatke o IP naslovih bralcev portalov od upravljavcev zahteva le s sodno odredbo. Na podlagi IP naslova lahko policija izsledi naročnika internetnega priključka in s tem na primer tudi, kdo je avtor komentarjev na spletnem portalu.

Po ugotovitvah informacijskega pooblaščenca je leta 2012 policija kar v 31 izmed 35 primerov podatke želela pridobiti brez sodne odredbe. Na podlagi teh ugotovitev je generalna policijska uprava 10. decembra lani vsem policijskim postajam poslala izrecno navodilo, da lahko za podatke o IP številkah bralcev portalov zahtevajo le z odredbo sodišča, so za podcrto.si danes povedali na generalni policijski upravi.

A kot smo prejšnji mesec razkrili na portalu podcrto.si, so policisti z nezakonitimi praksami nadaljevali. Policija v Idriji je namreč glede na zapis na spletni strani informacijskega pooblaščenca in dodatna pojasnila namestnika informacijskega pooblaščenca Andreja Tomšiča upravljavcu portala Primorski val 14. januarja in nato še 13. februarja letos poslala zaprosilo za posredovanje IP številk piscev komentarjev pod članki na portalu. Za zaprosilo policisti niso dobili sodne odredbe.

S policijske postaje Idrija so nam na naše aprilsko vprašanje, zakaj nadaljujejo z nezakonitimi zaprosili za podatke, odgovorili, da so od generalne policijske šele 11. marca letos dobili navodila s prepovedjo pridobivanja podatkov o IP številkah bralcev portalov brez odredbe sodišča. A generalna policijska uprava navedbe idrijske policije postavlja na laž: kot so zapisali v odgovoru portalu podcrto.si, so prvo pojasnilo o nezakonitosti pridobivanja podatkov mimo sodišč vsem policijskim postajam poslali že decembra lani.

Tako ne preseneča, da je strokovni nadzor nad pridobivanjem podatkov  ugotovil nezakonitosti pri pridobivanju podatkov idrijskih policistov. »Nadzorniki so v nadzoru nad delom enot ugotovili, da sta bila od podaje prve pojasnilne depeše, pa do dneva nadzora v maju 2014, zaznana dva primera neustrezne uporabe zgoraj omenjenega pooblastila (PP Idrija in PP Velenje), v vseh ostalih primerih pa nepravilnosti niso bile zaznane,« so nam na naše vprašanje o izsledkih nadzora danes odgovorili z generalne policijske uprave. Nadzor je šef policije Veniger konec aprila odredil zaradi poročanja našega portala.

Tudi drugi, velenjski primer nezakonitega pridobivanja podatkov, smo 23. aprila v sodelovanju s Slo-Techom razkrili na portalu podcrto.si. Pridobili in objavili smo namreč fotografijo zaprosila policije za podatke o IP naslovih bralcev, ki jo je dobil eden izmed upravljavcev spletnih portalov.

Zahtevanih podatkov policija sicer ni dobila. »Zaradi neustreznih uporab pooblastila v teh dveh primerih (Idrije in Velenja) ni prišlo do škodljivih posledic, kajti zaprošene institucije podatkov policijskim postajam niso posredovale,« so v odgovoru portalu podcrto.si zapisali na generalni policijski upravi.

Podali so tudi pojasnilo, zakaj so omenjene policijske postaje podatke še letos poskušale pridobiti na nezakonit način: »Želimo izpostaviti, da je tematika pravno izjemno kompleksna, kar kaže tudi različno razumevanje istega pooblastila (za pridobivanje podatkov) s strani različnih institucij.«

Generalni direktor policije Veniger je vodstvom policijskih postaj Idrija in Velenje še odredil, da »ugotovijo osebno odgovornost posameznikov in ustrezno ukrepajo.«

Nastanek tega članka ste omogočili bralci z donacijami. Podpri Pod črto

Deli zgodbo 0 komentarjevVeč iz teme: Nadzor nad delom represivnih organov

Nadzorujemo, ali policija in ostali represivni organu svoje delo opravljajo zakonito in v skladu z etičnimi standardi.

63 prispevkov

Črni fond: Zavod Pod črto zmagal v sodnem sporu s Sovo

Januarja je višje sodišče Zavodu Pod črto pravnomočno dovolilo ponovno objavo člankov o sporni porabi sredstev iz črnega fonda Sove …

Tema: Nadzor nad delom represivnih organov
Sporočilo uredništva,

Primer Marina: pravnomočna izločitev dela dokazov, MNZ uvedel nadzor v policiji

Delovanje policistov pod krinko pri preiskovanju romunskih trgovcev z ljudmi je bilo nezakonito, je pravnomočno odločilo sodišče. Notranje ministrstvo je …

Tema: Nadzor nad delom represivnih organov
Članek,

0 komentarjev

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Zadnje objavljeno