Zakaj na Pod črto objavljamo vse te negativne zgodbe

Verjamemo v novinarstvo, ki z opozarjanjem na kršitve in nepravilnosti vodi v pozitivne spremembe. Kakšni so bili torej učinki našega dela do sedaj?

“Boste objavljali tudi kakšne bolj pozitivne zgodbe?” je bilo eno izmed vprašanj na prvem Pod črto srečanju, ki smo ga v začetku novembra organizirali v sodelovanju s kreativnim centrom Poligon. Na dogodku smo svoje delo prikazali na primerih analize kriminala v Sloveniji in analize nezakonitega poslovanja občin, kar gotovo ne zveni kot izhodišče za skupek pozitivnih zgodb, vendar je naš odgovor na vprašanje iz publike dejansko pritrdilen.

Verjamemo namreč, da preiskovanje negativnih, neželenih družbenih pojavov in njihovih vzrokov na dolgi rok, z dovolj doslednosti, preiskav ozadij in kasnejšega pritiska na odgovorne, lahko vodi v pozitivne spremembe.

Na novoustvarjeni strani Učinki našega dela bomo tako zbirali primere, kjer so se pozitivne spremembe v obliki odprav nepravilnosti zgodile (tudi) zaradi naših objav,  izpostavljamo sledeče:

  • Na podlagi naših testov o odzivnosti državnih organov na zahteve državljana po informaciji javnega značaja je inšpektorat za javni sektor, pristojen za nadziranje in kaznovanje državnih organov, ki ne odgovarjajo na zahteve po informacijah javnega značaja, zaradi neodzivnosti kaznoval samega sebe.
  • Pri nadzorovanju javnega sektorja  smo že poleti 2013 razkrili podjetja, ki kljub neplačevanju davkov služijo z državnimi posli. Tudi zaradi medijskih objav o tej problematiki se je število davčnih neplačnikov, s katerimi posluje država, zmanjšalo.
  • Informacijski pooblaščenec je decembra 2013 opozoril na razširjeno prakso nezakonitega zbiranja podatkov o bralcih spletnih portalov v slovenski policiji. Kljub temu policija s to prakso po naših ugotovitvah ni prekinila. Po objavi naših člankov so  v policiji sprožili notranji nadzor in priznali nepravilnosti.
  • V dosjeju Gospodarski razvoj in podjetništvo smo izpostavili dva visoka uslužbenca Mercatorja, ki sta bila po naših ugotovitvah nezakonito člana enega izmed nadzornih svetov Mercatorjevih hčerinskih družb. Na podlagi naših ugotovitev sta nato oba izstopila iz nadzornega sveta.
  • Simobil, Mobitel in Tušmobil so imeli slabo zaščitena GSM omrežja, zaradi česar je bilo možno prestrezati klice in SMS sporočila v omrežju in celo ukrasti identiteto uporabnikom GSM storitev. Simobil in Mobitel sta po objavi člankov na to temo varnost svojih omrežij izboljšala.
  • V dosjeju Zdravstvo analiziramo učinkovitost zdravstvenega sistema ter odkrivamo korupcijo in slabe poslovne prakse. Zavod za zdravstveno zavarovanje je Onkološkemu inštitutu izplačeval tudi do 7,5 milijonov evrov previsoke zneske za povrnitev stroškov nakupov zdravil za zdravljenje raka. Ta sredstva je Onkološki inštitut porabil netransparentno. Po naših razkritjih je vlada reformirala sistem povračila stroškov tako, da zdravstvena blagajna Onkološkemu inštitutu zdaj poravnava le dejanski strošek nakupa zdravil.

Novinarstvo, ki deluje skozi dolgoročno nadzorovanje nepravilnosti in odpravljanja le-teh kot “čuvaj demokracije”, je tip novinarskega dela, h kateremu stremimo. Upamo seveda, da bomo na Pod črto sčasoma objavljali vse več pozitivnih zgodb, čeprav se te morda ne pričnejo kot takšne. Prav tako bi si želeli, da bi med preiskovanjem vse večkrat naleteli na primere dobre prakse, ki bomo jih lahko izpostavili.

Nastanek tega članka ste omogočili bralci z donacijami. Podpri Pod črto

Deli zgodbo 0 komentarjevVeč iz teme: Splošno

82 prispevkov

Join our first Investigative Journalism Week in collaboration with international experts in investigative journalism

The application deadline for online workshops is April 2nd 2024 (we still have some spots available).

Tema: Splošno
Sporočilo uredništva,

Začenjamo praznovanje 10. obletnice: Prijave na Teden preiskovalnega novinarstva odprte

Prijave lahko pošljete do 2. aprila 2024, na voljo je še nekaj mest.

Tema: Splošno
Sporočilo uredništva,

0 komentarjev

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Zadnje objavljeno