Mesečno poročilo o delovanju portala (januar 2015)

V januarju smo analizirali kiberkriminal v Sloveniji. Minister za javno upravo pa je pojasnil, kako bo preprečil politično zaposlovanje in razbil vrtičke državne informatike. Kmalu začenjamo z novo kampanjo zbiranja sredstev za delovanje podcrto.si

logo brez

Poudarki:

–          Januarja smo za delovanje portala zbrali 479 evrov

–          Stroški delovanja portala so znašali 2409,92 evra

–          Do konca marca bomo porabili do sedaj zbrana sredstva za pripravo vsebin na Pod črto, zato pripravljamo novo kampanjo za zbiranje sredstev. Naše delo lahko sicer že sedaj podprete z donacijo.

Za nami je še en mesec delovanja portala podcrto.si, v katerem smo odprli več novih tem. Vendar najprej k finančnim podatkom.

Januarja smo za delovanje portala prek donacij in odkupa vsebin zbrali 479 evrov. Od tega so 279 evrov predstavljale donacije bralcev, 200 evrov pa odkup enega izmed naših člankov, ki je bil objavljen v Dnevnikovem Objektivu.

Za delovanje portala smo prejšnji mesec porabili 2409,92 evra. Veliko večino tega zneska, 2300 evrov, smo porabili za ustvarjanje vsebin. Ostali del predstavljajo bančne in PayPal provizije, stroški računovodstva in spletnega gostovanja.

Pri vsebinskem delu smo nadaljevali s sistematično analizo kriminala v Sloveniji. Tokrat smo se v dveh člankih lotili kiberkriminala. V prvem z naslovom Kiberkriminal v Sloveniji (1): od spletnih prevar do vohljanja tajnih služb smo analizirali vdore v informacijske sisteme in spletne prevare. V drugem z naslovom Kiberkriminal v Sloveniji (2): zakaj je boljša varnost vzrok za več zlorab bančnih kartic pa smo pod drobnogled vzeli kraje magnetnih zapisov debetnih kartic in spletno zlorabo kreditnih kartic.

V dveh prispevkih smo analizirali delovanje medijev. Gostujoči avtor Lenart J. Kučić je analiziral, Kako sta Pop TV in Kanal A dolga leta nepošteno izkoriščala prevlado na televizijskem trgu. Razkrili pa smo tudi napoved inšpektorjev za delo, da bodo letos posebno pozornost namenili nadzoru nad delom honorarnih sodelavcev v večjih slovenskih medijih. Ti namreč cenejše honorarne sodelavce izkoriščajo za opravljanje enakega dela, kot ga opravljajo redno zaposleni sodelavci, kar po zakonu ni dovoljeno.

Objavili smo tudi dvodelni intervju z ministrom za javno upravo Borisom Koprivnikarjem. V prvem delu je minister pojasnil, kako bo preprečil politično zaposlovanje v javni upravi. V drugem delu pa, kako bo razbil vrtičke v državni informatiki.

Pričeli smo tudi s projektom sistematične objave primerov javnih uslužbencev, ki so svoj položaj izkoristili za pridobitev zasebne koristi. V prvem članku smo predstavili prve štiri take primere.

Pričeli smo pripravljati sistematično objavo učinkov našega dela. Verjamemo namreč v novinarstvo, ki z opozarjanjem na kršitve in nepravilnosti vodi v pozitivne spremembe.

Pod črto je neodvisen in neprofiten projekt, ki je financiran s pomočjo donacij. Ker menimo, da so naše vsebine v javnem interesu, dostopa do njih ne pogojujemo s plačilom. Zato smo hvaležni vsem bralcem, ki naše delo podpirate z donacijami. Ker bomo do konca marca porabili do sedaj zbrana sredstva za polletno delovanje in pripravo vsebin, pripravljamo v naslednjem mesecu kampanjo, s katero želimo zbrati dovolj sredstev za nadaljnje delovanje.

Veseli bomo vaše podpore in širjenja glasu o našem delu in vsebinah.

Nastanek tega članka ste omogočili bralci z donacijami. Podpri Pod črto

Deli zgodbo 0 komentarjevVeč iz teme: Mesečna poročila

V zameno za vašo podporo smo se zavezali k transparentnosti našega delovanja. Zato vas mesečno obveščamo o našem delu, novih zgodbah, razvoju zgodb in poslovanju medija Pod črto.

91 prispevkov

Začetek leta na Pod črto: Spremembe omejitev onesnaženosti zraka na ravni EU, popoplavna obnova in mednarodne preiskave

Za vas smo pripravili pregled našega dela v januarju in februarju. Hvala vsem, ki ste že podprli delovanje Pod črto …

Tema: Mesečna poročila
Sporočilo uredništva,

November in december na Pod črto: Štiri nove teme in začetek kampanje #PodpriPodČrto

Hvala vsem, ki ste bili v preteklem letu z nami. Za vas smo pripravili pregled, kaj vse smo objavili z …

Tema: Mesečna poročila
Sporočilo uredništva,

0 komentarjev

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Zadnje objavljeno