Generalni direktor policije zaradi nezakonitega pridobivanja podatkov uvedel nadzor

Generalni direktor je nadzor nad delom policije uvedel na podlagi našega poročanja, da policija nadaljuje z nezakonitim pridobivanjem IP naslovov bralcev spletnih portalov.

Generalni direktor policije je nadzor nad delom policije uvedel na podlagi našega poročanja, da policija nadaljuje z nezakonitim pridobivanjem IP naslovov bralcev spletnih portalov.

policija3
Foto: Juanma Pérez Rabasco

Generalni direktor policije je zaradi ponavljajočih se kršitev policistov pri pridobivanju IP številk bralcev spletnih portalov odredil nadzor na delom policije, so nam danes sporočili z ministrstva za notranje zadeve.

Predvčerajšnjim smo na spletnem portalu podcrto.si razkrili, da nekateri policisti kljub prepovedi podatke o IP številkah komentatorjev na spletnih portalih še kar pridobivajo brez sodne odredbe. S tem kršijo 37. člen Ustave, in osmi člen zakona o elektronskem poslovanju na trgu (ZEPT), ki organom pregona prepovedujeta zbiranje podatkov o komunikaciji posameznikov brez odredbe sodišča.

Informacijski pooblaščenec je pri pregledu policijskih postopkov že decembra lani ugotovil ponavljajoče se kršitve zakonodaje pri pridobivanju IP številk bralcev portalov. Samo v letu 2012 je policija upravljavce spletnih portalov 35-krat zaprosila za ta podatek, od tega le štirikrat s sodno odredbo.

Generalna policijska uprava je 11. marca 2014 izdala navodilo, da policisti podatkov o IP številkah bralcev od upravljavcev spletnih portalov ne smejo pridobivati brez odredbe sodišča. V uredništvu portala podcrto.si pa smo pridobili zaprosilo policije za IP naslov komentatorja na neidentificiranem spletnem portalu z datumom 31. marec 2014.

Policija je podatke o IP naslovu komentatorja želela zaradi domnevnega kaznivega dejanja razžalitve. Komentarji so bili domnevni žaljivi do občinskega uradnika. Na podlagi IP naslova lahko policija izve, kdo je lastnih internetnega priključka.

Z nezakonitim zaprosilom so bili po pojasnilih namestnika Informacijskega pooblaščenca Andreja Tomšiča seznanjeni tudi v Uradu Informacijskega pooblaščenca. Upravljavec spletnega portala se je namreč na njih obrnil z nasvetom, ali naj zahtevane podatke policiji tudi preda. Informacijski pooblaščenec mu je v svojem mnenju zapisal, da jih lahko posreduje le na podlagi odredbe sodišča.

»Glede prakse policije smo že večkrat jasno podali in izčrpno pojasnili svoja stališča. Vztrajnega izogibanja sodnim odredbam ne razumemo in menimo, da policija s svojim ravnanjem ob jasno podanih opozorilih z naše strani prevzema polno odgovornost za svoja ravnanja in za morebitne težave glede uporabnosti tako pridobljenih podatkov v kazenskih postopkih,« je za podcrto.si povedal Andrej Tomšič.

»Menimo, da bi za pridobitev podatkov o IP naslovih uporabnikov interneta od ponudnikov storitev informacijske družbe skladno z določbami 4. odstavka 8. člena ZEPT policija morala pridobiti sodno odredbo. S tem bi ne nazadnje policija tudi sama potrdila upravičenost svojih zahtev z vmesno presojo sodišča, obenem pa omenjena določba omogoča pridobivanje podatkov v relativno zelo kratkem roku, saj mora ponudnik storitve podatke posredovati v roku treh dni,« je dodal Tomšič.

Kot so nam sporočili z notranjega ministrstva, bodo po končanem nadzoru o njegovih rezultatih obvestili javnost. Kot je zapisano na spletni strani ministrstva, so nadzori nad delom policije namenjeni celoviti oceni zakonitosti, varstva človekovih pravic in stanja na posameznem področju policijske dejavnosti.

Nastanek tega članka ste omogočili bralci z donacijami. Podpri Pod črto

Deli zgodbo 0 komentarjevVeč iz teme: Nadzor nad delom represivnih organov

Nadzorujemo, ali policija in ostali represivni organu svoje delo opravljajo zakonito in v skladu z etičnimi standardi.

57 prispevkov

Infografika: izgubljeni milijoni v razvojnih centrih slovenskega gospodarstva

Kaj je šlo narobe pri financiranju razvojnih centrov in zakaj je morala Slovenija v evropski proračun vrniti 45 milijonov evrov? …

Tema: Evropska sredstva, Nadzor nad delom represivnih organov
Članek,

Nezakonitih vpogledov policistov v osebne podatke precej, dokazov o vohljanju za politiki za zdaj ni

Policija je v zadnjih šestih letih odkrila več kot 60 policistov, ki so nezakonito vpogledali v osebne podatke državljanov v …

Tema: Nadzor nad delom represivnih organov
Članek,

0 komentarjev

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Zadnje objavljeno