Januarske zgodbe: izboljšanje kakovosti zdravstva in skrivnostna zemljišča

Zdravstveno ministrstvo je pripravilo predlog za izboljšave kakovosti našega zdravstva. Poročali smo še o skrivnostnih lastnikih parcel v Kranjski Gori in izgubah DUTB pri poslih s Savo.

Lani spomladi smo na podcrto.si objavili serijo treh člankov o kakovosti našega zdravstva. Ugotovili smo, da kakovosti delovanja naših zdravnikov in bolnišnic sistematično ne spremlja nihče. Kako dobro bodo zdravili paciente in poskrbeli za njihovo varnost med bivanjem v bolnišnici, je tako odvisno le od prizadevanja posameznikov oziroma vodij posameznih oddelkov. Posledica takšnega sistema so nepotrebni zdravstveni zapleti, v najhujšem primeru pa tudi smrti pacientov, ki bi se jih s pravilnim in pravočasnim ukrepanjem dalo preprečiti.

To je, kot kaže, spoznalo tudi ministrstvo za zdravstvo. Zato je decembra na spletnih straneh objavilo izhodišča za izboljšanje kakovosti v zdravstvu. V njih ocenjuje, da zaradi zdravniških napak v Sloveniji letno umre kar okoli 1000 ljudi. Delo zdravnikov bi na ministrstvu med drugim izboljšali z ustanovitvijo neodvisne agencije, zadolžene za spremljanje kakovosti dela zdravnikov in ukrepanje v tistih primerih, kjer bodo ugotovili pomanjkljivosti. Ministrstvo še predlaga, da zdravstvena zavarovalnica bolnišnicam ne bi povrnila stroškov zdravljenja tistih bolnikov, ki so jih zdravniki zdravili malomarno.

Ilustracija: Metod Blejec
Ilustracija: Metod Blejec

Ostale zgodbe, ki smo jih objavili januarja:

DUTB zaradi spora s Savo s stroški financiranja izgubila do 7,5 milijona evrov

Družba za upravljanje terjatev bank (DUTB) se je več kot dve leti ubadala z usodo družbe Sava, d. d. DUTB, ki ima v lasti za več kot 100 milijonov evrov terjatev do Save, je slednji želela zaseči hotele. A Sava se je temu uprla. Sledili so sodni boji. Ti so se končali z dekretom države, da mora DUTB terjatve do Save prodati državnima SDH in KAD-u. V času lastništva terjatev Save pa je DUTB s plačilom obresti na sredstva za odkup terjatev do Save od državnih bank zapravila okoli 7,5 milijona evrov.

Skrivnostni lastniki elitnih parcel pod Vitrancem

Na elitni lokaciji v Kranjski Gori, tik pod smučiščem, se nahajajo parcele, za katere je ciprsko podjetje Rathngovia Holdings Limited plačalo 1,5 milijona evrov. Lastništvo Rathngovie je ovito v tančico skrivnosti. Prek slovaškega in britanskega podjetja vodi v ameriško zvezno državo Delaware, kjer se sled izgubi. Na podcrto.si smo ugotovili, da je podjetje povezano z Urošem Ogrinom, propadlim gradbincem ljubljanskih Stožic, ki je v osebnemu stečaju. Ogrin povezave zanika. Njegova stečajna upraviteljica pa sumi, da Ogrin prek slamnatih podjetij skriva svoje premoženje pred upniki.

slika parcele

Ob sprejemanju protitobačne zakonodaje: množenje kršitev oglaševanja cigaret

Na poslanskih klopeh je trenutno nov protitobačni zakon, ki bi v celoti prepovedal oglaševanje tobačnih izdelkov. Kršitve oglaševanja cigaret, s katerimi želi tobačna industrija h kajenju privabiti predvsem mlade, pa so v zadnjih letih poskočile za nekajkrat.

Socialno delo naj bi se vrnilo na centre za socialno delo

Centri za socialno delo so v zadnjih letih postali predvsem center birokratizma. Namesto poglobljenega ukvarjanja s težavami posameznikov se morajo socialni delavci ukvarjati predvsem z izpolnjevanjem vlog za takšne in drugačne socialne pomoči. To naj bi se zdaj spremenilo z reorganizacijo dela centrov, ki jo predlaga ministrstvo za delo. Toda: centrom po mnenju poznavalcev kronično primanjkuje kadra. Tega pa ministrstvo ne namerava rešiti. Zato se postavlja vprašanje, kako uspešne so lahko organizacijske spremembe pri zagotavljanju boljše socialne oskrbe posameznikov.

Objavljamo zbirko podatkov nasilnega kriminala 2011 – 2015

Na podcrto.si smo januarja objavili tudi podatkovno zbirko o vseh primerih obravnavanih nasilnih kaznivih dejanj med leti 2011-2015, za katere je policija do konca aprila 2016 podala kazensko ovadbo. Na podlagi podatkov smo že decembra objavili članek o nasilnem kriminalu v Sloveniji.

Finančno poročilo za december 2016:

V decembru so delovanje podcrto.si z donacijo podprla štiri podjetja: Modra Jagoda, Innovatif, Misoft, in Kingconsulting.

Donacije bralcev: 1796

Donacije podjetij: 2720 EUR

Stroški dela: 14153 EUR*

Provizije, davek, administracija in ostalo: 212,12 EUR

(*opomba: stroški dela so višji kot sicer, ker smo ob koncu leta poravnali vse odprte račune za članke, ilustracije in lekturo v obdobju med septembrom in decembrom 2016).

Nastanek tega članka ste omogočili bralci z donacijami. Podpri Pod črto

Deli zgodbo 0 komentarjevVeč iz teme: Mesečna poročila

V zameno za vašo podporo smo se zavezali k transparentnosti našega delovanja. Zato vas mesečno obveščamo o našem delu, novih zgodbah, razvoju zgodb in poslovanju medija Pod črto.

92 prispevkov

Marec in april na Pod črto: Prvi Teden preiskovalnega novinarstva, začetek praznovanja 10. obletnice in nove preiskave

Izvedli smo prvi Teden preiskovalnega novinarstva in tako otvorili praznovanje 10. obletnice Pod črto, pripravljali nove preiskave in gostovali v …

Tema: Mesečna poročila, O Pod črto
Sporočilo uredništva,

Začetek leta na Pod črto: Spremembe omejitev onesnaženosti zraka na ravni EU, popoplavna obnova in mednarodne preiskave

Za vas smo pripravili pregled našega dela v januarju in februarju. Hvala vsem, ki ste že podprli delovanje Pod črto …

Tema: Mesečna poročila
Sporočilo uredništva,

0 komentarjev

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Zadnje objavljeno