Naši članki učinkovali – vlada odstavila šefa policije Stanislava Venigerja

Neuradno so razlog za odstavitev generalnega direktorja policije nepravilnosti, ki smo jih razkrili na portalu podcrto.si. Veniger je po naših izračunih namreč nezakonito dobil za 83.000 evrov preveč izplačane plače.

veniger2013
Stanislav Veniger. Foto: policija

Vlada je danes razrešila generalnega direktorja policije Stanislava Venigerja in na njegovo mesto imenovala dosedanjega direktorja kriminalistične policije Marjana Fanka. Uradna pojasnila o razlogu za razrešitev so skopa. Po pojasnilu notranje ministrice Vesne Györkös Žnidar razrešitev »sodi v kontekst vizije«, ki jo ima pri upravljanju z ministrstvom. Neuradno pa naj bi bile po poročanju časnika Večer razlog za razrešitev nepravilnosti pri prejemanju plače, ki smo jih letos spomladi in poleti razkrili na portalu podcrto.si.

Poročilo komisije za preprečevanje korupcije (KPK), ki smo ga objavili na podcrto.si, Venigerja namreč bremeni namerne tajitve preveč izplačane plače.  Prav to poročilo je domnevni razlog za Venigerjevo razrešitev.

Veniger je namreč med leti 2008 in 2012 služboval v ljubljanski podružnici švicarskega inštituta Center za demokratični nadzor nad oboroženimi silami (DCAF), plačo pa je dobival iz slovenskega proračuna. Med oktobrom 2008 in marcem 2009 pa mu je slovenski proračun izplačeval še dodatek za delo v Ženevi. Ker je Veniger v tem času dejansko delal v ljubljanski podružnici DCAF, je s tem dodatkom nezakonito pridobil okoli 5100 evrov neto.

Po mnenju KPK je Veniger vedel, oziroma bi moral vedeti, da neupravičeno dobiva dodatek k plači za delo v Ženevi. A na to svojega delodajalca, ministrstva za notranje zadeve, ni opozoril. V vračilo 5100 evrov je privolil šele letos, po izdanem poročilu KPK.

Ob omenjenem dodatku pa je Veniger po naših izračunih dobil še dodatnih 83.000 evrov neto preveč izplačane plače. Ker DCAF ni mednarodna organizacija, mu slovenski proračun ne bi smel kriti plače za delo pri taki organizaciji. Dobil bi lahko namreč le plačo v višini plače v slovenski javni upravi. Plače za delo v mednarodnih organizacijah pa so tudi za nekaj 1000 evrov višje od plač v naši javni upravi.

Zaradi spremembe zakonodaje je Veniger letos namesto nezakonito izplačanih 83.000 evrov državi vrnil le dobrih 8500 evrov.

Tako prejšnjega ministra Gregorja Viranta kot zdajšnjo ministrico Vesno Györkös Žnidar smo vprašali, ali je nekdo, ki taji prejemanje preveč izplačane plače, primeren za vodenje organa kot je policija. Virant nam na to večkrat postavljeno vprašanje ni odgovoril. V začetku oktobra pa so nam na naše vprašanje o mnenju nove ministrice glede Venigerjeva ravnanja z notranjega ministrstva odgovorili: »S podpisom dogovora med MNZ in Stanislavom Venigerjem, po katerem se je ta zavezal, da bo poravnal neupravičeno izplačani del plače v skupnem znesku 8.541,22 evrov neto, in izvajanjem tega dogovora, je zadeva zaključena.«

A kot kaže temu vendarle ni bilo tako.

Ugotovljene nepravilnosti v primeru plače Stanislava Venigerja najdete v spodnjih člankih:

Uradni dokumenti šefa policije Venigerja bremenijo namerne tajitve preveč izplačane plače

Izračun: šef policije Veniger dobil 83.000 evrov preveč izplačane plače – zdaj jih noče vrniti

Direktorju policije Venigerju ni treba vrniti 75.000 evrov nezakonito izplačane plače

Nastanek tega članka ste omogočili bralci z donacijami. Podpri Pod črto

Deli zgodbo 0 komentarjevVeč iz teme: Nadzor nad delom represivnih organov

Nadzorujemo, ali policija in ostali represivni organu svoje delo opravljajo zakonito in v skladu z etičnimi standardi.

63 prispevkov

Črni fond: Zavod Pod črto zmagal v sodnem sporu s Sovo

Januarja je višje sodišče Zavodu Pod črto pravnomočno dovolilo ponovno objavo člankov o sporni porabi sredstev iz črnega fonda Sove …

Tema: Nadzor nad delom represivnih organov
Sporočilo uredništva,

Primer Marina: pravnomočna izločitev dela dokazov, MNZ uvedel nadzor v policiji

Delovanje policistov pod krinko pri preiskovanju romunskih trgovcev z ljudmi je bilo nezakonito, je pravnomočno odločilo sodišče. Notranje ministrstvo je …

Tema: Nadzor nad delom represivnih organov
Članek,

0 komentarjev

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Zadnje objavljeno