Januar na Pod črto: intervju z ministrico in kazen za Damijana Jankovića

Pravosodno ministrico smo vprašali, kako bo izboljšala učinkovitost pregona gospodarskega kriminala in korupcije. V kontekst smo postavili blago kazen Damijanu Jankoviću za pomoč pri utaji davkov.

Kateri premiki na področjih, o katerih pišemo pri Pod črto, so se zgodili v januarja?

Varuh človekovih pravic Peter Svetina je na delovnem srečanju gostil zdravstvenega ministra Aleša Šabedra. Svetina je Šabedra opozoril, da bi država »morala z zdravstvenimi reformami zagotoviti dostopne, kakovostne in varne programe preprečevanja bolezni, zdravljenja in rehabilitacije, ob hkratnem zmanjševanju neenakosti in zagotavljanju dostopnega zdravstvenega varstva vsem skupinam prebivalstva, vendar pa se rešitve iz leta v leto prelagajo.« Prav s tem problemom smo novembra lani pri Pod črtp soočili Šabedra. Na podlagi njegovih odgovorov o načrtih za izboljšanje kakovosti v zdravstvu in zmanjševanja neenakosti v zdravju smo opozorili, da se ministrstvo teh problemov ne loteva dovolj zagreto.

Na ministrstvu za infrastrukturo so predstavili nacionalni energetsko-podnebni načrt, ki opredeljuje ključne politike za spopad s podnebnimi spremembami v prihodnjih desetletjih. Načrt predvideva 30-odstotno znižanje porabe fosilnih virov energije in njihovo dokončno opustitev do leta 2050. Predvideva tudi 35-odstotno izboljšanje energetske učinkovitosti. Pri Pod črto smo že konec leta 2018 poročali, da podnebna kriza zaradi vedno več vročinskih valov ogroža zdravje več 100.000 Slovencev. Podnebna kriza bo prinesla tudi več poplav, ki bodo ogrožale premoženje prebivalcev Slovenije.

Konec januarja je revizijo poslovanja Slovenske obveščevalno-varnostne agencije napovedalo računsko sodišče. Pri Pod črto smo v preteklih letih poročali o več primerih sporne porabe sredstev v agenciji. Sproženi so bili tudi kazenski postopki, a ti zaradi odstopa tožilstva od pregona niso doživeli sodbe. Upamo, da bo revizija računskega sodišča lahko pokazala, ali je poraba denarja v Sovi zdaj učinkovita in zakonita.

Fotografija in oblikovanje: Metod Blejec

Januarske teme na Pod črto:

Intervju s pravosodno ministrico Andrejo Katič

Pri Pod črto si vseskozi prizadevamo dobiti odgovore od odgovornih. Zanima nas, kako bodo ukrepali na področjih, kjer smo v naših preiskavah ugotovili hude pomanjkljivosti. Z ministrico za pravosodje smo se pogovarjali o neučinkovitosti kazenskih postopkov v primerih gospodarskega kriminala in korupcije. Ministrica je v svojih odgovorih pokazala precejšnjo mero neznanja in nasprotujočih si trditev. Zato smo se vprašali o njeni primernosti za položaj. Preberite:

Utaja davkov Damijana Jankovića

Javnost je razburila mila obsodba sina Zorana Jankovića na 2000 evrov denarne kazni za pomoč pri utaji 60.000 evrov davka. A mile kazni so pri utaji davkov prej norma kot izjema, smo pokazali v našem članku:

Oblikovanje in fotografija Metod Blejec

Dvajseta epizoda Pod črto podkasta: težave slovenskega zdravstva

Decembra lani smo objavili intervju z zdravstvenim ministrom Alešem Šabedrom. V prvem letošnjem podkastu analiziramo najbolj pereče težave slovenskega zdravstva in ministrove odgovore o pripravljenih ukrepih ministrstva. Vabljeni k poslušanju:

Teme, ki smo jih preiskali z vašo pomočjo

Pripravili smo tudi pregled tem, ki smo jih v letu 2019 preiskali tudi s pomočjo vaših donacij. Razkrili smo zapleten sistem delovanja pogrebnikov podjetij, katerih naloga je opehariti upnike zadolženih podjetij in posameznikov. Preiskovali smo vpliv medijskih lastnikov na poročanje medijev. Pisali smo tudi o nepravilnostih v policiji in preprečevanju usodnih napak v zdravstvu. Več o tem si preberite v spodnjem prispevku:

Gostovanje v medijih

Januarja je odgovorni urednik Pod črto Anže Voh Boštic gostoval v oddaji Moje mnenje na TV Slovenija. Tema: mediji v Sloveniji. Vabljeni k ogledu!

Finančno poročilo za januar 2020

Januarja nas je z donacijo podprlo podjetje Modra jagoda

Donacije bralcev: 2249 EUR

Donacije podjetij in podjetnikov: 15200 EUR

Ostali prihodki: 5210,06 EUR (Decembra smo prejeli projektna sredstva za projekt EDJNet)

Stroški dela: 16263,91 EUR

Provizije, davek, administracija in ostalo: 909,34 EUR

Nastanek tega članka ste omogočili bralci z donacijami. Podpri Pod črto

Več o: #mesečno poročilo

Deli zgodbo 0 komentarjevVeč iz teme: Mesečna poročila

V zameno za vašo podporo smo se zavezali k transparentnosti našega delovanja. Zato vas mesečno obveščamo o našem delu, novih zgodbah, razvoju zgodb in poslovanju medija Pod črto.

92 prispevkov

Marec in april na Pod črto: Prvi Teden preiskovalnega novinarstva, začetek praznovanja 10. obletnice in nove preiskave

Izvedli smo prvi Teden preiskovalnega novinarstva in tako otvorili praznovanje 10. obletnice Pod črto, pripravljali nove preiskave in gostovali v …

Tema: Mesečna poročila, O Pod črto
Sporočilo uredništva,

Začetek leta na Pod črto: Spremembe omejitev onesnaženosti zraka na ravni EU, popoplavna obnova in mednarodne preiskave

Za vas smo pripravili pregled našega dela v januarju in februarju. Hvala vsem, ki ste že podprli delovanje Pod črto …

Tema: Mesečna poročila
Sporočilo uredništva,

0 komentarjev

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Zadnje objavljeno